Annonce
Holstebro

Skolevalg gennemført blandt 10. klasserne: Katrine troede, hun var socialdemokrat, men endte med at stemme blåt

- De konservative kunne jeg ikke drømme om at stemme på, fordi partiet vil fjerne topskatten og niveauinddele i folkeskolen, fortæller Katrine Svane Olesen fra Step 10, som er Holstebro Kommunes 10. klasses tilbud og et bindeled til ungdomsuddannelserne i byen. Foto: Anette Lund Andersen
Det nye Veganerpartiet fik tre stemmer ved Skolevalget 2021 i Holstebro, men flertallet af de ældste folkeskoleelever stemmer på et af de blå partier.

Holstebro: De må først stemme til folketings- og kommunalvalg om to-tre år, men stemmer de, som de gjorde til dagens skolevalg blandt 10. klasserne i Holstebro Kommune, så vinder blå blok med 62 stemmer mod 57 stemmer til rød blok.

Katrine Svane Olesen fra Skave flyttede sin stemme under den forudgående paneldebat med partiernes lokale ungdomspolitikere.

- Holdningsmæssigt troede jeg, at jeg lå mest til Socialdemokratiet, men jeg synes, at ham fra Venstre var mere udadvendt, tættere på os og bedre til at tale for sig end socialdemokraten, der var mere tilbageholdende, fortæller Katrine Svane Olesen.

Annonce

Hvor kunne du ikke drømme om at sætte dit kryds?

- Konservative. De vil niveauinddele i folkeskolen, men det kan sagtens fungerer uden og begynder man først på det, går der noget diversitet tabt, mener Katrine Svane Olesen, der heller ikke tror på, at hårdere straffe er vejen til at nedbringe vold. Hun tror mere på resocialisering.

Skolevalget 2021

Følgende stemmer blev afgivet ved Skolevalget 2021 på Step 10, som er Holstebro Kommunes 10. klasses tilbud og bindeled til ungdomsuddannelserne. Der blev afgivet i alt 121 stemmer, heraf to blanke.

Socialdemokratiet: 11

*Radikale Venstre: 6

Socialistisk Folkeparti: 12

Enhedslisten: 23

*Alternativet: 2

*Veganerpartiet: 3

Venstre: 39

De Konservative: 19

*Nye Borgerlige: 2

*Liberal Alliance: 2

De * markerede var ikke repræsenteret ved dagens paneldebat.

Den et år ældre, Viktor Urbrand Klausen, satte sit kryds ved Enhedslisten.

- Jeg vidste, at jeg var at finde i rød blok, men var ikke helt klar over, hvilket parti jeg ville stemme på. Jeg overvejede også Socialistisk Folkeparti, men jeg tror bare, at jeg er mere enig med Enhedslisten i de ting, de sagde, forklarer Viktor Urbrand Klausen, der blandt andet vil beholde topskatten.

Stemmer du det samme som dine forældre - ved du det?

- Jeg ved ikke med min mor, men min far og jeg har talt meget politik, og vi er ret enige, så jeg tror, han stemmer rød blok, siger Viktor Urbrand Klausen.

Skolevalget bliver gennemført for 8.,9. og 10 klasser i hele landet. I omegnen af 80.000 elever deltager. På Step10 deltog halvanden hundrede unge. Forud for valghandlingen har de gennemgået et tre uger langt valgkamplignende undervisningsforløb, der understøtter flere fælles mål i samfundsfag. Holstebro-eleverne har udvalgt sig de fire mærkesager: fjernelse af topskatten, konverter landbrug til vild natur, niveauinddeling i skolen og hårdere straffe for vold.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

Holstebro

Vil give sosu-elever løn under praktik: Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Erhverv

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Annonce