Annonce
Struer

Skoleelever fejrede det nordiske samarbejde

360 skoleelever hørte om Foreningen Norden og Struers nødhjælp til Sarpsborg umiddelbart efter afslutningen på Anden Verdenskrig. Foto: Allan Damgaard
Foreningen Norden fylder i år 100 år, og det har den lokale afdeling af foreningen markeret flere gange i løbet af foråret. Tirsdag var skoleelever samt repræsentanter fra Struer Kommunes nordiske venskabsbyer samlet ved Sarpsborgpigen.

Struer: Skulpturen Sarpsborgpigen på havnen i Struer fik masser af opmærksomhed tirsdag. Her var 360 skoleelever fra 3.-6. klasse i Struer Kommune - samt en del lærere - nemlig samlet ved Struers vartegn for at fejre Foreningen Nordens 100 års jubilæum.

Den lokale afdeling af Foreningen Norden - der blev stiftet i 1945 og således er 74 år gammel - har flere gange i løbet af foråret markeret de 100 år.

Der var en god grund til, at arrangementet fandt sted ved netop Sarpsborgpigen. Den lokale stiftelse af Foreningen Norden udsprang nemlig af den nødhjælp, som Struer - i samarbejde med flere omegnsbyer - sendte til den norske by Sarpsborg efter afslutningen på Anden Verdenskrig, hvor den norske befolkning sultede. Som tak for nødhjælpen skænkede Sarpsborg i 1948 skulpturen Sarpsborgpigen til Struer.

Det var Struer-borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), der bød skoleeleverne velkommen til arrangementet, der også blev overværet af repræsentanter fra Struers nordiske venskabsbyer, der foruden Sarpsborg tæller svenske Södertälje og finske Forssa. Repræsentanter, der i disse dage er på besøg i Struer.

.

Giver historien videre

- Nu hører I historien om Struers nødhjælp til Sarpsborg, og dermed bliver historien givet videre til den unge generation, så den heller ikke bliver glemt de næste 74 år, sagde Struers borgmester, der er glad for, at man vedligeholder det positive samarbejde med de nordiske venskabsbyer.

Det var formanden for Foreningen Norden i Struer, Eskild Højgaard, der guidede eleverne igennem programmet. De hørte om nødhjælpen til Sarpsborg - der blev sendt 206 ton fødevarer afsted. Og eleverne sang de to sange, som De Eventyrlystne fra Thyholm har skrevet om dels selve nødhjælpen og dels betydningen af Sarpsborgpigen.

De Eventyrlystne har været rundt på Struer Kommunes skoler for at fortælle om denne vigtige detalje i Struers historie. De Eventyrlystne består af Merete og Anton Lyhne samt Birthe og Eskild Højgaard

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce