Annonce
Vestjylland

Sociolancens dage er talte: Tilbuddet fortsætter året ud

Anders Kühnau har taget kontakt til kommunerne i Regionen med henblik på sammen med dem at finde en alternativ indsats til gavn for de socialt udsatte borgere i hele regionen. Foto: Axel Schütt
Det lykkedes ikke for tre medlemmer af Regionsrådet at komme igennem med et ændringsforslag og dermed redde den akutte hjælp til socialt sårbare borgere. Et stort flertal af rådets medlemmer stemte for, at sociolancen ikke videreføres efter 31. december.

Viborg: Nu ligger det helt fast. Sociolancen stopper og bliver kørt endegyldigt i garage, når år 2019 rinder ud. Det to-årige forsøgsprojekt med den officielle titel "Akut hjælp til sårbare borgere" har ifølge en midtvejsevaluering ikke haft den ventede og håbede effekt, hvorfor samtlige medlemmer af det midtjyske regionsråd på nær tre stemte for ikke at videreføre projektet efter nytår, når forsøgsperioden udløber.

Forventningen til sociolancen var, at man med den kunne nedbringe det store antal opkald til 112 om sociale problemer. Det har nu vist sig, at effekten af sociolancen i den henseende har været stort set lig nul.

Flertallet bag at droppe sociolancen er dog enige om ikke bare at vende tilbage til situationen, som den var før sociolance-projektet blev sat i værk. Sammen med beslutningen om ikke at videreføre projektet er nemlig også vedtaget, at der skal arbejdes videre med at finde en alternativ indsats for de socialt sårbare borgere, og at en løsning skal findes i et "ligeværdigt samarbejde med kommunerne".

Annonce

Redningsforsøg glippede

Op til afstemningen onsdag i Regionsrådet havde tre medlemmer, Marianne Karlsmose (Kristendemokraterne), Mikkel Rasmussen (Psykiatri-Listen) og Rasmus Foged (Alternativet) indsendt et ændringsforslag, som gik ud på at beholde sociolancen, men i forbedret form.

De tre henviste til, at man i hovedstadsområdet har gode erfaringer med sin sociolance, og mente samtidig, at præmisserne for det midtjyske projekt var forkerte fra starten ved kun at udgå fra præhospitalet og med det ene formål at nedbringe antallet af 112-opkald.

Sociolancen i Region Hovedstaden adskiller sig fra den midtjyske ved netop at blive drevet i et samarbejdet mellem regionen og Københavns Kommune. Mikkel Rasmussen har tidligere her i avisen givet udtryk for, at når sociolancen ikke har fungeret efter hensigten, er det fordi, kommunerne ikke har haft relevante tilbud at henvise til for sociolancens medarbejdere.

- Ved en ret lille investering fra regionens side kunne man videreføre projektet, og dette kunne man gøre ved at lære af Københavnermodellen og vælge én-to kommuner ud til et forbedret sociolanceprojekt og dele ejerskabet mellem Region Midtjylland og de udvalgte kommuner, mente de tre medlemmer bag ændringsforslaget, som altså faldt.

Syltekrukke?

Mikkel Rasmussen har især udtrykt utilfredshed med, at man vil lukke sociolancen uden at have noget konkret at sætte i stedet. At man med en formulering om, at man vil se på andre måder at hjælpe de socialt udsatte på, i virkeligheden bare lægger problemet i syltekrukke.

Det afviser imidlertid Regionrådets formand, Anders Kühnau (S).

- Der er et meget stort flertal bag beslutningen, og jeg synes jo ikke, de tre medlemmers ændringsforslag er mere konkret. Jeg er meget opsat på at finde en alternativ løsning til, hvordan vi hjælper vores socialt sårbare og udsatte borgere, hvorfor jeg også allerede har taget kontakt til kommunerne med henblik på at få sat arbejdet i gang.

Anders Kühnau tilføjer, at han er enig i, at det er meget vigtigt, at en løsning findes i samarbejde med kommunerne, og at region og kommuner er fælles om fremtidige tiltag på området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Annonce