Annonce
Mærkedage

Slagtersønnen fra Ørnhøj skulle blive operasanger

Her ses Michael Kristensen som Macduff i en dramatisk scene i slutningen af Macbeth. Nr 16. Arkivfoto: Scanpix

25 år: Lotte Mejlhede, ven og til daglig korrespondent for TV2 i Bruxelles, har skrevet følgende om Michael Kristensen, 25 års jubilar som operasolist på Det Kongelige Teater.

”Bare han nu ikke dummer sig.” Sådan lød ordene en varm forårsaften i 1994.

Den unge Michael Kristensen skulle synge Don Ottavio i operaen Don Giovanni, som sin afsluttende eksamen på Opera-Akademiet.

Ordene – sagt stille, kærligt og beskedent - kom fra Michael Kristensens vestjyske mor, som svar på mit begejstrede spørgsmål: Er du ikke bare pavestolt?

Mere end noget andet fortæller den lille samtale, at det absolut ikke stod skrevet i stjernerne, at slagtersønnen fra Ørnhøj skulle blive operasanger.

Men det blev han. Og forleden kunne Michael Kristensen fejre sit 25 års jubilæum som operasolist på Det Kongelige Teater.

Jeg skriver disse ord som Michaels ven gennem årtier, ikke som journalist og opera-kender, og det er i den ånd, de skal læses.

Jeg har fulgt Michael, lige siden han som den lidt runde jyde kæmpede med at finde sig til rette som tenor-første-elskeren til de senere år, hvor han kunne springe ud i karakter-roller med saft, kraft og humor uden at kære sig om forfængelighed. Oh, hvilken frihed!

Jo ældre han er blevet, jo sjovere er det at stå på en scene, ikke mindst takket være to instruktører: Skotten David McVicar, og Danmarks Kasper Holten.

Selv nævner han tre roller, som har formet ham til den sanger, han er i dag:

Titus i Mozarts opera af samme navn, Loge i Rhinguldet og sit livs rolle som Jimmy i Kurt Weill’s opera Mahagonny, hvor asylansøgere var med på scenen.

Michael kan være alt fra ”meget sympatisk, ålet glat, til direkte ubehagelig”, skrev en avis om ham, da han fyldte 50.

Det er da en bedrift, i hvert fald så længe det foregår på scenen.

Så mon ikke en nu noget ældre vestjysk kvinde tør være stolt?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce