Annonce
Sport

- Smil og vær søde, men I får altså ingen gaver

I Japan får børnene som regel ikke gaver til jul, men derfor kan man jo godt smile lidt alligevel. Denne familie fra Kumamoto var på gaden for at samle penge ind og hverve nye medlemmer til YMCA (KFUM og KFUK i Danmark, red.). Foto: Chris U. Pedersen
Børn i Japan må væbne sig med tålmodighed. Det er noget sjovere for dem, når der skal fejres nytår.

JAPAN - KUMAMOTO: Jul og gaver.

Det hænger uløseligt sammen. I hvert fald i Danmark.

Ganske anderledes forholder det sig i Japan, selvom man sagtens kan se, at årets sidste måned er noget særligt.

Der er julepynt, juletræer og masser af blinkende lyskæder. Det er faktisk rigtig hyggeligt, og når man går forbi en butik eller en restaurant er der julemusik, som vi kender det.

Så nej, Last Christmas og Wham har bestemt ikke levet forgæves.

Men de fleste japanere laver nu ikke selv de store juleforberedelser, og børnene får kun sjældent gaver.

Julen er mere en romantisk højtid, som særligt kærestepar ofte gør noget stort ud af at fejre sammen.

Maden juleaften består i de fleste tilfælde af kylling og en hvid julekage.

Det er dog den 25. december, at man for alvor opdager, hvor lidt julen egentlig betyder. Al pynt bliver fjernet, og så bliver der ellers gjort klar til nytåret med bambus, gran og dansende drager.

Nytåret er Japans vigtigste højtid. Det er en tid, hvor familien samles og man bruger tid sammen. På den måde svarer den sådan set til julen i Danmark, og butikkerne holder lukket i mange dage.

Omkring nytår spiser man bønner for at have et godt helbred, æg for rigdom og nudler for et langt liv – og det er så også på det tidspunkt, at børnene får gaver. Det er en tradition i Japan, at de ældre familiemedlemmer giver store pengegaver til børnene.

Men ingen gaver i juledagene.

Annonce
Dette fine juletræ pryder foyeren på hotellet Kumamoto Castle, hvor de danske håndboldkvinder bor under VM-slutrunden. Foto: Chris U. Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad gemmer der sig mere

Vi danskere har gennem mange år været særdeles tilfredse med at se vort land stå blandt de øverste, når der laves lister over hvor lidt korruption og svindel, der foregår i landet. Ja, vi har brystet os af, at det stort set ikke forekommer - i hvert tilfælde ikke når vi sammenligner os med en række andre lande. Men smilet bliver noget anstrengt i denne tid, når vi præsenteres for den ene sag efter den anden, hvor det drejer sig om millioner, der er svindlet for i det offentlige. ja, vi har jo Britta-sagen, som afslørede en stor brist i sikkerheden og kontrollen, og hvor det var alt for let at hive alle de penge ud af systemet, som hun ønskede. Nu er vi så præsenteret for svindel i Forsvarets Ejendomstyrelse, hvor private leverandører for at få del i de store bestillinger i forsvaret har medvirket til, at ansatte har kunnet købe ind til privatboligen ved, at man betalte ekstra meget for de offentlige ydelser, og så kunne de ansatte bruge forskellen efter forgodtbefindende. Utroligt at sådan en åbenlys svindel har kunnet køre i årevis, når så mange har været involveret, og at der ikke er nogen, der har reageret tidligere, end det så skete nu. Nu er Dansk Folkeparti jo ikke en offentlig institution, men det er alligevel offentlige penge, der i forbindelse med Morten Messerschmidt og EU tilsyneladende også er svindlet med. Sagen er ikke afgjort endnu, så man skal vare sig med at dømme folk. Men det ser ikke godt ud for partiet ud fra det, der er kommet frem indtil nu. Så er det man spørger sig selv. Er der meget mere af den slags svindel i de store offentlige kasser? Er kontrollen for ringe, og tilliden for stor? Det kan ikke gå for hurtigt med at få kulegravet området, og om der ligger sig flere eksempler af disse millionsvindler liggende skjult. Den almindelige skatteyder kan ikke være tjent med, at pengene tilsyneladende kan fosse ud af systemet nogle steder, uden man får det for skattekroner, som vi betaler dem til. Her gælder ingen partifarve. Alle i Folketinget har kun den samme interesse. Det her skal bringes til ophør.

Annonce