Annonce
Vinderup

Skal Vinderup være Danmarks smukkeste stationsby?

Vinderup er nu en af de nominerede til at blive Danmarks Smukkeste stationsby. Her ses byens smukke oprindelige stationsbygning. Pressefoto: Historiske Huse
En konkurrence er gået i gang. Nu skal Danmarks smukkeste stationsby findes.
Annonce

Vinderup: Torsdag den 29. oktober skød foreningen Historiske Huse konkurrencen "Danmarks Smukkeste Stationsby" i gang. Vinderup er blandt de ti nominerede.

Baggrunden for konkurrencen - og fokuset på stationsbyerne - er ifølge pressemeddelelsen fra Historiske Huse, at de godt 500 danske stationsbyer landet over er rammen om tusindvis af danskeres liv. Men flere af byerne er i dag truet af butiksdød og forfald.

"Renoveringer, ombygninger eller ligefrem nedrivninger er mange steder udført uden respekt for stedernes oprindelige arkitektur og bymiljø. Men stationsbyerne rummer historiske, kulturelle og bygningsmæssige kvaliteter, som det er værd at bevare for eftertiden. Og som kommuner, politikere, borgere og bygningsejere bør værne om med lokalplaner og borgerengagement" fremgår det af pressemeddelelsen.

I alt ti stationsbyer fordelt over hele landet er nomineret i konkurrencen, der løber over 14 dage.


Stationsbyerne er rige på netop historiske kulturmiljøer og bygningsarv, og de har et potentiale både nu og i fremtiden, når det gælder bosætning, beskæftigelse og turisme. Og ikke mindst lokal identitet og stolthed uden for de store byer. Derfor skal vi passe godt på vores stationsbyer.

Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse


Et panel på 5 eksperter har udvalgt de nominerede byer, men det er danskerne selv, der skal afgøre, hvilken stationsby, der er den smukkeste.

- De danske stationsbyer, som skød op langs jernbanen i perioden ca. 1880-1920, blev ikke anset som nær så fine som for eksempel havnebyer og købstæder. De blev set ned på af datidens kulturelite, hvor blandt andet forfatter og dronning af den gode smag, Emma Gad, var forfærdet over den blandede og dekorerede stil, som vi i dag kalder for historicisme. Siden er der heldigvis også kommet et mere mildt blik på stationsbyerne, siger Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse.

Annonce

Stationsbyernes kvaliteter

Hun håber med konkurrencen at sætte fokus på stationsbyernes helt særlige og uerstattelige kvaliteter:

- Undersøgelser viser, at der er stor interesse blandt danskerne for kulturmiljøer, der kan fortælle om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie. Kulturarven skaber livsglæde og fællesskaber og er løftestang for lokal udvikling, siger Birthe Iuel og uddyber:

- Stationsbyerne er rige på netop historiske kulturmiljøer og bygningsarv, og de har et potentiale både nu og i fremtiden, når det gælder bosætning, beskæftigelse og turisme. Og ikke mindst lokal identitet og stolthed uden for de store byer. Derfor skal vi passe godt på vores stationsbyer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Struer

Forbløffende balance på regnskabet

Annonce