Annonce
Holstebro

Skorstensfejeren går nu med livrem og seler efter bøde

Udover den normale uniform med sort tøj og høj hat, er Michael Klein Rasmussen iført livrem og seler, når han i dag er kravlet på tagene for at rense skorstenene i Holstebro. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Mandag blev en skorstensfejer idømt en bøde for ikke at være spændt fast under arbejde på taget. Det har fået skorstensfejeren i Holstebro til at kræve, at de ansatte sikre sig.

Skorstensfejer i Holstebro, Michael Klein Rasmussen, har normalt ikke problemer med at holde bukserne på plads, men fra tirsdag morgen har han gået med både livrem og seler på jobbet.
Den dobbelte sikring skyldes, at Østre Landsret i går afgjorde, at en skorstensfejer fra Vordingborg skal betale en bøde på 50.000 kroner for ikke at have sikkerheden i orden. Arbejdstilsynet havde taget en af hans ansatte i at gå rundt på taget uden at være fastspændt. I marts kom byretten frem til samme afgørelse.
»Vi har haft kunder, der har ringet og spurgt, om de skulle have stillads eller lift, når vi kommer på besøg, men så alvorligt er det slet ikke,« siger Michael Klein Rasmussen.
Annonce
»Men jeg har fortalt mine to svende og lærlingen, at vi fremover altid skal lave sikkerhedsline på, når vi går på taget. Derfor har vi gået med både livrem og seler her til morgen,« siger skorstensfejeren, der fortæller, at det er udstyr, som man også bruger til bjergvandring.

Tre til fire minutter

histil har det været sådan, at skorstensfejerne har haft line på, når der har været længerevarende opgaver på taget, mens det almindelige rensningsarbejde normalt kun tager tre til fire minutter. Men fra i dag skal alle i firmaet sørget for at spænde sig fast til tagtrinene eller skorstenen, selv når de skal klare små opgaver på taget.
»Der er aftalt en række møder mellem vores branche og Arbejdstilsynet for at finde en løsning, og indtil da må vi bare være på den sikre side,« siger Michael Klein Rasmussen.
Linerne skal ikke sikre mod fald fra taget, men sikre mod nedskridning som det hedder i teksten fra Arbejdstilsynet.
Annonce

Ulykker sker på jorden

Michael Klein Rasmussen har været skorstensfejer i over 30 år og hører meget sjældent om kollegaer, der er faldet ned fra selve taget.
»Det sker, at en skorstensfejer ryger igennem taget og ned på loftet, men det er heldigvis sjældent det sker. Ulykkerne sker, når man skal fra taget til stigen eller fra stigen og ned på jorden, eller når man skal bruge en skruetrækker til at vippe et dæksel af,« siger han, og fortæller, at han har hørt om kollegaer, der har fået en skruetrækker igennem hånden.
»Så det er ikke den farligste del af vores job at gå på taget, men det er godt, at de unge mennesker lærer at spænde sig fast som en naturlig del af jobbet. Så må vi, der har været i faget i mange år, til at lære nye rutiner,« siger skorstensfejeren.
Skorstensfejeren fra Vordingborg, der nu skal betale 50.000 kroner i bøde, overvejer sammen med sin advokat, om man skal forsøge at bringe sagen for Højesteret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Årsmøde rykker til Holstebro

Annonce