Annonce
Struer

SF vil have giftfri kommune

Politikerne i byrådet blev i forbindelse med budgetforliget enige om at genoverveje en beslutning om at droppe gasbrænder og damp til fordel for en ny sprøjteteknologi og brugen af Round Up i den kommunale bekæmpelse af ukrudt. Foto: Morten Stricker
SF ønsker at droppe brugen af Round Up i Struer Kommune, og i forbindelse med budgetforliget er samtlige partier i byrådet gået med til at se på sagen
Annonce

Struer: Da byrådsmedlemmerne i Struer var samlet til et budgetseminar på Skarrild Hus ved Kibæk, blev der først og fremmest diskuteret økonomi.

Øvelsen gik ud på at blive enige om, hvordan pengene skulle fordeles på de kommunale budgetter i 2021.

Men der kom også andet end kølige nøgletal for det kommunale forbrug i 2021 med i forligsteksten.

SF fremlagde på budgetseminaret et forslag om, at Struer Kommune skulle udfase brugen af Round Up.

- Vi må stoppe med at bruge Round Up, som trænger ned og forurener grundvandet. Vi har rent drikkevand i Struer Kommune, og det skulle vi gerne blive ved med, siger Anne Kirstine Bøge Petersen (SF) om baggrunden for at tage emnet op.

Forslaget fik hun ikke umiddelbart opbakning til.

- Men vi besluttede, at vi i Struer Kommune vil se på, om det vil være bedre at bruge enten gasbrænder eller damp. Vi blev enige om at tage det op og lade sagen gå videre til teknik-, miljø- og klimaudvalget, fortæller borgmester Niels Viggo Lynghøj (S).

Annonce

På den ene side og den anden

Her er socialdemokraternes gruppeformand i byrådet, John Christoffersen (S), næstformand.

- Det giver god mening at lade være med at bruge Round Up, når vi ser på risikoen for at forurene drikkevandet, mener han.


Vi besluttede, at vi i Struer Kommune vil se på, om det vil være bedre at bruge enten gasbrænder eller damp. Vi blev enige om at tage det op og lade sagen gå videre til teknik-, miljø- og klimaudvalget.

Niels Viggo Lynghøj (S), borgmester, Struer Kommune


- Men på den anden side skal vi også undgå at sende CO2 ud i atmosfæren, og da vi brugte gasbrænder, var det med en udledning på 7,8 tons CO2 om året. Så jeg er lige så meget i tvivl i dag, som jeg var det, da vi senest diskuterede emnet i teknik-, miljø- og klimaudvaldet i 2019, fortæller John Christoffersen.

Dengang gik debatten på, om Struer Kommune skulle fortsætte med at køre med gasbrænder for at bekæmpe ukrudt, eller om det ville give bedre mening at investere 300.000 kroner i en ny teknologi, som gjorde det muligt at begrænse brugen af Round Up til et minimum.

- Vi valgte at investere i en maskine, som kan målrette ukrudtsbekæmpelsen med Round Up, så der kun bliver afgivet en dråbe eller to - og kun der, hvor det er nødvendigt, forklarer han.

Med den nye teknologi bliver brugen af Round Up reduceret til et minimum. En laserstråle identificerer ukrudtet, som så får en dosis på kun en dråbe eller to fra dunken i forgrunden.  Foto: Morten Stricker

Så den nye teknologi blev taget i brug.

- Vi har reduceret brugen af Round Up, så vi kun bruger 72 liter om året, fortæller John Christoffersen.

Annonce

Tager den gerne igen

Dette rækker hen over et helt år til at bekæmpe ukrudtet på et cirka 360.000 kvadratmeter stort areal, hvor mandskabet fra kommunes afdeling for Park og Vej står med ansvaret for at holde fladerne rene.

- Så hvis man sammenligner med, hvad en husejer kan finde på at bruge hjemme i sin have og i sin indkørsel, må vi sige, at det er nede på et minimum, vurderer John Christoffersen.

Han er derfor stadigvæk i tvivl om, hvad der vil være det bedste for både klima og miljø.

Formanden for teknik-, miljø- og klimaudvalget, Marianne Bredal (V) ønsker helt principielt heller ikke at komme en debat i udvalget i forkøbet.

Som udgangspunkt anser hun debatten for lukket med udvalgets beslutning om at investere 300.000 kroner i den nyeste sprøjteteknologi i 2019.

-  Men vi tager den da gerne igen, siger hun og fortæller, at det formentlig vil ske på et møde i teknik-, miljø- og klimaudvalget allerede til oktober.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce