Annonce
Holstebro

Smitte får nu konsekvens for samtlige minkfarme

Genrefoto: Morten Stricker
Vi er nervøse alle sammen, siger formand for pelsdyravlerforening om den nuværende situation, hvor pelse-sæsonen står for døren, og et politisk slagsmål er undervejs.

Holstebro: Fremgangsmåden kender minkavlerne som sådan allerede.

Siden corona-smitte blev registreret på en minkfarm i Danmark har en screeningsproces været sat i værk, der betyder, at avlerne hver tredje uge har skullet teste døde mink for covid-19.

For Ib Lundgaard, der foruden at være minkavler også er formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening, er denne uge faktisk en af dem, hvor han skal sende prøver ind. Og den manøvre skal han og kolleger nu til at benytte sig af langt hyppigere.

Med konstateret smitte på en minkfarm i Råsted skal samtlige farme nu testes.

- Proceduren plejer at være sådan, at der nu skal sendes prøver ind fra alle døde dyr i Holstebro Kommune. De skal alle testes, siger Ib Lundgaard.

Hvor ofte dør der mink?

- Man plejer at sige, at en halv til en hel promille i ugen hører inde for det acceptable. Vi laver selv testen og sender den ind, forklarer Ib Lundgaard.

Mink testes, ligesom det kendes fra mennesker - ved at en vatpind føres ind i svælget.

Annonce

Lov til at pelse

Pelsdyravlerformanden bliver i denne tid kontaktet af bekymrede kolleger.

- Vi er nervøse alle sammen. Vi er så tæt på pelsningen. Nogle begynder allerede at pelse i næste uge, siger Ib Lundgaard.

Timingen er generelt spids, dels i forhold til pelsningen, dels om alle dyr inden for en radius på 7,8 kilometer nu også skal slås ihjel, som hidtil har været praksis.

- Der er onsdag (i dag, red.) en høring i Folketinget, hvis resultat vi ser frem til med spænding - selv Enhedslisten har holdt på, at aflivningen skal stoppe. Om ikke andet håber jeg, at vi kan få lov til at pelse minkene frem for bare at slå dem ihjel, siger Ib Lundgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce