Annonce
Lemvig

SF klar til at øremærke penge: Ny afgift skal betale oprensning af høfde 42

SF'erne Pia Olsen Dyhr og Signe Munk har tidligere besøgt besøgt Høfde 42 for ved selvsyn at se forholdene på stedet. Foto: Johan Gadegaard.
Partiet er klar til at øremærke penge allerede på finansloven i 2020, men vil bruge endnu flere penge de kommende år

Tangen: SF vil gerne have en oprensning af Høfde 42 med på den kommende finanslov.

Derfor foreslår partiet, at der afsættes 200 millioner kroner til en komplet oprensning. Samtidigt ønsker partiet, at der de følgende år afsættes penge til oprensning af resten af landets jordforureninger. Det skal blandt andet finansieres af en afgift på de farligste kemikalier.

- Høfde 42 er én af Danmarkshistoriens største og værste forureningsskandaler. Nu har vi teknologierne til at fjerne den, så det er bare med at komme i gang, siger Signe Munk, der er SF's klimaordfører.

Hun frygter blandt andet, at klimaforandringerne har betydet større og vildere storme de seneste år, og at havet har ædt sig alvorligt ind på giftdepotet ved Høfde 42.

- Tiden er ved at rinde ud, hvis vi skal få det fjernet, inden det bliver skyllet til havs. Vi skal bare i gang hurtigst muligt, mener hun.

I de kommende år vil SF afsætte penge til oprensning af landets øvrige tusindvis af giftgrunde men det skal være op til regionerne at aftale i hvilken rækkefølge, landets øvrige giftgrunde skal prioriteres. Ud over de 200 millioner kroner til Høfde 42 på den kommende finanslov, ønsker partiet at afsætte endnu flere penge til jordforureninger de følgende år og lade det vokse med 50 procent mere fra år til år. Det betyder, at partiet er klar til at afsætte 300 millioner kroner i 2021, 450 millioner i 2022, 675 millioner i 2023 og så fremdeles.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lige nu: Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce