Annonce
Holstebro

Små kiosker frygter tobaksudspil: - Det er da skabt for at være med til at udrydde de små kiosker

Per Troldtoft Jensen, der har Superkiosken på Niels Kjeldsens Vej, er en af dem, der ikke tror, tobaksudspillet vil få den ønskede effekt. Han tror blot, at den vil føre til mindre omsætning. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Flere kiosker i Holstebro tilslutter sig Nærbutikkernes Landsforenings advarsel om, at det nye tobaksudspil risikerer at kvæle omsætningen i de små butikker.

Holstebro: Cigaretterne skal være dyrere, indpakningen skal være neutral, og de skal gemmes væk fra disken, ønsker Regeringen i det nye tobaks-udspil. Flere andre partier vil ligeledes hæve priserne på cigaretter. Men nu går Nærbutikkernes Landsforening ud og advarer mod udspillet, der vil kvæle de små kioskers indtjening, mener de:

– Et slag på tasken er, at butikkerne vil miste et salg på 10-15 procent, og dertil kommer ekstraudgifter til at gemme tobakken væk. Vores medlemmer har ikke den store indtjening, og nogle vil være nødt til at lukke, og så er der måske også borgere, der mister deres lokale butik, siger Torben Pedersen, der er formand for Nærbutikkernes Landsforening.

Kioskejerne i Holstebro er enige.

- 10-15 procent lyder rigtigt. Og det bliver især et problem for os hernede, fordi vi har flere tobaksvarianter end mange andre butikker. Skal vi så til at gemme dem væk - og hente dem frem hver gang, så bliver det godt nok noget bøvl, siger Kenneth Guldberg, medindehaver af City Kiosken i Holstebro. Han vurderer, at kiosken henter en tredjedel af sin omsætning fra tobakssalget.

Annonce

Den modsatte effekt

For Per Troldtoft Jensen, der har Superkiosken på Niels Kjeldsens Vej, og som ligeledes henter en tredjedel af sin omsætning fra tobakssalget, er det ikke prismærket på 50-kroner, der er det værste ved udspillet.

- Det vil især ramme hårdt, hvis vi skal til at gemme dem væk - det alene vil være en stor udgift for os. Jeg synes, det er okay at hæve prisen til 50 kroner - men så heller ikke mere. Jeg tror, at det eneste man får ud af at hæve prisen er, at flere kører ned til grænsen eller køber cigaretterne ulovligt andre steder, siger han.

Men er det ikke fint at gøre smøgerne mere utilgængelige - set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv?

- Jo - man skal da prøve at få unge til at stoppe med at ryge, men så køber de da bare smøgerne et andet sted. Og måske det får den modsatte effekt, når man gemmer det væk fra dem. At de bare synes, det er endnu mere spændende - fordi det er noget, man ikke må, siger Per Troldtoft Jensen, der ikke tror på, at loven er blevet sat i værk for at få færre til at ryge:

- Det er da skabt for at være med til at udrydde de små kiosker, mener han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For dyrt at spare her

I Struer Kommune tager det 12 måneder, inden PPR får lagt en plan for, hvordan et barn med udfordringer skal hjælpes. Det er en tidshorisont, både politikere og embedsfolk erkender er alt for lang tid, og det arbejdes nu at få denne lange behandlingstid sat ned. I søndagsavisen kunne vi læse, at i nabokommunerne er det lykkedes at få sagsbehandlingstiden sat ned i forhold til tidligere. i Holstebro Kommune er den på et halvt år, mens man med en midlertidig opnormering i Lemvig Kommune er nået ned på fire måneder. Begge steder er ønsket og ambitionen også, at sagsbehandlingen kommer meget længere ned. Det er heller ikke godt, at der skal gå mange måneder, inden der bliver lagt den plan, som et barn og dermed familien skal hjælpes med. Naturligvis er det ikke inden for økonomiske muligheder at have et dyrt beredskab, der bare sidder og venter, så der kan laves en plan i samme øjeblik, der opstår problemer - selv om det jo ville være perfekt. Men det kan ikke nytte, at der skal gå så mange måneder. Det er i det fleste tilfælde meget afgørende, at der bliver sat hurtigt ind, når der er problemer, da de ellers bare vokser sig større. Det er en ond cirkel, da der så skal sættes ind med meget dyrere tiltag, og så ruller den dårlige økonomi, der er med til at øge tidshorisonten, fordi kassen løber tør - eller man vælger nogle billige løsninger, som så alligevel ikke hjælper. De lange sagsbehandlingstider er i første omgang et problem for børnene og familierne. Men det er også et problem for medarbejderne, der er under stadig stress, fordi de selvfølgelig godt kan se, at der burde sættes ind hurtigere, men at de på grund af mængden af sager ikke har en chance for at følge med. Der bliver flere og flere sager for PPR, og det kan man så tage en selvstændig diskussion af, hvorfor det sker. Men det sker, så derfor er kommunerne nødt til at lave en prioritering, så man kan følge med stakken af sager, da de menneskelige omkostninger ellers bliver for store - på begge sider af skrivebordet. Og ja, de penge skal findes ved at spare et andet sted. Men det er for dyrt at spare her, da det på sigt giver nogle langt større udgifter - økonomisk og menneskeligt, hvis man ikke hjælper børn i tide.

Kultur

Rapper er topnavn til Haze

112

Rådyr gik tre kilometer med brækkede ben

Annonce