Annonce
Lemvig

SF klar til at øremærke penge: Ny afgift skal betale oprensning af høfde 42

SF'erne Pia Olsen Dyhr og Signe Munk har tidligere besøgt besøgt Høfde 42 for ved selvsyn at se forholdene på stedet. Foto: Johan Gadegaard.
Partiet er klar til at øremærke penge allerede på finansloven i 2020, men vil bruge endnu flere penge de kommende år

Tangen: SF vil gerne have en oprensning af Høfde 42 med på den kommende finanslov.

Derfor foreslår partiet, at der afsættes 200 millioner kroner til en komplet oprensning. Samtidigt ønsker partiet, at der de følgende år afsættes penge til oprensning af resten af landets jordforureninger. Det skal blandt andet finansieres af en afgift på de farligste kemikalier.

- Høfde 42 er én af Danmarkshistoriens største og værste forureningsskandaler. Nu har vi teknologierne til at fjerne den, så det er bare med at komme i gang, siger Signe Munk, der er SF's klimaordfører.

Hun frygter blandt andet, at klimaforandringerne har betydet større og vildere storme de seneste år, og at havet har ædt sig alvorligt ind på giftdepotet ved Høfde 42.

- Tiden er ved at rinde ud, hvis vi skal få det fjernet, inden det bliver skyllet til havs. Vi skal bare i gang hurtigst muligt, mener hun.

I de kommende år vil SF afsætte penge til oprensning af landets øvrige tusindvis af giftgrunde men det skal være op til regionerne at aftale i hvilken rækkefølge, landets øvrige giftgrunde skal prioriteres. Ud over de 200 millioner kroner til Høfde 42 på den kommende finanslov, ønsker partiet at afsætte endnu flere penge til jordforureninger de følgende år og lade det vokse med 50 procent mere fra år til år. Det betyder, at partiet er klar til at afsætte 300 millioner kroner i 2021, 450 millioner i 2022, 675 millioner i 2023 og så fremdeles.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Endnu en stor cykelfest i Struer

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce