Struer

Skoleelever fejrede det nordiske samarbejde

360 skoleelever hørte om Foreningen Norden og Struers nødhjælp til Sarpsborg umiddelbart efter afslutningen på Anden Verdenskrig. Foto: Allan Damgaard
Foreningen Norden fylder i år 100 år, og det har den lokale afdeling af foreningen markeret flere gange i løbet af foråret. Tirsdag var skoleelever samt repræsentanter fra Struer Kommunes nordiske venskabsbyer samlet ved Sarpsborgpigen.

Struer: Skulpturen Sarpsborgpigen på havnen i Struer fik masser af opmærksomhed tirsdag. Her var 360 skoleelever fra 3.-6. klasse i Struer Kommune - samt en del lærere - nemlig samlet ved Struers vartegn for at fejre Foreningen Nordens 100 års jubilæum.

Den lokale afdeling af Foreningen Norden - der blev stiftet i 1945 og således er 74 år gammel - har flere gange i løbet af foråret markeret de 100 år.

Der var en god grund til, at arrangementet fandt sted ved netop Sarpsborgpigen. Den lokale stiftelse af Foreningen Norden udsprang nemlig af den nødhjælp, som Struer - i samarbejde med flere omegnsbyer - sendte til den norske by Sarpsborg efter afslutningen på Anden Verdenskrig, hvor den norske befolkning sultede. Som tak for nødhjælpen skænkede Sarpsborg i 1948 skulpturen Sarpsborgpigen til Struer.

Det var Struer-borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), der bød skoleeleverne velkommen til arrangementet, der også blev overværet af repræsentanter fra Struers nordiske venskabsbyer, der foruden Sarpsborg tæller svenske Södertälje og finske Forssa. Repræsentanter, der i disse dage er på besøg i Struer.

.

Giver historien videre

- Nu hører I historien om Struers nødhjælp til Sarpsborg, og dermed bliver historien givet videre til den unge generation, så den heller ikke bliver glemt de næste 74 år, sagde Struers borgmester, der er glad for, at man vedligeholder det positive samarbejde med de nordiske venskabsbyer.

Det var formanden for Foreningen Norden i Struer, Eskild Højgaard, der guidede eleverne igennem programmet. De hørte om nødhjælpen til Sarpsborg - der blev sendt 206 ton fødevarer afsted. Og eleverne sang de to sange, som De Eventyrlystne fra Thyholm har skrevet om dels selve nødhjælpen og dels betydningen af Sarpsborgpigen.

De Eventyrlystne har været rundt på Struer Kommunes skoler for at fortælle om denne vigtige detalje i Struers historie. De Eventyrlystne består af Merete og Anton Lyhne samt Birthe og Eskild Højgaard

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

- Folk besørger overalt

Struer

Maria Gjerding (DN): Vi er slet ikke i mål, men vi er godt på vej

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

En højst uheldig dag: 11 sigtelser mod ung mand

Sport

Måbjergs målkonge skød jysk mesterskab i hus

Holstebro

Nykredit taber otte millioner på årets landsby - Plexus reddet ud af gældskniben

Fodbold For abonnenter

Nedrykkede Herrup sprudlede da presset forsvandt

Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Struer

Efter han genåbnede for anvisningerne til plejehjemmet i Asp: Venstre lægger borgmester på grillen

Annonce