Annonce
Holstebro

Skal du til København, må du tage toget eller bilen: Ingen fly resten af året

Resten af året vil det her ikke længere været muligt. DAT har indstillet indenrigsflyvningerne mellem Karup til København. Arkivfoto: Morten Pedersen
Færre passagerer og en utilstrækkelig hjælpepakke får DAT til at droppe alle flyvninger mellem Karup og København resten af året. Er lufthavnen lukningstruet?
Annonce

Holstebro: Politikere, erhvervsfolk og alle andre, der benytter sig af indenrigsflyvninger mellem Karup og København skal indstille sig på at tage enten toget eller egen bil.

Som følge af Covid-nedlukningen og et stærkt vigende passagertal har flyselskabet DAT besluttet at indstille alle flyvninger mellem Midtjyllands Lufthavn og København. På ruterne Aalborg-København og Bornholm-København reduceres antallet af afgange.

- Når vi lukker helt ned i Midtjylland, så er det fordi, nedgangen er større her. Vi får ikke engang dækket de direkte afledte driftsomkostninger, brændstof, afgifter til staten og handling. Det er markant underskudsgivende. Vi kan ikke fortsætte, det vil blot trække pinen ud. Og bookingerne falder yderligere med den nye arbejd-hjemme-kampagne, siger DAT-direktør Jesper Rungholm og beklager generne over for kunderne i landets yderområder.

Han peger på, at havde EU Kommissionen ikke spændt ben for den hjælpepakke, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i juni, så kunne DAT kunne have fastholdt flyvningerne, og problemet var løst. Men det er ikke muligt - heller ikke med den seneste justering af luftfartspakken, hvor hjælpepakken øges med 160 millioner oveni de oprindelige 260 millioner kroner - mener DAT-direktøren:

- Nej, ikke så længe EU begrænser støtten til seks millioner kroner per selskab resten af året. Det rækker til tre uger.  Med den originale støttepakke ville DAT have modtaget cirka syv millioner kroner i støtte alene i august og lidt mindre i september.

Annonce

Formand tror på overlevelse

For Midtjyllands Lufthavn, der igennem flere år har kæmpet med en anstrengt økonomi, rammer den anden corona-bølge og den anden delvise nedlukning også hårdt.


Det betyder, at vi ingen indtægter har, men jeg har en begrundet tro på, at vi beholder skindet på næsen.

H.C. Østerby, formand for Midtjyllands Lufthavns bestyrelse og borgmester i Holstebro.


- Det er en katastrofe. Vi har lige været lukket i fem måneder og var åben i seks uger, og nu lukker vi ned igen. Jeg har fuld forståelse for, at der ikke er økonomi i det for DAT, nu hvor de store virksomheder sender medarbejdere hjem og aflyser møder. Jeg har selv haft to konferencer i København i indeværende uge, som er blevet aflyst, siger H.C. Østerby, formand for lufthavnsbestyrelsen og borgmester i Holstebro.

Hvor alvorligt er det - er lufthavnen lukningstruet?

- Det betyder, at vi ingen indtægter har, men jeg har en begrundet tro på, at vi beholder skindet på næsen, siger H.C. Østerby og peger to faktorer.

Dels er der i bestyrelsen enighed om at udsende en ekstra opkrævning på samlet fem millioner kroner til de ni ejerkommuner, heriblandt Holstebro Kommune.

Dels ser formanden særligt ét lyspunkt i den justerede hjælpepakke til flyselskaber og lufthavne, hvor der ikke alene lægges op til reducerede lufthavnstakster, men også kompensation for security-udgifter.

- Midtjyllands Lufthavn har security udgifter på syv millioner hvert år. Hvis vi får dækket det hele, ser det fornuftigt ud i 2020, siger H.C. Østerby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Struer

Anerkendt kor giver julekoncert

Annonce