Annonce
Sport

Simons medaljedrømme blevet flået fra ham af fransk væltepeter: - Jeg finder aldrig ud af, om jeg kunne have vundet

Simon Dalby har de seneste to sæsoner kørt for silkeborgensiske Mascot Workwear, men inden det var han medlem af Holstebro Cykle Club. Pressefoto: Dan Dupont Hougaard
Simon Dalby var på vej mod kampen om VM-medaljer, da en fransk rytter pludselig styrtede foran ham og tog Simon Dalby med i faldet - kun seks kilometer fra målstregen.

Leuven: "De styrter foran ham – hvor er det uheldigt man! Det er simpelthen løgn!"

Ordene ovenfor kom fra Rolf Sørensens mund, da han fredag den 24. september kommenterede VM i landevejscykling for juniorer.

Det var med seks kilometer til mål, at episoden, som Rolf Sørensen reagerede på, fandt sted. I asfalten lå holstebroeren Simon Dalby, som ellers lige troede, at han skulle kæmpe med om medaljer - men det fik en fransk væltepeter ændret på.

Annonce

Det kommer vi tilbage til.

Outsider

Simon Dalby begyndte som ni-årig i Holstebro Cykle Club. Allerede i de sidste år af sin tid i HCC, begyndte han at være en del af U17-landsholdstruppen.

I 2020 skiftede holstebroeren så til holdet Mascot Workwear fra Silkeborg, da han kom op i U19-rækken. Samtidig blev han også en del af U19-landsholdet, og her blev grundstenene for deltagelsen ved VM 2021 lagt.

- Det har været et mål at komme til VM – det er det suveræn største man kan opnå at deltage i som juniorrytter, så det har været et af målene i den her sæson at blive udtaget, fortæller Simon Dalby, som sammen med fire andre unge danskere kom igennem nåleøjet.

Og det var ikke en Simon Dalby helt uden selvtillid, som tjekkede ind til VM-ugen i den belgiske by Leuven.

- Jeg var nok en outsider, jeg blev ikke nævnt som favorit eller storfavorit på nogen måde, men jeg har været med fremme og kørt nogle top 10-placeringer i nogle Nations Cups og nogle af de store udenlandske løb. Så en outsider, som, hvis det hele spillede, det godt kunne lade sig gøre for, siger Simon Dalby.

Og sammen med landstræneren var der også en klar taktik for, hvordan Simon Dalby skulle gøre sig gældende på den 121 kilometer lange rute, som bestod af otte omgange på en rundstrækning i Leuven.

- Jeg skulle køre et offensivt cykelløb og prøve at åbne op lidt før de helt store favoritter ville åbne, og så eventuelt komme i et udbrud. Jeg havde egentlig bare et mål om at køre et offensivt cykelløb, og så kunne det blive alt eller ingenting, siger Simon Dalby, som godt vidste, at alt skulle flaske sig efter hans hoved, hvis han skulle lave et topresultat.

Annonce

Fransk knold

Og det gjorde det også - næsten - for Simon Dalby.

Efter en hektisk start på løbet, hvor en del ryttere måtte en tur i asfalten, befandt Simon Dalby sig i fronten af feltet, og da løbet var nået halvvejs, begyndte holstebroeren langsomt at åbne op for den offensive taktik med angreb.

- Jeg var rigtig godt kørende, og som vi kom længere og længere hen i løbet blev folk mere og mere trætte og det dragede jeg fordel af, forklarer Simon Dalby.

- Og da vi så kom ud på de sidste to omgange, der begyndte jeg bare at åbne fuldt op. Der var der ikke længere noget med at være defensiv eller passiv – der var det bare fuld hammer, siger Simon Dalby.

Efter angreb fra højre og venstre endte Simon Dalby pludselig helt forrest i en gruppe af otte ryttere - herunder en fransk rytter, der var lidt for modig.

Efter styrtet er det kun dem der tager guld og sølv, som ikke blev hentet, så jeg tror på, at der var en chance for, at jeg godt kunne have fulgt med en af de to og taget en medalje.

Simon Dalby

Og så er vi tilbage ved Rolf Sørensens ord.

Gruppen ramte således et skarpt højresving med seks kilometer igen, og så kom der altså pludselig en knold i form af en franskmand i vejen for Simon Dalby.

- Han tager mig indenom i svinget – det hele går meget stærkt – men af hvad jeg kunne se på tv efterfølgende, så rammer han vist ind i barrieren på den anden side af vejen og så ryger han ned lige foran mig, og der er ikke rigtig noget at gøre - jeg bliver bare revet med ned der, siger Simon Dalby, som i de efterfølgende sekunder fik sendt et par vendinger afsted mod den franske rytter.

Annonce

Medalje eller eksplosion?

Dermed forsvandt Simon Dalbys medaljechancer på et splitsekund - og da en større gruppe stormede forbi holstebroeren mens han kom på benene igen, var top ti også væk.

- Efter styrtet er det kun dem der tager guld og sølv, som ikke blev hentet, så jeg tror på, at der var en chance for, at jeg godt kunne have fulgt med en af de to og taget en medalje. Jeg var stadig rigtig godt kørende og var selv overrasket over, at jeg stadig havde kræfter tilbage, så jeg virkede til at være en af de stærkeste i gruppen inden styrtet, siger Simon Dalby, som endte med at trille i mål som nummer 36.

Derfor var det selvsagt en skuffet holstebroer, som kom ned i holdbussen efter løbet - men her ventede der heldigvis en lille overraskelse.

- Der var 100 beskeder fra venner, familie og folk jeg ikke kender – en masse folk som bare anerkendte hvor godt jeg havde kørt, siger Simon Dalby.

Selv om skuffelsen her nogle dage senere er blevet mindre, så fylder uvisheden stadig for den unge rytter.

- Jeg var selvfølgelig skuffet, men jeg var også stolt af, at jeg havde leveret så flot en indsats på den allerstørste scene, som man kan opnå som juniorrytter. Men den her uvished omkring, at jeg aldrig finder ud af, om jeg kunne have taget en medalje, den er irriterende, siger Simon Dalby.

- Det kunne jo godt være, at jeg kunne være kørt op og have taget en medalje eller endda vundet løbet, og det kunne også være, at jeg var eksploderet og var blevet hentet af feltet. Så det er jeg selvfølgelig irriteret og skuffet over, men når det er sagt, så er jeg stadig stolt af min præstation, siger Simon Dalby.

Nu kan Simon Dalby dog se frem til nye udfordringer, da han fra næste sæson skal køre U23 for det professionelle norske cykelhold Uno-X.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Sport

Mads uddelte tæsk og indløste en billet til VM

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

Annonce