Annonce
Navne

Silda er frisør for alle - også for de kvinder, der skal klippes for nedrullede gardiner

- Når kvinder skal til et arabisk eller kurdisk bryllup, får de typisk håret sat flot op og lagt makeup i en salon. Men indtil nu har mange her fra byen kørt til Aarhus for at få det gjort. Nu kan de få det gjort hos mig, fortæller den 33-årige kurder fra Syrien, Silda Alo, der tirsdag åbner salon i Istedgade i Holstebro. Her kan man naturligvis også blive klippet, få hårkure med mere. Foto: Morten Stricker
Silda Alo kunne ikke få en praktikplads i en frisørsalon, fordi hun med sit tørklæde var "en dårlige reklame for frisørfaget". Hun tog konsekvensen og betalte selv for en privat uddannelse. Nu åbner hun salon - for alle kvinder, både de danske og dem, der vil klippes bag nedrullede gardiner.
Annonce

Holstebro: 33-årige Silda Alo har altid drømt om at blive frisør. Lige fra hun var helt lille, elskede hun at sætte hår og lægge makeup på andre.

- I Syrien har man ikke frisørskoler som i Danmark. Man skal lære faget som elev i en salon, men det er ikke altid, de ønsker at lære fra sig. Jeg prøvede at være i praktik et sted, hvor de for eksempel bare blandede farver uden at vise mig hvordan, fortæller Silda.

Så droppede hun frisørdrømmen og fik i stedet en uddannelse indenfor handel og økonomi med fransk og tyrkisk som arbejdssprog.

Silda er fra Aleppo i Syrien. Inden krigen var Aleppo Syriens den største by med godt 2,1 million indbyggere og desuden en af verdens ældste, fortsat beboede by. Byen, der ligger i det nordvestlige hjørne af Syrien, er voldsomt ramt af borgerkrigen.

Sildas mor bor stadig i Aleppo, mens hendes to brødre i dag er i henholdsvis Wien og Tyrkiet. Hendes far døde længe inden borgerkrigen startede.

Annonce

Jeg skal tjene penge

Sildas mand, Yahya, der var elektriker i Aleppo, kom til Danmark i 2013 - og året efter fulgte  Silda med deres to ældste børn, datteren Sima, der nu er ti år, og sønnen Mohammed, der nu er ni år. Siden har ægteparret fået yderligere to døtre, nemlig Sarah på fem år og Sham på to år.

Men - som Silda siger - "jeg kan jo ikke bare sidde hjemme og glo på mine børn og tage imod penge fra kommunen". Først gik hun på sprogskole. Så tog hun 9. og 10. klasse, og nu er hun i gang med en HF. Sideløbende har hun selv betalt for sammenlagt seks måneders uddannelse til frisør på den private skole, Beauty And Style, i Aarhus.

- Jeg gik på skolen seks dage om ugen hver anden uge, fortæller hun.

Det var lange dage hver anden uge. Både hun og hendes mand gik på skolen - hendes mand er ikke færdig endnu med sin uddannelse til frisør, fordi han kun går tre dage hver anden uge - så de startede bilen klokken 06.00 om morgenen og var hjemme igen klokken 17.30, lige i tide til at hente yngste datter i vuggestuen.

- Pædagogerne har været helt enestående i den tid, jeg har gået på skolen i Aarhus. De holdt åbent en halv time længere hver anden uge bare for min skyld. De sagde: "Selvfølgelig skal du have en uddannelse" - det er helt fantastisk, jeg er så taknemmelig", siger Silda, der brugte køretiden frem og tilbage til Aarhus til at lave lektier i bilen.

Annonce

Ingen praktikplads

Når nu så gerne du ville være frisør, hvorfor tog du så ikke den fire-årige uddannelse til frisør på fagskolen i Herning?

- Åh, det ville jeg også SÅ gerne! Men for at tage den, skal man have en praktikplads. Jeg var rundt på næsten alle saloner, tror jeg, i Holstebro og omegn og fik afslag. Ét sted sagde de direkte: "Du er ikke en god reklame for en frisørsalon, for du bærer tørklæde". Og det kan de selvfølgelig have noget ret i, indrømmer Silda.


Jeg kan jo ikke bare sidde hjemme og glo på mine børn og tage imod penge fra kommunen...

