Annonce
Struer

Silkesnor skal hjælpe Daniel og andre med et usynligt handicap: - Det her baner vej for mere inklusion og forståelse

Arriva er trådt ind i det såkaldte Solsikkeprogram, der skal sikre, at passagerer med usynlige handicap kan gøre opmærksom på sig selv. PR-foto: Arriva
Passagerer med usynlige handicap kan nu med en silkesnor med solsikkemotiver gøre opmærksom på sig selv i Arrivas tog og busser - fantastisk, siger 31-årig lokal autist

Struer: Det begyndte i en engelsk lufthavn, der 2016 gerne ville give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse.

Tiltaget fik navnet Solsikkeprogrammet, og passagerer kan ved at bære en silkesnor med solsikkemotiver på, vise personalet, at de har brug for hjælp for at kunne navigere trygt og sikkert, når de bruger offentlig transport.

Nu har den engelske idé spredt sig til flere lande, blandt andet Danmark, hvor togselskabet Arriva også er trådt ind i programmet, der herhjemme organiseres af Videnscenter om Handicap.

Annonce

Arriva kommer dermed i selskab med eksempelvis landets større lufthavne, Lalandia og Legoland.

-  Jeg er sikker på, at det bliver til stor hjælp, at man kan vælge at gøre det usynlige synligt i de situationer, hvor der kan være brug for det, siger kommerciel chef i Arriva, Therese Christensen.

Jeg synes, at det er endnu et skridt imod større inklusion og forståelse for en gruppe passagerer med særlige behov.

Daniel Noti, autist og tidligere medlem af Passagerrådet i Regiohn Midtjylland

31-årige Daniel Noti, Struer, er tidligere medlem af passagerrådet i Region Midtjylland og har selv et usynligt handicap som diagnosticeret atypisk autist.

Daniel Noti, 31, Struer, har tidligere været medlem af Passagerrådet i Region Midtjylland, og har en autismediagnose. Han er glad for, at Solsikkeprogrammet nu også omfatter busser og tog fra Arriva. Arkivfoto: Morten Stricker

Han kalder det "fantastisk", at Arriva er trådt ind i programmet.

- Jeg vidste godt, at der var noget undervejs. I min tid i rådet, var det et af de programmer, som jeg gjorde opmærksom på som en mulighed for at hjælpe en stor gruppe af passagerer, der måske ofte tøver med at spørge om hjælp.

- Jeg synes, at det er endnu et skridt fremad for inklusion og forståelse for en gruppe af passagerer med særlige behov, siger Daniel Noti.

Kampagne på vej

Arriva er i gang med at træne de ansatte, så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad solsikken betyder, og hvordan bærerne af en solsikkesnor bedst mødes.

Solsikkeprogrammet

Solsikkeprogrammet og solsikkesnoren blev skabt tilbage i 2016, da Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse.

Solsikkesnoren blev modtaget meget positivt af kunderne og er siden blevet udbredt til flere end 90 internationale lufthavne over hele verden.

Usynlige handicap er blandt andet hjerneskade, synsnedsættelse, hørenedsættelse, ADHD, angst, Tourettes-syndrom, epilepsi og PTSD med videre, hvor det kan være stressende at være i ukendte omgivelser og blandt ukendte mennesker.

Det er frivilligt, om man vil bære Solsikkesnoren, der kan købes på www.solsikkeprogrammet.dk

Ud over at træne medarbejderne vil Arriva også sætte gang i en kampagne om solsikkesnoren, der er rettet til passagererne.

Lokalt vil passagerer i både tog og togbusser stifte bekendtskab med kampagnen, fortæller Therese Christensen.

Solsikkesnoren giver ingen særlige fordele, men er alene et signal om, at bæreren kan have behov for ekstra hensyn.

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Fire dages arbejdsuger udbredes stadig mere i det små

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce