Annonce
Vinderup

Skoleleder stopper og satser på teater

Morten Mosgaard stopper efter fem år som leder på privatskolen i Ryde for at kaste sig ud i et stort teaterprojekt. Arkivfoto

Morten Mosgaard holder per 1. januar 2019 som skoleleder på Margrethe Reedtz Skolen i Ryde for i stedet at arbejde med et stort teaterprojekt.

Ryde: - Det har været et fantastisk sted at arbejde i skolen fem år, men jeg har en baggrund inden for kunstens verden, som jeg også brænder for.

Siger Morten Mosgaard, 34, der fra årsskiftet forlader jobbet som skoleleder ved Margrethe Reedtz Skolen for at arbejde som teaterproducent. Sammen med tre venner skal han udvikle et teaterprojekt i en endnu unavngiven kommune.

- Det skal blive til en lokal dramatisk fortolkning af en generalforsamling, der skal gøre kunst meget vedkommende, forklarer han. Projektet er foreløbigt støttet med 1.250.000 kroner, hvoraf 750.000 kroner kommer fra Statens Kunstfond.

Morten Mosgaard, der bor i Herning, kom for fem år siden til Ryde fra en stilling som lærer på Humble Musikefterskole på Langeland. Han er oprindeligt fra Ikast og er uddannet musiklærer fra Musikkonservatoriet i Aalborg, ligesom han har en diplomuddannelse i ledelse.

I Ryde var han i 2015 med som idemand til en stort kunstprojekt, der også scorede en millionbevilling. Og kunst og kreativitet fylder meget i dagligdagen på skolen.

- Vi er nok den friskole i Danmark, der har udviklet flest kunstprojekter og brugt musik, teater og billedkunst mest tværfagligt, siger han.

Han er slet ikke bekymret over at skulle forlade skolen.

- Margrethe Reedtz Skolen er inde i en rigtig god udvikling, og vi er blevet rigtig gode til at forklare, hvad vi står for, siger den afgående skoleleder.

Dermed står skolen med sin kreative profil som et godt alternativ til folkeskolen, fremhæver han.

Margrethe Reedtz Skolen har 84 elever, og det er et fint grundlag at drive skole på, siger han.

Morten Mosgaard forventer at blive engageret i flere teaterprojekter, men bruger også tid på at komponere og spille musik. Han har foreløbigt udgivet fire albums på eget pladeselskab. Børnemusik udgiver han under navnet Morten Musik og voksenmusik under eget navn. Han optræder med egen musik ved koncerter og indgår også i en nordisk vokalgruppe.

Margrethe Reedtz Skolen har konstitueret de to lærere Anette Nielsen og Lillian Klinkby som ledere.

Annonce

Vi er nok den friskole i Danmark, der har udviklet flest kunstprojekter og brugt musik, teater og billedkunst mest tværfagligt

Morten Mosgaard, afgående skoleleder på Margrethe Reedtz Skolen, Ryde
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce