Annonce
Mærkedage

Skuespillerinde med meget at leve op til

Onsdag den 31. juli fylder den amerikanske skuespillerinde Geraldine Chaplin 75 år. Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix
Geraldine Chaplin, datteren af den berømte far, fandt selv succes og anerkendelse i europæisk film ved hjælp af sprogkundskaber. Den 31. juli fylder hun 75.

75 år: Det har nok ikke været nemt at gå i sin fars fodspor, når der er tale om en af Hollywood's mest berømte stumfilmstjerner.

Men det gjorde amerikanske Geraldine Chaplin, datter af Charles Chaplin, og i dag kan hun se tilbage på en skuespillerkarriere med et hav af priser og roller i internationale film.

Onsdag den 31. juli fylder hun 75 år.

Geraldine Chaplin forsøgte ellers i nogle år at bevæge sig uden om filmen. Hun brugte i stedet sin tid som balletdanser, hvilket blandt andet bød på et ophold på The Royal Ballet School i London.

Det varede dog ikke længe, og da hun omkring 20-årsalderen var i Paris for at danse, blev hun tilbudt en rolle i filmen "Doktor Zivago" (1965).

For sin rolle som hovedpersonens kone blev hun nomineret til en Golden Globe, og derfra hoppede hun med begge ben ind i filmverdenen.

Siden er Geraldine Chaplin tre gange blevet nomineret til en Golden Globe, og i alt har hun vundet omkring 20 internationale priser.

Størst succes har hun haft i europæiske film, og den internationale anerkendelse er særligt blevet givet for hendes præstationer i spansktalende film såsom "Cria Cuervos" ("Den spanske ravn", red.) fra 1975.

Det har kunnet lade sig gøre, fordi Chaplin som otteårig flyttede til Schweiz med familien, hvor hun lærte at tale flydende fransk og spansk.

Blandt de nævneværdige værker i nyere tid finder man filmen "Chaplin" fra 1992, hvor Geraldine Chaplin spiller sin farmor, Hannah Chaplin.

Også filmen "Hable con ella" ("Tal til hende") fra 2002 af den berømte filminstruktør Pedro Almodóvar er værd at nævne. Filmen vandt en Oscar for bedste originale manuskript.

I disse år bliver Geraldine Chaplin ofte set på den røde løber med et stort smil, et ben stukket i vejret og en arm ud til hver side, og i de situationer er der ikke nogen tvivl om, at hun er datter af Charles Chaplin.

Men modsat faren har hendes roller oftest være seriøse, intense og rugende.

Siden 2006 har Geraldine Chaplin været gift med musikeren og skuespilleren Patricio Castilla.

Annonce
Onsdag den 31. juli fylder den amerikanske skuespillerinde Geraldine Chaplin 75 år. Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce