Annonce
Vinderup

Sofia og Hedvig syr mundbind på livet løs - og de er ikke de eneste

Sofia og Hedvig syer selv deres egne mundbind, som de også sælger til deres familie og venner og til forbipasserende ved den lokale købmand. Foto: Morten Stricker
Ude omkring i hjemmene bliver der syet mundbind i stor stil for tiden. Flere har endda lavet en forretning ud af at sælge deres stof-produkter videre. Heriblandt to piger fra Sevel-egnen, Hedvig og Sofia.
Annonce

Sevel: Det er hver torsdag efter skole, at 12-årige Sofia Zingoni-Fasting og 11-årige Hedvig Trier-Behr mødes hjemme ved Sofia for at arbejde på deres fælles projekt. For efter det nu er blevet påbudt at have mundbind på flere steder i det offentlige, har de to unge piger kastet sig over at lave deres egen lille produktionsvirksomhed, der syr mundbind.

- Vi får 30 kroner per styk, og så går ti kroner til Sofia, ti kroner til mig og så ti kroner til butikken, fortæller Hedvig Trier-Behr og viser, hvordan mundbindenes indsyede ståltråd kan bøjes, så den passer over næsen.

- Så når vi har nok mundbind, stiller vi os ned foran købmanden her i Sevel og sælger dem, forklarer Sofia Zingoni-Fasting videre.

Den lille start-up-virksomhed har de døbt HS Design, og indtil videre er der blevet solgt lige knapt 50 styks.

- Så har vi tænkt, at man måske kunne lave sådan en pop-up butik i Holstebro på et tidspunkt og så sælge nogen derfra også, tilføjer Hedvig.

Det tager tid - faktisk en halv time - at lave hvert mundbind. Foto: Morten Stricker Foto: Morten Stricker

Selve mundbindene er lavet af genbrugte tekstiler - Sofias mors og er tolagsmundbind. Det vil sige, at de ikke klinisk beskytter mod corona. Derfor opfordres alle kunder til selv at sørge for at indlægge et nyt filter i det fra gang til gang, så det får den fulde effekt.

- Man kan for eksempel tage sådan et trusseindlæg, som det her og klistre på indvendigt, indskyder Ulla Fasting - Sofias mormor.

Hedvig tager igen ordet:

- Det tager cirka en halv time at lave én, og alle sammen har vores lille logo på sig, siger en stolt Hedvig, før dagens produktion fortsætter.

Annonce

Stof-travlt i butikkerne

Pigernes mundbind er i sagens natur (i sig selv og uden filter) ikke CE-mærket. Og som udgangspunkt anbefaler Sundhedsstyrelsen CE-mærkede mundbind, men "et godt mundbind, der anvendes korrekt, er bedre end intet mundbind", lyder det fra Bolette Søborg, overlæge i Sundhedssstyrelsen, i den video-guide, der er lagt ud til borgerne om korrekt brug af mundbind. Sundhedsstyrelsen har desuden en række anbefalinger til, hvordan man vælger et tilstrækkelig effektivt stofmundbind (se faktaboks).

Sundhedsstyrelsen om stofmundbind

Herunder Sundhedsstyrelsens anbefalinger til at vælge et korrekt stofmundbind:

  • Der skal helst være tre lag stof.
  • Materialet skal være tæt nok til at skabe filtrering, men stadig være åndbart. Det kan for eksempel være tætvævet bomuld.
  • Det indre lag skal være fugtabsorberende og føles behageligt mod ansigtet. Det er en god ide at vælge lyst materiale, så du kan se, om det er snavset.
  • Det ydre lag skal være fugtafvisende.
  • Mundbindet skal kunne vaskes flere gange ved mindst 60 grader.
  • Mundbindet skal kunne sidde tæt til dit ansigt.

Pigerne er langt fra de eneste, der har kastet sig over at producere deres egne mundbind - hjemme i privaten.

For hos stof-forhandlerne har der været travlt siden august, hvor påbuddet om mundbind begyndte sin indfasning flere forskellige steder i samfundet.

Hos KreaDelux på Niels Kjeldsens Vej er der blevet solgt adskillige meter bomuldsstof og elastikker. Også det særlige indlægsstof, ILC151, som flere bruger som filter i deres stofmundbind:

- Vi har solgt halvanden hundrede meter af det her stof siden august, og de hundrede af dem er røget inden for de sidste 14 dage, fortæller indehaver Ellen Hockerup Jensen.


Vi får 30 kroner per styk, og så går ti kroner til Sofia, ti kroner til mig og så ti kroner til butikken.

Hedvig Trier Behr, skoleelev.


Også Creativ Shop i Nørreport Centret har haft travlt:

- Den rulle på 25 meter, vi købte med indlægsstof, og som vi fik ind for en uges tid siden, var væk efter få dage - så jo, der er rigtig mange, der selv syr deres for tiden, siger hun.

Annonce

Bæredygtigt alternativ

Det gør ligeledes 42-årige Pia Grønbech Fink-Jakobsen. Hun arbejder til dagligt som socialpædagog og bor i Ryde med sin mand og børn. Hun begyndte at sy for godt halvanden måned siden.

- I starten var det mest til eget brug. Jeg synes, at de her engangsmundbind ofte lå og flød rundt omkring, og jeg ville gerne lave et lidt mere bæredygtigt alternativ, siger hun.

Men siden har flere spurgt hende, om hun ikke kunne lave nogle til dem, og så har tingene ellers taget fart.

- Så nu sælger jeg vel en 30-35 stykker om ugen, siger hun om den lille hobbybeskæftigelse, der har fået navnet UnikaByP, og som udover to bomuldslag gør brug af ovennævnte indlægsstof.

- Filtrene er godkendte, men de er ikke medicinsk godkendte. Det er klart, at det fortæller jeg også folk, når de køber, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Mindst 4893 tons døde mink truer miljøet: Beskæmmende, at man ikke vil lytte, siger politiker

Struer

Sand skal sikre glat føre

Annonce