Annonce
Holstebro

Skolebørn på vægten: Hver femte elev i 9. klasse vejer for meget

Trods flere års fokus på overvægt blandt børn og unge har hverken Struer, Holstebro eller Lemvig knækket kurven. Især Struer har mange tykke børn. Genrefoto: Colourbox
Trods flere års fokus på sund livsstil, så kniber det med grundlæggende ændringer: flere end hvert femte barn, der forlader skolerne, vejer for meget.

Nordvestjylland: Der bliver spist alt for mange chips og drukket for mange colaer rundt om på børneværelserne. Og der blev svedt alt for lidt i de lokale idrætsforeninger.

Værst står det til i Struer, hvor 22 procent af eleverne i udskolingen er enten overvægtige eller svært overvægtige, mens det i Holstebro og Lemvig er henholdsvis 18 og 19 procent, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik og DTU Fødevareinstituttet.

Men at placere hele ansvaret for de tykke børn hos forældrene er for letkøbt, mener Lone Viggers, der kigger lige så meget i retning af politikerne. Hun er ernæringschef i Hospitalsenheden Vest, har udgivet flere bøger om kost til almindelige mennesker og har tidligere arbejdet som diætist for elitesportsudøvere.

Annonce

- Hvorfor skal sodavand være billigere end mælk? Hvorfor skal dårlig mad - det vi kalder nydelsesmidler - være så billige? Hvis du har ti kroner, så køber du da ikke et æble, hvis Mars-baren er lige så billig. Og kan industrien ikke sælge to 2,5 deciliters flasker, så sælger sodavandsproducenterne en halv liter.. Der er rigtig mange ting, som gør det svært ikke at blive overvægtig, siger Lone Viggers.

Tilbud der virker

Problematikken med tykke børn er ikke ny.

Der er blandt andet indført ekstra besøg hos skolesundhedsplejen, tilbud om at få en diætist ud i familierne, ligesom Struer og Holstebro begge har oprettet deciderede overvægtsklinikker for børn.

Overvægtige børn

Andelen af overvægtige børn fra 2012-2018 har ligget stabilt på 12-13 procent i indskolingen og 18-19 procent i udskolingen. Der er heller ikke store udsving i andelen af overvægtige opdelt efter køn, indkomstgrupper, socioøkonomisk status, familietype, uddannelse, oprindelse eller geografi.

Blandt familier med lave indkomster og grundskolen som højeste uddannelse er tæt på hver tredje barn for tyk, mens det kun gælder 10-11 procent blandt familier i den højeste indkomstgruppe og med en lang, videregående uddannelse.

Også børn af indvandrere eller efterkommerne er overrepræsenteret. Her er 27 procent overvægtige mod cirka 17 procent blandt udskolingsbørn med dansk oprindelse.

Der er flest tykke børn i landkommunerne og færre i de rige nordsjællandske kommuner.

Kilde: DST, Analysen "Ulighed i børneovervægt i Danmark".

Men er det nok - og er det de rigtige tilbud? Lone Viggers kan have sin tvivl:

- Der mangler en systematisk og evidensbaseret behandling til alle børn, der er blevet overvægtige, så det ikke er tilfældigt, hvad en kommune laver af tilbud, påpeger Lone Viggers.

Tidligere var det landets hospitaler, der havde ansvaret for behandlingen af børneovervægt.

Men har forældrene ikke også et ansvar?

- Jo, men det er ikke kun derhjemme, man skal forebygge, børn er også ude omkring. Jeg tænker, at der er rigtig mange udfordringer og mange steder man kan sætte ind for at gøre bevægelse sjovt for børn - helt ned i børnehavealderen, siger Lone Viggers, ernæringschef ved Hospitalsenheden Vest.

Annonce

Tunge nordvestjyder

I Struer Kommune er undersøgelsen altså tilmed et nøk mere trist. Her er 22 procent af de store elever overvægtige, når de forlader skolen - hele fire procent over landsgennemsnittet.

Lokalt har indsatsen mod skolebørnenes overvægt siden 2020 været samlet i overvægtsklinikken, der ledes af sundhedsplejen. Tallene i undersøgelsen er retfærdigvis fra før klinikken blev oprettet. Det er en vigtig pointe, siger formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Anne Kirstine Bøge Petersen (SF).

- Selv om vi har givet vores indsats et dårligt navn ved at kalde det overvægtsklinikken, så er det mit indtryk, at vi har gode resultater med de familier, vi hjælper, siger Anne Kirstine Bøge Petersen (SF).

Manglen på mere friske tal gør det da også svært at bedømme, om de er dækkende for situationen i sommerferien anno 2021. Men selv gode resultater kan have lidt et bovskud i kølvandet på pandemien, siger udvalgsformanden.

- Der er en begrundet mistanke om, at vi har hygget os for meget under nedlukningen. At det er blevet for lidt motion - og for meget god mad, siger Anne Kirstine Bøge Petersen (SF).

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce