Annonce
Lemvig

Arbejdsmiljø på FMC Cheminova: Skoskifte undrer medarbejdere

Der arbejdes løbende med at højne sikkerheden på FMC-Cheminova på Rønland. Man er dog ikke altid enige om, hvornår sikkerheden er bedst og nødvendig. Foto: Johan Gadegaard
Medarbejdere på FMC Cheminova undrer sig over skopolitik, der betyder, at de fremover skal beholde samme sko på overalt på fabrikken

Rønland: Er det overhovedet nødvendigt at skifte sko, når man bevæger sig fra produktionen på en en stor kemifabrik ind i de kontrolrum, hvor medarbejdere i ro og mag styrer produktionen, og hvor de også spiser?

Det er et debatemne på FMC Cheminova i denne tid, hvor arbejdsmiljøet på fabrikken er til debat.

- Jeg vil ikke sige, det er en stor uenighed, men vi diskuterer, hvor vi skal lægge niveauet, siger fællestillidsmand Jens-Christian Iversen.

Ledelsen på virksomheden har ikke ønsket at medvirke i artiklen, da den betragter debatten som intern. Det er da også her, at debatten foregår på nuværende tidspunkt, efter et sæt nye retningslinjer er blevet stukket ud. Målet er konstant at højne sikkerheden på kemikaliefabrikken, og medarbejderne er enige i, at sikkerheden løbende er forbedret.

I hvert fald indtil de nye retningslinjer blev udstukket. De siger nemlig, at produktionen på Rønland efterhånden foregår i så rene omgivelser, at der ikke længere er behov for at skifte skoene, når man bevæger sig ind i kontrolrummene. Det har ellers været påbudt indtil nu, lige som gæster har fået udleveret blå overtræksposer til skoene. Det får de ikke fra 1. januar, hvor de nye regler træder i kraft - heller ikke selv om medarbejderne gerne vil bevare reglen.

- Der er ikke tale om, at virksomheden er i færd med nogen spareøvelse. Sikkerheden og rengøringen på stedet bliver højnet, men medarbejderne kan blot ikke forstå, at man kan gøre bedre rent i løbet af halvanden måned. Der skal ikke meget til, før man træder i en olieklat ude på anlægget og tager det med ind. Sko-skiftet giver en bevidsthed om, at der ikke kommer noget med ind på de steder, hvor man sidder og spiser. Vi synes, at vores metode fungerer ekstra godt, og det giver en bevidsthed om, at tingene aldrig har været udenfor kontrolrummet, forklarer Jens-Christian Iversen.

De ansatte er i forvejen vant til at anvende sikkerhedsudstyr i form af handsker, briller og andet, så sikkerheden ligger i "generne", som Jens-Christian Iversen udtrykker det. Medarbejderne kan i princippet fortsætte med at skifte sko, hvis de vil.

- Men vi kan jo ikke forhindre gæster i at komme ind uden at tage overtrækssko på. For de timelønnede, som jeg repræsenterer, er det et stort samtaleemne, om det her arbejdsmiljømæssigt vil være et skridt tilbage, siger Jens-Christian Iversen.

Lige nu er det et emne, der diskuteres i arbejdsmiljøgrupperne, men debatten handler mest om, hvordan de nye regler implementeres - ikke om reglerne er nødvendige, siger fællestillidsmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce