Annonce
Holstebro

Skamstøtte eller vartegn? Renovering af port skaber debat

- Porten er med til at fortælle, at det er her nogle af de svagere i samfundet hører til, og det er at udstille dem, synes jeg, siger det konservative byrådsmedlem Pernille Bloch. Arkivfoto: Morten Stricker.
Det har skabt debat, at social- og sundhedsudvalget har valgt at sætte penge af til en renovering af porten til Specialcenter Skovvang. Byrådsmedlem Pernille Bloch (K) mener, at porten sender et dårligt signal.
Annonce

Holstebro: Et historisk monoment, et vartegn for Herningvej eller en port, der fortæller, at her bor nogle af de svageste i samfundet.

Porten til Specialcenter Skovvang på Herningvej har flere betegnelser. Men særligt betegnelsen som et historisk monoment har haft betydning for, at social- og sundhedsudvalget på seneste udvalgsmøde besluttede, at der skal bruges 45.000 kroner på at renovere den.

Men er det den rigtige måde at bruge kommunale kroner på? Det spørgsmål stiller byrådsmedlem Pernille Bloch (K), der mener, at porten sender et dårligt signal.

- Jeg forstår ikke, hvorfor man skal vise, at her bor nogle af de svagere i samfundet. Jeg synes faktisk, det er en skamstøtte, siger hun.

Porten har stået ud til Herningvej siden 1865, og den er flere gange blevet renoveret. Nu er tiden kommet til at pille den ned, mener Pernille Bloch.

- Vi er kommet til en tid, hvor vi ikke skal have sådan nogle monomenter over vores institution. Folk skal have lov til at være, som de er, uden at der bliver peget fingre ad dem, siger hun.

Annonce

Vil ikke gemme nogen væk

Beslutningen er taget i social- og sundhedsudvalget, og her har udvalgsformand Jens Kristian Hedegaard (V) svært ved at forstå de pointer, der kommer fra Pernille Bloch.

- Jeg synes, det er underligt, hvis vi skal til at gemme befolkningsgrupper væk, så er det netop, at man peger fingre efter nogen, siger formanden, som også påpeger, at det er ganske normalt, at der er skilte ved institutioner.

- Vi har skilte alle andre steder også. Normalt er det bare et mere kedeligt og kommunalt skilt, og ikke som på Skovvang, hvor det også har noget historisk betydning, siger Jens Kristian Hedegaard.


Jeg forstår ikke, hvorfor man skal vise, at her bor nogle af de svagere i samfundet. Jeg synes faktisk, det er en skamstøtte, siger hun.

Pernille Bloch, byrådsmedlem Konservative


Porten blev sidst renoveret i 2004, og nu er det altså tid til, at den igen får en kærlig hånd. Beslutningen stod mellem renovering eller nedrivning, og hos Skovvang er man glad for, at det endte med en renovering.

- Det er ikke vores opfattelse, at man stigmatisere nogen af dem, der bor der, ved at have et skilt, hvor der står Skovvang. Vi opfatter det som et historisk og vigtigt vartegn for selve stedet. Så det er rigtig dejligt, at det bliver bevaret, siger Hans Jørgen Niewald, der er leder af Center for Socialt Udsatte i Holstebro.

Annonce

En del af kulturen

De seneste år har skulpturen Kaj siddet på sin bænk foran Skovvang. Han gør en god figur og kan sagtens selv stå for velkomsten, mener Pernille Bloch.

- Vi kunne nøjes med at have Kaj foran de pæne bygninger. For jeg synes ikke, at man skal bruge kommunale penge på et skilt, som måske ikke har sin berettigelse, siger han.

Men porten har sin berettigelse. Det mener i hvert fald Jens Kristian Hedegaard.

- Porten er jo lidt et vartegn for både Skovvang men også for Herningvej, og jeg tror, at mange ville savne det, hvis den ikke var der. Det er en del af stedets historie, siger han.

Udvalgsformanden sammenligner portens betydning med andre kulturelle monomenter i byen, og der er derfor god grund til at afsætte penge til en renovering.

- Den historie, der ligger i porten, går langt tilbage, og jeg synes godt, man kan drage paralleller til nogle af byens andre skulpturer. Hvis man ikke skal bruge penge på det her, kan jeg finde mange andre ting, man heller ikke skal bruge penge på, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Debat

Riv Buchholtz' Hus ned!

Annonce