Annonce
Struer

Sommerens arrangementer er bæredygtige, og det er helt med vilje

Julie Müller i gang med at demonstrere brugen af støbeskeen med plastikgranulat. Foto: Stine Kjærside
Der er et fokus på bæredygtighed i flere af de arrangementer, som Struer Kommune arrangerer for borgere og turister gennem sommeren. Det vækker interesse og skaber refleksion, siger projektmedarbejder Claus Søndergaard Pedersen.

Struer: Julie Müller hælder et par håndfulde granuleret plast ned i den store støbeske, som man kan dufte er i fuld gang med at varme op. Efter noget tid griber hun fat i et stort håndtag, og med et koncentreret udtryk i øjnene presser hun det nedad, indtil en pølse af brandvarmt, blåt sammensmeltet plastik dukker op fra et rør i maskinen mellem to jernplader.

De to jernplader bliver efterfølgende skilt ad - og vupti - et lille stykke blåt, bølgeformet plastik dukker op. Så skal der bare bores et lille hul til en ring, og så er endnu en nøglering fra Strandet klar til at blive solgt. Og kysten langs Vesterhavet er blevet lidt mere fri af plastik.

Bæredygtige arrangementer

Strandet er et lille firma fra Nørre Vorupør, der har som ambition at mindske mængden af plast, der ender i verdenshavene. I deres havplastlaboratorie laver de genstande af det plast, de får ind fra strandene, og det bliver blandt andet til den lille nøglering.

- Vi vil formidle til flest mulige, at plastik nogle gange er et smart materiale at bruge, men at det skal bruges med omtanke, og at det aldrig må ende i havet, forklarer Julie Müller.

Altså et bæredygtigt formål. Og derfor passer Julie Müller og den store støbeske, som fredag eftermiddag var placeret indenfor på Struer Bibliotek i ly for den lurende regn, perfekt ind i det gennemgående tema, som flere af sommerens begivenheder arrangeret af Struer Kommune har: Nemlig bæredygtighed. Det gælder både workshoppen fra Strandet, madlavning over bål med Michelin-kokken Jesper Krabbe og meget andet, der finder sted i sommerperioden og længere fremme på året.

Et helt bevidst valg fra kommunens side, fortæller Claus Søndergaard Petersen, der er projektmedarbejder i Struer Kommune. Struer Kommune fik for nylig 700.000 kroner fra en pulje fra regeringen i kølvandet på covid-situationen til aktiviteter til børn, fordi mange nu skal bruge sommerferien herhjemme.

- Og der var nogle krav om læring og dannelse og om at mindske videnstab, nu børnene ikke har gået i skole i en lang periode. En del af det er at arbejde med verdensmålene, og bæredygtighed er et stort et af dem, siger Claus Søndergaard Petersen.


En del af det er at arbejde med verdensmålene, og bæredygtighed er et stort et af dem


Og de kan mærke, at det rykker noget i folk, forlyder det. De har indtil videre oplevet at folk, der måske ikke tænkte så meget over bæredygtighed i deres nuværende hverdag, nu stiller spørgsmål og viser interesse.

- Vi har vækket en interesse for vigtigheden af bæredygtighed. Den anden dag var der nogen, der spurgte mig, om vi så ikke skulle til at sortere vores affald bedre, for at undgå mere plastik, så folk reflekterer, og det er mega fedt, siger Claus Søndergaard Pedersen.

Andre af sommerens mere bæredygtige tiltag gælder blandt andet bagagerumsmarkeder og byvandringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Baby-butik flytter

Annonce