Annonce
Mærkedage

SF-nestor blev EU-begejstret efter skepsis

Margrete Auken har gennem fire årtier været en kendt politisk figur, i Danmark og internationalt. Mandag den 6. januar fylder hun 75 år, men hun er kun lige gået i gang med sin fjerde valgperiode i Europa-Parlamentet og har ikke givet udtryk for, at hun er mæt af politik. Vælgerne er heller ikke mætte af hende, for knap 200.000 stemte personligt på Margrete Auken ved valget til Europa-Parlamentet sidste år. (Arkivfoto) Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Margrete Auken, som 6. januar fylder 75 år, er i gang med sin fjerde periode i Bruxelles. Hun meldte sig i 1972 ind i SF efter Danmarks ja til Fællesmarkedet.
Annonce

75 199.522. Så mange danskere satte deres kryds ved SF's Margrete Auken ved europaparlamentsvalget 26. maj sidste år.

Med tredjeflest personlige stemmer i landet beviste parlamentets "grand old lady", som mandag den 6. januar fylder 75 år, at alder ikke behøver at være nogen hindring i politik.

Margrete Auken var allerede en veteran i dansk politik, da hun i 2004 blev valgt ind i Europa-Parlamentet for første gang af indtil nu fire gange.

Hun sad i Folketinget fra 1979 til 1990 og igen fra 1994 til 2004. I sidstnævnte periode var hun medlem af Folketingets Præsidium.

Den cand.theol.-uddannede kvindes holdning til et fælles europæisk projekt har ændret sig meget, siden hun i 1972 meldte sig ind i SF.

Det skete, dagen efter at Danmark 2. oktober 1972 havde meldt sig ind i Fællesmarkedet ved en folkeafstemning.

Margrete Auken havde selv været aktiv i organisationen Teologer mod Fællesmarkedet, og hendes skuffelse var stor over det danske ja.

- Vi troede helt alvorligt på, at Danmark ville blive opsuget ikke mindst af det store Tyskland, hvis vi blev medlem.

- Vi opfattede den frie bevægelighed først og fremmest som kapitalens frie bevægelighed, sagde hun i 2012 i et interview med Information.

Siden kom hun til at ændre sin holdning til det europæiske samarbejde, og i 2004 blev hun valgt til Europa-Parlamentet for første gang.

Det kunne dog være blevet til en kort karriere i Bruxelles.

SF's hovedbestyrelse ville nemlig have hende til at være en del af Europa-Parlamentets venstreorienterede gruppe, GUE-gruppen. Det nægtede hun.

- Der er to muligheder: Enten trækker jeg mig og går som parlamentariker, eller også melder jeg mig ind hos De Grønne, selv om hovedbestyrelsen har stemt for GUE-gruppen.

- Jeg vil ikke sidde i kommunistgruppen, sagde Margrete Auken dengang, og sådan blev det.

Margrete Auken var fra 1972 til 2015 også sognepræst i Frederiksberg Kirke.

Hun har siden 1968 været gift med Erik A. Nielsen, og sammen har de børnene Kirsten, Ida og Sune Auken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce