x
Annonce
Mærkedage

Skidronningen med alle titlerne

Marit Bjørgen er den, der har vundet flest World Cup-løb med sine 114 sejre. (Arkivfoto) Christof Stache/Ritzau Scanpix
Den norske langrendsløber Marit Bjørgen, der lørdag den 21. marts fylder 40 år, har et medaljeskab fyldt med OL-medaljer og World Cup-trofæer.

40 16 år med World Cup-titler og den mest vindende gennem tiderne ved vinter-OL.

Den norske langrendsdronning Marit Bjørgen, der lørdag den 21. marts fylder 40 år, satte i 2018 en stor fed streg under, at hun hører til i skisportens historiebøger.

Under OL i Pyeongchang tog hun sin ottende OL-guldmedalje og passerede dermed Ole Einar Bjørndalen som den mest vindende.

Hun sluttede af med to guld- og bronzemedaljer samt en sølvmedalje og bragte dermed sin total op på 15 OL-medaljer. Otte af guld, fire af sølv og tre af bronze.

Kort efter indstillede hun en af tidens mest beundringsværdige karrierer inden for skisport. Alt var vundet, og motivationen manglede for den dengang 38-årige langrendsstjerne.

- Jeg må erkende, at jeg ikke længere kan finde den nødvendige motivation til at give 100 procent i en sæson mere, og derfor har jeg valgt at stoppe, sagde hun i april 2018.

Som ung jonglerede Bjørgen med fodbold, håndbold og langrend i barndomsbyen Trondheim. Men det blev skisporten, der vandt hendes hjerte.

Talentet var hurtigt tydeligt for enhver, og i 2001 fik hun sit gennembrud med en tredjeplads ved det norske mesterskab.

Foruden de prangende resultater ved OL har hun vundet 18 VM-guldmedaljer, den første i 2003.

Også i World Cuppen har Bjørgen en stor karriere bag sig. 114 World Cup-sejre er hun noteret for, og det er blevet til i alt 184 placeringer på podiet.

Hun tog den første World Cup-sejr i 2002 i Düsseldorf, mens den sidste blev vundet i Falun i marts 2018.

Bjørgen bor med sin partner, den tidligere norske skiløber Fred Børre Lundberg, i Holmenkollen i Oslo. Parret har to sønner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce