Annonce
Holstebro

Siger forældre nej til pasning i Trekanten, skal de sendes de helt ud af byen

For øjeblikket bor mindre end en femtedel af de børn, der passes i Trekanten, udenfor det udsatte område. Fra 1. januar 2019 bliver det markant anderledes. Her skal 70 procent af de nye børn i de fire institutioner, hentes uden for Trekanten. Foto: Johan Gadegaard
Forældre, der siger nej til plads i en daginstitution i et udsat boligområde, risikerer at skulle køre til den anden ende af kommunen for at få barnet passet eller selv at skulle ud at finde privat pasning.

Holstebro: Fra årsskiftet skal 70 procent af de nye børn, der optages i en daginstitution i Trekanten, være børn, som bor uden for Trekanten, der har har status som "udsat boligområde".

Det er en konsekvens af den tidligere regerings ghettopakke, som skal sikre en bedre fordeling af børn og forebygge udviklingen af parallelsamfund og dermed give alle børn en god start. Hvis barnet ikke har bopæl i Trekanten og tilbydes pladsen som et led i pasningsgarantien, skal kommunen dog også tilbyde familien "en plads udenfor et udsat boligområde," fremgår det af den politiske aftale, som er indarbejdet i dagtilbudsloven.

Men alternativet bliver ikke et af de andre daginstitutioner i familiens nærområde, hvis udvalget for børn og familie vedtager indstillingen fra forvaltningen. Her lægges der op til, at forældrene skal ud på en længere køretur - helt uden for byen. "Når et barn, der ikke har bopæl i det udsatte boligområde, tilbydes en plads i et dagtilbud i følgende institutioner: Børnehuset Nova, Jættehøj Vuggestue, Jættehøj Børnehave og Skjoldgårdens Børnehave og Vuggestue tilbydes barnet samtidig en plads uden for skoledistriktet Holstebro By."

I praksis betyder det, at forældre, der bor på Hulvejen, Folden eller Vængerne kan risikerer at blive sendt til Skave, Vinderup eller Ulfborg, hvis de vil have deres barn passet og takker nej til en plads i Trekanten. Alternativt kan de udskyde tidspunktet, hvor mor eller far skal tilbage til jobbet, eller de kan gå ud og finde en privat dagplejer eller børnehave.

- Hvorfor foreslår I, at alternativet til en plads i Trekanten, ikke anvises i Holstebro by?

- Det er vores bud på, hvordan vi udnytter den eksisterende kapacitet bedst muligt, siger Søren Buch, familie- og dagtilbudschef Søren Buch.

16 procent af børnene kommer udefra

For øjeblikket er der samlet indmeldt 178 børn i Trekantens fire institutioner. Heraf er der lige nu 29 børn, som bor uden for det udsatte boligområde.

Der er altså tale om markant flere børn, som fremover skal pendle ind i et udsat boligområde for at blive passet, end det er tilfældet i dag.

- Vil det alt andet lige ikke blive sværere for småbørnsfamilier i Holstebro by at få deres foretrukne daginstitution, hvis udvalget godkender forvaltningens indstillingen?

- Det er svært at svare på endnu. Det afhænger helt af den samlede kapacitetsudnyttelse, og hvordan vi får udnyttet de nye pladser i Ellehøj og de midlertidige dagtilbud, der er etableret i byen, siger Søren Buch.

Hvis forældrene takker nej til begge pladser - både i og uden for Trekanten, kan de så stadig stå på venteliste til den ønskede daginstitution?

- Ja, det kan de jævnfør de gældende anvisningskriterier, men så er der ikke nogen tidshorisont, idet vi har tilbudt en plads og dermed opfyldt pladsgarantien, men familien takket nej til tilbudet, siger familie- og dagtilbudschef Søren Buch.

Holstebro Kommune har tidligere anvist efter barnets alder, men hovedprincippet er ændret, så det i dag er tidspunktet for opskrivning, der er hovedprincippet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce