Annonce
Lemvig

SF klar til at øremærke penge: Ny afgift skal betale oprensning af høfde 42

SF'erne Pia Olsen Dyhr og Signe Munk har tidligere besøgt besøgt Høfde 42 for ved selvsyn at se forholdene på stedet. Foto: Johan Gadegaard.
Partiet er klar til at øremærke penge allerede på finansloven i 2020, men vil bruge endnu flere penge de kommende år
Annonce

Tangen: SF vil gerne have en oprensning af Høfde 42 med på den kommende finanslov.

Derfor foreslår partiet, at der afsættes 200 millioner kroner til en komplet oprensning. Samtidigt ønsker partiet, at der de følgende år afsættes penge til oprensning af resten af landets jordforureninger. Det skal blandt andet finansieres af en afgift på de farligste kemikalier.

- Høfde 42 er én af Danmarkshistoriens største og værste forureningsskandaler. Nu har vi teknologierne til at fjerne den, så det er bare med at komme i gang, siger Signe Munk, der er SF's klimaordfører.

Hun frygter blandt andet, at klimaforandringerne har betydet større og vildere storme de seneste år, og at havet har ædt sig alvorligt ind på giftdepotet ved Høfde 42.

- Tiden er ved at rinde ud, hvis vi skal få det fjernet, inden det bliver skyllet til havs. Vi skal bare i gang hurtigst muligt, mener hun.

I de kommende år vil SF afsætte penge til oprensning af landets øvrige tusindvis af giftgrunde men det skal være op til regionerne at aftale i hvilken rækkefølge, landets øvrige giftgrunde skal prioriteres. Ud over de 200 millioner kroner til Høfde 42 på den kommende finanslov, ønsker partiet at afsætte endnu flere penge til jordforureninger de følgende år og lade det vokse med 50 procent mere fra år til år. Det betyder, at partiet er klar til at afsætte 300 millioner kroner i 2021, 450 millioner i 2022, 675 millioner i 2023 og så fremdeles.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Høsten skydes i gang om få dage

Annonce