x
Annonce
Erhverv

Slidt ankel får 55-årige Birthe til at skifte spor - nu tager hun en uddannelse

Birthe Østergaard Jensen har heldigvis et lyst sind og en ukuelig optimisme, så hun er ikke så nervøs for at sætte sig på skolebænken som 55-årig. Anklen kan ikke tåle de stive sikkerhedssko på slagteriet, så nu skal hun være sosu-hjælper. Foto: Thomas Maxe
Slidgigt i anklen betød, at 55-årige Birthe Østergaard Jensen ikke længere kan gå i sikkerhedssko. Nu tager hun en uddannelse og bliver sosu-hjælper.

VINDERUP: Birthe Østergaard Jensen har arbejdet 28 år på fjerkræslagteriet i Vinderup. Hun har nogle dejlige kolleger, og hun er glad for sit arbejde.

Alligevel har hun sagt op, både af nød og lyst. En gammel skade i anklen gør, at hun kan ikke længere passe sit job som ufaglært på slagteriet, så i en alder af 55 år tager hun nu en uddannelse som social- og sundhedshjælper i stedet.

- Jeg var ude for en ulykke for 31 år siden, hvor anklen blev knust. Lægerne havde advaret om, at der nok ville opstå slidgigt. Det blev for meget med smerterne for et par år siden, så jeg blev rådet til en operation. Lægerne kunne gøre mig smertefri, men ankelleddet ville blive stift, så de advarede om, at jeg ville få svært ved at passe mit arbejde, fortæller Birthe Østergaard Jensen.

Lægerne fik desværre ret i begge dele: Efter tre lange og skrækkeligt kedelige måneder, hvor hun var sygemeldt og ikke måtte støtte på den opererede fod, forsvandt smerterne. Men den stive ankel gav problemer med sikkerhedsskoene, som er nødvendige på slagteriet.

- Kommunen betalte for specialsyede sikkerhedssko, men jeg kan ikke holde til at gå i dem, siger hun.

Annonce

Birthe Østergaard Jensen

Birthe Østergaard Jensen er 55 år og bor i Vinderup sammen med sin mand, der er medejer af møbelbutikken Bolighuset. Parrets voksne børn er flyttet hjemmefra.

Birthe flyttede hjemmefra som 19-årig og arbejdede først som syerske, indtil hun for 28 år siden fik job på fjerkræslagteriet, som i dag hedder HK Scan.

Som ung var hun ude for en ulykke, hvor hun knuste anklen. Det har medført slidgigt, som i 2018 gjorde det nødvendigt at blive opereret. Nu er hun smertefri, men ankelleddet er stift, så hun kan ikke længere gå i sikkerhedssko.

20. januar begynder Birthe Østergaard Jensen på et nyt kapitel, når hun har første skoledag som kommende social- og sundhedshjælper.

De første otte uger af det 20 uger lange skoleophold får hun fuld løn takket være ”sporskifteordningen”. Det er virksomheden, der skal søge tilskud til lønrefusion – både Jobcentret og fagforeninger kan rådgive om ansøgningen, der skal sende til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Læs mere på star.dk.

Overset statslig pulje

I forbindelse med operationen og sygemeldingen var Birthe Østergaard Jensen til samtale hos kommunens jobcenter. Her fik hun noget at tænke over.

- Rådgiveren sagde til mig, at ”hvis du ikke kan være derude, så er der andre steder”. Hun foreslog, at jeg kunne køre bus, men dét skal jeg altså ikke. Men det satte nogle tanker i gang, husker Birthe.

Kort efter var hun på ferie og besøgte en veninde og tidligere kollega, som nu er ansat hos 3F Holstebro.

- Hun gav mig telefonnummeret til en studievejleder på social- og sundhedshjælperskolen, og så var jeg derude. Jeg var positivt overrasket over at høre, at der var andre elever på min alder. Det var slet ikke noget problem, for der mangler folk, siger Birthe Østergaard Jensen.

Og så tog hun beslutningen om at skifte spor. Og det skulle vise sig, at der findes en ofte overset statslig pulje, den såkaldte ”sporskifteordning”, som er parat til at hjælpe mennesker i Birthes situation.

Simpelt råd til andre

- Jeg ringede til 3F og fortalte, at jeg har arbejdet, siden jeg flyttede hjemmefra som 19-årig og aldrig har gået ledig, så var der virkelig ikke noget, de kunne hjælpe mig med? Jeg kunne selvfølgelig ikke læse på dagpenge, men de gjorde mig opmærksom på puljen for sporskifte, og så fik jeg et ansøgningsskema med, som HR-afdelingen på slagteriet skulle udfylde, fortæller hun.

Ansøgningen blev godkendt, så når Birthe Østergaard Jensen sætter sig på skolebænken, får hun løn fra slagteriet de første otte uger, mens de resterende 12 uger af skoleopholdet kommer til at foregå på SU-støtte. Slagteriet får refunderet lønnen af den statslige pulje.

- Jeg havde sådan set besluttet mig for at tage uddannelsen, men det er da en god hjælp til at komme i gang, siger Birthe Østergaard Jensen. Hun har et simpelt råd til andre ufaglærte, som også overvejer at skifte spor:

- Gør det! Lad være med at vente. Det er ikke værre, end at man kan få sig noget andet arbejde, så det skal nok gå alt sammen.

Birthe Østergaard Jensen begynder på den nye uddannelse 20. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce