Annonce
Struer

Sognet med den højeste smitte i Struer: Test skal gøre bølgen til et skvulp

Gimsing er det sogn i Struer Kommune, der har flest smittede med covid-19. Lidt flere end hver 3. nysmittede i kommunen har adresse i sognet. Foto: Morten Stricker
Travle handlende, hundeluftere og gør-det-selv stilladsarbejdere lever i tryg forhåbning om, at "den tredje bølge" ender som et beskedent skvulp i kommunens mest smittede sogn.

Struer: På internettet er den mest valide information ganske nøgtern: Gimsing Sogn omfatter i underkanten af 2200 sjæle. Af dem vedkender sig knap 1.800, at de er medlemmer af Folkekirken.

Sognet, et af i alt syv i kommunen, udgør nogle få kvadratkilometer af Struer By, og afgrænses i nord af Peter Bangs Vej, i Vest af Bredgade, langt mod Syd går grænsen tæt ved Dalbyvej nær ved Hjerm, og i Øst er det Limfjorden, der udgør sognets flydende blå grænse.

En uhomogen størrelse med socialt boligbyggeri, forretninger, villaer på række i B&O-byen og med Limfjordsskolen nærmest i hjertet af sognet.

Annonce

Et sogn, der lige nu stikker ud i den daglige statistik over det lokale smittetal, og egenhændigt huser omtrent hver tredje af alle nye smittede i kommunen.

Centerliv

Der er ikke just sammenstimlen i bydelscentret ved Bredgade. Forretningernes kunder er iført de obligatoriske masker, og dyreartikler, blomster og diagnoser i lægehuset skifter hånd i en stille formiddags trummerum i gråvejret.

Livet går videre i bydelscentret ved Bredgade. Foto: Morten Stricker.

To kvinder kommer baksende med farvestrålende buketter og sammenplantninger og går i gang med at læsse deres varer ind i bilen på den halvfyldte parkeringsplads.

- Ved I godt, at I er i det mest smittefarlige sogn i kommunen, spørger jeg hurtigt for ligesom at åbne samtalen.

- Nej, men nu du siger det, jeg er færdigvaccineret og har booket en rejse sidst på måneden. Men nu er jeg ærlig talt i tvivl. Jeg aner ikke, om jeg kan komme afsted. Men det allerværste er, at nu har jeg faktisk slet ikke lyst. Jeg har taget mig selv i at ønske, at jeg ikke skal afsted, siger kvinden.

Jeg bliver helt paf over svaret og glemmer i skyndingen at få kvindens navn. Da jeg får sundet mig, er hun og veninden allerede på vej ud af p-pladsen. Hurtigt ind - hurtigt ud.

Annonce

Afstand

Doris Jensen på 54 år møder fotografen og jeg på Elmvej, hvor hun lufter husstandens hund, Pippi.

Den lille, hvide ulvekusine udviser, hvad én adfærdsforsker ud i hunde nok ville kalde "en vis skepsis over for fremmede". Bestemt ikke agressiv. Nok mere afmålt og i passende afstand. Som om, at Brostrøms gode råd også er sevet helt ud i dyreverdenen.

Doris Jensen og Pippi har begge forstået det der med afstand. Foto: Morten Stricker.

Pippis menneskemor er meget mere imødekommende og åbner med en overrasket konstatering af, at hun da godt ved, at hun bor i Gimsing Sogn.

- Det fandt jeg ud af i går, siger hun med et smil.

Fra bopælen på Peter Bangs Vej har hun også holdt et vågent øje til smittetallet i sognet.

- Nu er det ikke verdens største smittetal, og jeg holder nok lidt mere afstand, end jeg plejer. Men ligefrem frygt... nej, det føler jeg bestemt ikke. Det er vist meget værre inde i Holstebro, siger Doris, inden hun og den efterhånden meget utålmodige Pippi pænt takker af og fortsætter turen ud i det grå majvejr.

Annonce

Boblestilladset

Anders Lyngsaa har en plan. Eller... det er nok nærmere far Jens Lyngsaa, der har en plan: taget på hans hus på Hjermvej skal skiftes. Huset ligger kun et veltrænet stenkast fra Gimsing Kirke, der denne dag anslår den dystre tone og flager på halvt. Alt mens der ringes til begravelse.

- Det kommer nok til at tage Kristi Himmelfarts-ferien og så yderligere en weekend, siger han med et fast greb om stilladselement, som far og søn skal få til at passe ind i puslespillet af elementer på traileren foran huset.

Far Jens Lyngsaa (til venstre) og sønnen Anders er i fuld sving  med at samle puslespillet i traileren til et stillads. Der skal skiftes tag. Og det kan smittetal og sognegrænser ikke ændre på. Foto: Morten Stricker

Målet er i fællesskab at omringe huset fra top til tå, så de uden risiko kan få fjernet alle tagsten og få sat en ny, tæt top på villaen med de røde sten.

Anders, der er 36 år og på barsel, bor i nabohuset, og sammen med mor og far, kone og børn har Lyngsaaerne siden pandemien kom forbi i marts 2020 haft en sikker boble, der nu også omfatter udskiftningen af et tag.

- Vi tager da vores forholdsregler, men vi er ikke bekymrede. Der er vist mest tale om en tilfældighed, at vi bor i det sogn, hvor smittetallet stikker ud, siger Anders.

Far Jens er 74 år, folkepensionist - og færdigvaccineret, skulle han hilse og sige.

Turen rundt i bysognet bliver abrupt forkortet af et drama i hjertet af Struer. Der er andre måder at komme i livsfare på, der er mere konkrete end en virus fra Wuhan.

I skæret af de mange blå blink rykkes vi hurtigt ud af den virusboble, som nu i over et år har sat dagsordenen.

I hele verden. I Danmark. I Struer. Og i Gimsing Sogn. Hverdagen på godt og ondt går videre. Det kan selv en statistisk anormalitet i et lille nordvestjysk sogn ikke ændre på.

https://modules.wearehearken.eu/dagbladet-holstebro-struer/embed/6827.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce