Navne

Mindeord om tidligere sognepræst i Idom Råsted sogn, Andreas Lundby: Et rigt liv er slut

Ellen Henriksen, Idom, har sendt følgende mindeord om tidligere sognepræst i Idom Råsted sogn, Andreas Lundby:

Andreas Lundby, tidligere sognepræst i Idom Råsted sogn, døde i Holstebro påskelørdag 21. april 2019, han blev 90 år gammel. Et rigt liv er slut, og mange minder melder sig.

I 1960 ankom familien Lundby til Idom. Margit og Andreas Lundby samt deres fire børn rykkede ind i den gamle præstebolig med tilhørende have, skov og eng. Margit og Andreas var begge interesseret i gymnastik og fodbold. Lundby, som vi altid kaldte præstemanden, var med i forreste række, da den nye sportsplads og hal blev oprettet. Lundby var selv en ivrig fodboldspiller og fulgte både kampe og træninger i mange år.

Lundby var optaget af historie. Engbæks bog om Idom interesserede ham meget. En gang var der usikkerhed om Idom skulle staves med o eller u. Lundby dykkede ned i arkiver og fandt overbevisende belæg for, at på grund af taksbeplantningen langs Lilleå, skulle navnet staves med o. Lundby havde stor viden om den danske historie, landskabets opståen, flora og fauna. På sogneudflugterne delte han med stor fortællerevne ud af sin viden.

Lundby kunne virke distræt, lidt verdensfjern, men havde stor sans for humor og festligt samvær. Vi har mange gange glædet os over Lundbyes smukke stemme både i prædiken, tale og sang. Hans prædikener var velformulerede og yderst velforberedte. Han var på sin egen stille måde god til at skabe kontakt med sine sognebørn og var en velkommen gæst i de forskellig hjem. Han var yderst velorienteret om slægternes gang, han var interesseret i familiernes voksne børns gøren og laden rundt om i verden, og han deltog i sorg og glæde med omsorg og indlevelse.

Lundby søgte sin afsked i 1998 og familien blev boende i Idom til stor glæde for alle. Margit og Andreas kastede sig over dyrehold. De samlede en lille flok køer og får, og da Margit efter nogle år døde, blev Andreas ene "fårehyrde" på bakken.

Tak for mange gode timer sammen.

0/0
Annonce
Navne

Holstebro-kvinde bliver ny forskningschef

Navne

Hjulene ruller på Rydhave: tidligere ligaprofil og cykelrytter bliver lærer

Portræt

Det kræver et ganske særligt tillids-forhold

Navne For abonnenter

Og vinderen er …"en fremragende arkæolog"

Navne For abonnenter

Pølsevognens ukronede dronning: Jeg er en rigtig fiskepige

Navne

Amels vej fra fleksjob til fuldtidsjob

Annonce