Annonce
Holstebro

Små kiosker frygter tobaksudspil: - Det er da skabt for at være med til at udrydde de små kiosker

Per Troldtoft Jensen, der har Superkiosken på Niels Kjeldsens Vej, er en af dem, der ikke tror, tobaksudspillet vil få den ønskede effekt. Han tror blot, at den vil føre til mindre omsætning. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Flere kiosker i Holstebro tilslutter sig Nærbutikkernes Landsforenings advarsel om, at det nye tobaksudspil risikerer at kvæle omsætningen i de små butikker.

Holstebro: Cigaretterne skal være dyrere, indpakningen skal være neutral, og de skal gemmes væk fra disken, ønsker Regeringen i det nye tobaks-udspil. Flere andre partier vil ligeledes hæve priserne på cigaretter. Men nu går Nærbutikkernes Landsforening ud og advarer mod udspillet, der vil kvæle de små kioskers indtjening, mener de:

– Et slag på tasken er, at butikkerne vil miste et salg på 10-15 procent, og dertil kommer ekstraudgifter til at gemme tobakken væk. Vores medlemmer har ikke den store indtjening, og nogle vil være nødt til at lukke, og så er der måske også borgere, der mister deres lokale butik, siger Torben Pedersen, der er formand for Nærbutikkernes Landsforening.

Kioskejerne i Holstebro er enige.

- 10-15 procent lyder rigtigt. Og det bliver især et problem for os hernede, fordi vi har flere tobaksvarianter end mange andre butikker. Skal vi så til at gemme dem væk - og hente dem frem hver gang, så bliver det godt nok noget bøvl, siger Kenneth Guldberg, medindehaver af City Kiosken i Holstebro. Han vurderer, at kiosken henter en tredjedel af sin omsætning fra tobakssalget.

Annonce

Den modsatte effekt

For Per Troldtoft Jensen, der har Superkiosken på Niels Kjeldsens Vej, og som ligeledes henter en tredjedel af sin omsætning fra tobakssalget, er det ikke prismærket på 50-kroner, der er det værste ved udspillet.

- Det vil især ramme hårdt, hvis vi skal til at gemme dem væk - det alene vil være en stor udgift for os. Jeg synes, det er okay at hæve prisen til 50 kroner - men så heller ikke mere. Jeg tror, at det eneste man får ud af at hæve prisen er, at flere kører ned til grænsen eller køber cigaretterne ulovligt andre steder, siger han.

Men er det ikke fint at gøre smøgerne mere utilgængelige - set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv?

- Jo - man skal da prøve at få unge til at stoppe med at ryge, men så køber de da bare smøgerne et andet sted. Og måske det får den modsatte effekt, når man gemmer det væk fra dem. At de bare synes, det er endnu mere spændende - fordi det er noget, man ikke må, siger Per Troldtoft Jensen, der ikke tror på, at loven er blevet sat i værk for at få færre til at ryge:

- Det er da skabt for at være med til at udrydde de små kiosker, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Jæger fik ram på gummiged

Holstebro

Spilfirma i gang efter konkurs

Annonce