Annonce
Livsstil

Sofaen er designet til at blive skilt ad

Mollis hedder loungesofaen fra Bykato. Den er dyb og kan fyldes med personlige puder, man kan slænge sig i. Foto: Mater
Tremmesofaen Mollis er den danske designduo Bykatos nyfortolkning af den klassiske træsofa. Men den er også endnu en bæredygtig designløsning, for alt på sofaen kan skilles ad i de enkelte materialer og dermed nemt genanvendes. Bæredygtigt design som Mollis er fremtiden. Både for Bykato og for os alle sammen, mener designeren.

Det har været en klassiker i dansk design, siden Børge Mogensen lavede sin smukke, stramme udgave af den. Tremmesofaen er nærmest en arketype inden for design, og nu har designerduoen Bykato kastet sig over og nyfortolket den. Mens de fleste tremmer på sofaer får de siddende til at sidde ret og formelt, har Bykato blødt designet op, gjort sofaen dyb og fyldt den med puder, som man kan slænge sig i. Alt imens, at sofaen bibeholder det luftige, enkle og grafiske udtryk.

Udover de umiddelbare visuelle og funktionelle fordele ved den nye sofa Mollis, byder den også på design, der er skjult for øjnene. Den er lavet til at blive skilt ad, forklarer Karl Rüdiger Rossell, der er den ene halvdel af Bykato.

- Grundtanken har været, at tremmesofaen skulle være bæredygtig ved, at den er designed for disassembly, altså den er designet til at kunne skilles ad, når man er færdig med at bruge den. Det gør det nemmere at genbruge materialerne, når den engang skal smides ud. Hvis man skiller sig af med en polstret sofa, kan den ikke skilles ad, for skummet er limet fast på kassen, stoffet hæftet på skummet, og så står man med en sofa, der består af alt muligt, som ikke er fedt at brænde af, siger Karl Rüdiger Rossell og fortæller, hvad det har betydet for Mollis’ design:

- På vores tremmesofa kan man hive hynden ud, skrue nylonstropperne af, og så er der kun træstellet tilbage. På den måde kan hvert element genbruges. Det, der er grotesk ved genbrug, er, at det ofte er billigere at producere nyt end at genanvende og upcycle allerede brugte materialer, fordi det er så besværlig en proces. Vi synes, det er et sted at starte med at lave møbler, der kan skilles ad og dermed genbruges. Jeg tænker, at når denne sofa engang skal kasseres, kan stellet blive til træflis, og skummadrassen kan granuleres og presses til nyt skum.

Bykato

Den aarhusianske/københavnske designduo Bykato mestrer design inden for vidt forskellige kategorier: køkkenet, borde, cykler, stole og havemøbler.

Flere gange er Karl Rüdiger Rossell og Tonny Glismand blevet hædret med blandt andet Wallpaper Design Award og nomineret til Bo Bedre Design Award.

Mollis er Bykatos første samarbejde med Mater.

Se mere på Instagram: @bykato.

Tremmesofaen Mollis er produceret af designfirmaet Mater, der kun beskæftiger sig med bæredygtigt design, der lever op til flere af FN's verdensmål. Derfor er de fine snedkerdetaljer i stellet udført i FSC-certificeret egetræ. Bunden af nylongjorder bærer en hynde, der er polstret med stof fra Kvadrats re-wool serie, hvilket er en metervare, der består af 45 procent genanvendt uld.

I alt opfylder Mollis tre af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling nummer 12: ansvarligt forbrug og produktion, nummer 15: livet på land, og nummer 17: partnerskaber for handling.

- Mater går et skridt videre end de fleste bæredygtige producenter. For der er faktisk mange fabrikker, der har en bæredygtig profil og udnytter rester og spild på flere måder. Enten til nye produkter eller til at skabe varme og energi til fabrikkerne. Men Mater går længere i processen ved, at materialerne også er genbrugt, så man udnytter de ressourcer, der allerede er taget fra jorden. Det er spændende. Det er ikke bare europaller, man bygger en sofa af, men high-end design, som man laver af genbrugt fiskenet eller aluminium. Der er ingen tvivl om, at det er måden at gøre det fremover, siger Karl Rüdiger Rossell.

Han vurderer, at bæredygtigt design er en tendens, som danske firmaer indtil videre står rimeligt alene med. På de store møbel- og designmessser i Paris og Milano oplevede han kun Mater (med Ditzel-stolen Ocean af genanvendt fiskenet) og designfirmaet Houe (med stolen Falk, lavet af plastikaffald fra dansk husholdning) præsenterede møbler af bæredygtigt design.

- Man snakker meget om bæredygtig produktion og upcycling, så det er et tegn på, at branchen har set, hvor vigtigt det er. For de fleste er det endnu blevet ved snakken. Men det sniger sig ind. Også hos forbrugerne, siger Karl Rüdiger Rossell.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Glædelige gensyn midt i nederlag: To skridt frem og to tilbage

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Vognmænd finder vej gennem stigende dieselpriser og mangel på chauffører og nye lastbiler: - Det er voldsomt lige nu

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Holstebro

Venstre i Holstebro tyvstarter med valgplakater

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Markussen og Munk fandt melodien i nederlagets stund

Holstebro

De kendte hinanden forretningsmæssigt - men noget gik helt galt: Dømt for at uddele knytnæveslag ved Nupark

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Livsstil

Fire venner fra Lem, Tim og Hee har solgt alt, spinket, sparet og købt hotel i Malawi: Vi hungrer efter eventyr

Erhverv

Børnefamilierne indtager kvarteret omkring vandtårnet: Stine skulle bare en tur omkring Amsterdam, Berlin og København, inden hun vendte hjem

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Ekstra hårdt ramt af opsigelser, barsel og sygemeldinger: Presset har aldrig været større

Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer

Nu bliver der holdt øje med din hastighed på Fjordvejen

Annonce