Silda Alo, frisør


Så hun kunne ikke få en praktikplads. Derfor blev det til den private uddannelse, hvor hun i marts - lige inden corona lukkede alt ned - fik sit diplom. Hun har dog siden fulgt en del netbaseret undervisning i fagteknikker.

Efter hun har fået diplom, har hun taget ud i private hjem for at klippe kunder - og hendes mand været nødt til at være chauffør, for Silda er først i gang med at tage et dansk kørekort nu.

- Han har kørt mig til Aalborg, Silkeborg, Viborg og så videre, og har siddet og ventet et par timer i bilen, indtil jeg var færdig, fortæller Silda, der som regel havde to til fire kunder samlet, når hun tog til andre byer.

Annonce

Hjemmeklip og affarvning

Hun klipper og sætter hår på alle kvinder, og hendes første kunde, når Salon Silda åbner officielt på tirsdag den 3. november, er dansk. De fleste af de kunder, hun har klippet i eget hjem, er dog fra Mellemøsten og mange af dem bærer tørklæde til hverdag.

Silda Alo i sin salon på Istedgade, hvor gardinerne kan rulles ned, hvis Silda har kunder, der bærer tørklæde, og som ikke vil ses ude fra gaden. Foto: Morten Stricker

- Når man bærer tørklæde, kan man jo ikke sidde i en almindelig salon med vinduer ud til gaden og vise sit hår. Så mange muslimske kvinder klipper hinanden derhjemme - og skal de have lavet noget mere avanceret, kigger de på en YouTube-video eller bestiller én som mig til at komme hjem til dem, især hvis de skal have lavet permanent, proteinbehandlinger, reflekser eller affarves...

- Affarves?!, spørger journalisten forbløffet, og Silda ler.

- Ja, vi synes, at lyst hår er pænt, så mange kvinder fra Mellemøsten får affarvet deres hår eller i hvert fald lavet reflekser i det. Men vi kan ikke bruge de samme produkter, som man bruger til danske kvinders hår. Vores hår bliver orange i en affarvning, hvis vi bruger danske produkter, fortæller Silda, der har bestilt specielle produkter hjem til pleje og behandling af sine medsøstres hår.

- Vores hår har også fra naturens side et let krøl, men det bryder vi os ikke om, så mange kvinder fra Mellemøsten får en slags permanent i for at gøre håret lige - altså det modsatte af når I får lavet krøller, smiler hun.

Der er dog én slags vestlige hårprodukter, som hun er meget begejstret for.

- Jeres hårkure er bare gode!, siger hun.

Annonce

Luksustid på bestilling

- Jeg vil gerne have, at kvinder kan komme hos mig og få lidt luksustid til sig selv uden mand og børn. Når jeg har været ude i hjemmene som frisør, har jeg nogle gange skullet lave striber i håret, ind imellem at min kunde skulle lave mad til familien. Det er altså ikke godt for nogen af os, siger Silda bestemt.

Makeup-lægning er hendes hobby, og hun tilbyder også at rette og farve bryn samt farve vipper. Og så skal hun snart til at tage et kursus i at lægge neglelak.

- Jeg vil gerne have, at mine børn kan sige med stolthed: "Min mor er frisør, og hun kan det hele". Men jeg er nødt til at lære det lidt ad gangen, smiler hun.

Der er kun åbent efter tidsbestilling i Salon Silda - man skal altså ringe og bestille tid, for efter de lange dage mens hun var under uddannelse, har Silda besluttet sig for, at hendes datter ikke skal hentes senere end klokken 15 i vuggestuen.

- Måske om fem-seks år, når børnene er større, kan jeg få en større salon - måske sammen med min mand - men lige nu passer denne lille salon min økonomi, siger Silda, der er på SU, mens hun læser sin HF færdig.

Drømmer du om salon i en anden, større by end Holstebro?

- Nej da! Jeg elsker Holstebro. Jeg planlægger ikke at flytte nogensinde. Jeg kan ikke lide storbyer - Aleppo var en undtagelse, for der havde jeg al min familie og venner, siger Silda, hvis faster også bor i Holstebro.

Faster går ikke med tørklæde.

- Min far var kurder og i hans familie var der ikke tradition for tørklæde. Min mor er araber, og i hendes familie går kvinderne med tørklæde - undtagen min mor! Hun bryder sig ikke om tørklæde og forstod ikke, at jeg valgte det, fortæller Silda Alo.

Silda er i øvrigt et tyrkisk navn. Det betyder "perle".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

De kommer med musik for alle pengene

Annonce