x
Annonce
Portræt

Skriver lokalhistorien helt ned på gadeniveau

- Det har været spændende at komme igennem historien bag godt 300 huse, og de mange familier, der gennem årene har ejet disse huse, siger Helge og Ninna Weis Jensen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Ægteparret Ninna og Helge Weis Jensen er klar med deres tredie lokalhistoriske værk om gader, huse og beboere i Vinderup.

Vinderup: - Der skal et godt ægteskab til.

Siger Helge Weiss Jensen, 84, og smiler kærligt til sin kone Ninna, 82.

Det har de heldigvis og kan lige nu slappe fortjent af sammen efter i fællesskab at have gennemført en ny lokalhistorisk bedrift: Parret udgiver 28. marts 180 siders lokalhistorie om godt 300 huse i byen.

I 2017 udgav de en tilsvarende bog om Nørregade og Søndergade og året efter bogen om Sevelvej, Nørgårdsvej og Lillegade i Vinderup.

- Så var det meningen at stoppe, men vi fik positive tilbagemeldinger og opfordringer til at fortsætte, fortæller Helge.

Derfor har parret kastet sig over historien for hele 19 gader i byen.

Det har været spændende at komme igennem historien bag godt 300 huse, og de mange familier, der gennem årene har ejet disse huse, skriver parret i bogens forord.

Annonce

Det var små huse, der var billige at bo i. Huslejen til kreditforeningslånet var på 25 kroner om måneden

Helge Weis Jensen, lokalhistoriker, om Havevej i Vinderup

Små og billige huse

Den lange Havevej har været noget af det mest spændende at arbejde med, mener Helge.

- Det har været et arbejderkvarter - eller et "rabarberkvarter", som man også kaldte det. Men også et område, der fortæller sit tydelige sprog om landbrugets udvikling, gør han opmærksom på.

I 1916 blev der stadig drevet landbrug på 28 parceller i området. Mange huse blev efterfølgende bygget af murer og cementstøber Anders Hansen.

- Det var små huse, der var billige at bo i. Huslejen til kreditforeningslånet var på 25 kroner om måneden, fortæller Helge Weiss.

- Hos mange var små kår, man boede ”tæt”, ofte to eller flere familier i husene. Det har været år med slid og slæb for mange, det har bevirket at vilkårene blev bedre og bedre, beskriver han.

16 års arkivarbejde

Det er Ninna, der har leveret baggrundsmaterialet. Gennem de seneste 16 år har hun dagligt arbejdet mindst tre timer om dagen med lokalhistorie.

Det startede med, at hun overtog et stort arkiv med artikler, som den tidligere Vinderup-redaktør på Dagbladet, Vera Støvring, havde gemt. Artiklerne blev scannet og gemt på hendes computer. Ninna Weis er en stor systematiker og ved lige præcis, hvor informationerne gemmer sig. Det indebærer, at mange interessante informationer om personer og hændelser, kan kobles på byens adresser og på den måde komme med i ægteparrets udgivelser.

Informationerne om, hvem der har bygget og boet i de enkelte huse og hvornår, har hun hentet fra skøder og pantebreve. Skøder indtil år 2000 opbevares på Rigsarkivet, hvorfra hun kan bestille det til afhentning på Rigsarkivets afdeling i Viborg.

- Her har jeg normalt hentet en større bunke ad gangen, fortæller Ninna Weis.

Siden år 2000 ligger informationerne digitalt og kan nemt hentes hjem via internettet.

19 gader i Vinderup

Bogen "19 gader i Vinderup" af Ninna og Helge Weis Jensen omfatter gaderne Vestergade, Anlægsvej, Tværgade, Vester Alle, Havevej, Engvej, Handbjergvej, Kirkegade, Østergade, Østervang, Kapelvej, Enghavevej, Nylandsvej, Møllevej, Skolevej, Ålykkevej, Stationsvej, Nørre Alle, Grønnegade.

Bogen er på 180 sider og trykt hos Vestjysk Rotation, Vinderup. Den koster 125 kroner og sælges fra Arkivet, Vinjes Torv, og fra Vinderup Brugsforening.

Bogen præsenteres lørdag den 28. marts klokken 10 på Arkivet.

Personlige bidrag

Ninna Weis har suppleret informationerne ved at kontakte mange borgere og fået adgang til familiefotos, som hun så har scannet. Alt gemmes til eftertiden på Arkivet i Vinderup, hvor det foreløbigt er blevet til 15 mapper.

- Her er borgerne velkomne til at bladre i materialet, siger Ninna Weis.

Ud fra det omfattende arkivmateriale er det Helge, der har skrevet artiklerne.

- Og det har jo været et rimeligt stort arbejde, smiler han.

Også med udfordringer.

- Det er jo ikke altid, vi kan få de forskellige oplysninger til at passe sammen. Der kan for eksempel være skrevet et forkert årstal. Så fejl kan ikke undgås, siger Helge.

Når en vej skifter navn, giver det også anledning til forvirring. Den nuværende Kirkegade var indtil 1970 en del af Kapelvej.

- Det betød nye husnumre og har været med til at give lidt forvirring, forklarer Ninna Weis.

"19 gader i Vinderup" er tredie bog i den lokalehistorie serie. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Opfrisker minderne

Ægteparret ved, at lokalhistorien bliver læst med stor interesse. Blandt andet på plejehjemmene.

- Vi ved, at det kan være med til at få snakken i gang, også for senile, fordi de kan huske noget fra gamle dage, siger Helge Weis.

Han nyder at være med til at skrive lokalhistorien, fordi historie altid har interesseret ham.

- I min barndom i Ølgod havde jeg en meget historisk interesseret lærer, som var en gudsbenådet fortæller. Jeg har altid læst mange bøger om historie og været bjergtaget af Ingemanns historiske romaner, fortæller han.

Gennem mange år var Helge Weis været med til at fortælle lokalhistorien som guide på Hjerl Hede og i omegnen.

- De ture, jeg ynder mest, er med bus fra Sevel til Stubber Kloster med fortælling om historien og så tilbage til Sevel Kirke og Hjerl Hede, fortæller han.

Måske kommer der mere

De to første lokalhistoriske bøger er blevet solgt for 100 kroner. Prisen på den nye er 125 kroner.

- Der er langt flere sider, så vi har været nødt til at hæve prisen, forklarer Helge Weis.

Økonomisk hænger det ikke helt sammen, men ægteparret er indstillet på, at deres hobby gerne må koste lidt ud over den tid, der er brugt.

Et finurligt element i bogen er fire blanke sider.

- Her opfordrer vi til, at man noterer sin private viden om det enkelte hus, siger Helge Weis.

Om der kommer flere lokalhistoriske udgiver fra ægteparret er uvist.

- Vi har tidligere sagt, at nu skal det være slut. Man lad os nu se. Vi skal i hvert fald have en pause, slår Helge Weis fast.

- Men arkivmaterialet er klar, smiler Ninna.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce