Annonce
Læserbrev

Skole. Et varmt velkommen til at sætte valgfagene fri

Debat: 3615 skoleledere har - med Skolelederforeningen som afsender - udarbejdet 40 forslag til forbedringer af folkeskolen. Jeg vil gerne fremhæve ”Sæt valgfagene fri igen”, som uddybes således:

”Den nye lov om valgfag og obligatorisk praksisfaglighed binder for meget. Skolens leder skal sammen med skolebestyrelsen have en større fleksibilitet til at oprette valgfag, og eventuelt linjer, ud fra skolens behov.”

Et fremragende forslag, hvis du spørger mig. Og det bakkes endda op af undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, som til Skolelederforeningens årsmøde i Bella Centret i København for nylig udtrykte stor begejstring.

"Og vi skal sætte valgfagene fri. Det er både spændende og vigtigt og noget, vi skal gå til. Altså, der er jo noget i det med at give lov til at lave folkeskoler, der kan noget særligt. Det gør også, at nogle unge mennesker får lov til at gøre noget, de faktisk synes er sjovt", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Så bliver man rigtig håbefuld. Ikke bare på skolernes vegne, men også på idrætsforeningernes vegne. For valgfagene er vigtige for vores foreninger.

Det er vores overbevisning hos DGI Vestjylland, at det er den rigtige vej at sætte valgfagene fri. Ved igen at åbne for valgfag, som styrker samarbejdet mellem skole og foreningslivet, kommer vi tættere på de ønskede 45 minutters bevægelse om dagen. Men hvordan nu det? Jo, oplagte valgfag er forskellige unglederuddannelser målrettet 6. og 7. klasser i folkeskolerne.

Når man uddanner 6. og 7. klasse-elever til at lede og træne elever i skolens SFO og børnehave i mange forskellige idrætter, er jeg overbevist om, at vi kan give børnene en livslang vane med motion. Samtidig tror jeg på, at vi styrker de ældre elever ved at tro på dem og give dem en forsmag på at være ledere.

Den kæmpe sidegevinst ved, at vi samtidig skaber fremtidens ledere i foreningslivet, som kan drive det hele videre, er kun ekstra dejligt. Så et varmt velkommen til Skolelederforeningens forslag om at sætte valgfagene fri. For det fortjener alle.

Annonce
Arkivfoto: Jacob Schultz/Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce