Annonce
Udland

Slutspurt: EU-love skal behandles inden valg

Christel Schaldemose erkender, at det er rart at have reelle resultater at vise frem i valgkampen. - Men det må aldrig være på beksotning af kvaliteten af den lovgivning, vi laver, siger hun. (Arkivfoto)

Tirsdag er der 13 trilogforhandlinger på programmet i Strasbourg, hvor parlamentet i denne uge mødes.

Valget til EU-Parlamentet står og banker på døren.

Timeglasset er dermed ved at rinde ud for europaparlamentarikerne, der gerne vil have noget at vise frem inden det forestående valg.

Og derfor har de travlt.

Det kommer blandt andet til udtryk tirsdag, hvor der er hele 13 såkaldte trilogforhandlinger på programmet i Strasbourg i Frankrig, hvor parlamentet i denne uge mødes.

Valget, der løber fra den 23. til den 26. maj, betyder nemlig, at det spidser til for at nå i mål med forhandlingerne.

Men det er der intet nyt i, forklarer professor Anne Rasmussen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- 13 lyder af mange. Men det er helt normalt, at man bliver mere fleksibel til sidst. Det samme sker også i andre parlamenter. Folketinget har jo også en del ting, de vil nå inden sommerferien, siger hun.

Anne Rasmussen mener ikke, at det er ensbetydende med, at der er en risiko for, at behandlingerne bliver forhastede.

- Det er jo ikke ting, de sidder og laver på én dag. Det er noget, der bliver forberedt i lang tid forinden, og man har nogle meget detaljerede dokumenter, som man sidder og behandler ud fra.

Trilogforhandlinger er en betegnelse for den afsluttende proces, hvor lovforslag fra EU-Kommissionen med repræsentanter fra EU's 28 medlemslande og parlamentet mødes og diskuterer. Medlemslandene er repræsenteret af formandskabet, som i øjeblikket ligger hos Rumænien.

Det er de ansvarlige i det udvalg i parlamentet, hvor lovforslaget behandles, som forhandler for EU-Parlamentet. Forhandlingerne sker, inden lovforslaget kommer til afstemning til en plenarsamling.

Christel Schaldemose, der er et af Socialdemokratiets parlamentsmedlemmer, er en af dem, der sidder i trilogforhandlinger i øjeblikket.

Hun mener, at det er et tveægget sværd med den afsluttende spurt.

På den ene side kan det være godt at have travlt, for så er det nemmere at komme frem til kompromisser.

Men:

- Det bekymrer mig, at der er så travlt til sidst. Dels når man selv sidder i en forhandling og dels med at prøve at få et overblik over, hvad andre kolleger har forhandlet på plads.

- Risikoen er, at vi reelt ikke ved, hvad vi ender med at stemme om, når der er så mange trilogresultater, som skal godkendes i plenarsamlingen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce