Annonce
Livsstil

Sexologen: Har du lyst til at få lyst?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Manglende lyst er et af de største seksuelle problemer i parforhold i dag. Både mænd og kvinder mister lysten – nogle gange kortvarigt, andre gange i lange perioder. Nogle gange kommer den aldrig rigtigt tilbage igen. Til stor sorg, ærgrelse og bekymring desværre. Stress, livskriser, livsbegivenheder, medicin og hormoner er nogle af de ydre faktorer, der kan påvirke lysten.

Jeg har tidligere skrevet om, at overgangsalderen helt naturligt påvirker kvinders lyst. Manglende lyst kan være ganske trist for den, der oplever det, og som måske gerne vil mærke lysten. Lyst kan variere fra dag til dag, uge til uge og kan svinge enormt meget. Men manglende lyst udfordrer parforholdet og skaber afstand, konflikter, frustrationer, irritationer, skuffelse og vrede.

Det er alvor. Manglende lyst er forbundet med stor smerte. Det er ofte en smerte, der hænger sammen med frygten for ikke at være god nok.

Det er vigtigt for mig at sige, og det siger jeg ofte i klinikken, at uanset årsag er der intet galt med dig eller jer. Og lysten kan genfindes, hvis du har lysten til at få lyst.

At sexlysten forsvinder indimellem, er egentlig et sundhedstegn, fordi vores sexlyst, ligesom søvnbehov og appetit og energi, helt generelt og hele tiden svinger. Vi tilpasser os omstændighederne i vores liv. Når du er for "træt" til sex, kan det være et symptom på, at der er noget andet galt, som der skal kigges på.

Desværre giver manglende sexlyst anledning til konflikt og følelsen af ikke at være god nok eller forkert. Det kan påvirke begge parter, fordi den ene kan opleve dårlig samvittighed over ikke at have lyst, mens den anden føler sig afvist og forsømt. Jeg oplever, at mange af de kvinder, som har udfordringer med sexlysten, savner intimiteten, men trækker sig, fordi forventninger til sex fylder og gør dem utrygge, når de ikke har lyst til sex. Og ofte ender kvinderne med at have sex med deres partner, så de kan få fred for en stund. Det er ærgerligt og ikke tilfredsstillende.

Manglende sexlyst er tit ledsaget af ensomhed, mindreværd og afsavn.

Når en mand mærker manglende sexlyst, bliver han meget skamfuld og tvivler på sin egen værdi. Det er ofte forbundet med tabu. Når mænd mister lysten, ses det tydeligt på deres penis, som helst skal være hård, stiv og klar til aktion. Mænd tager mest initiativ til sex, og hvis han gentagne gange bliver afvist, mister han modet. Han får derved dårlig sexselvtillid og stopper med at tage initiativ og undertrykker sin lyst eller får afløb gennem porno og onani.

Så hvad skal I gøre?

Når der skal arbejdes med lyst, skal man gå på opdagelse i, hvad der tænder og dræber ens lyst, og have en dialog om det i forholdet. Man skal tale om, hvad man savner seksuelt, og hvad man ønsker mere af. Derudover skal man gøre sex til noget dejligt, som ikke bare skal overstås.

I skal hjælpe hinanden med at opnå nydelse og skabe rammerne for det sammen. Øv jer i intimitet og nærvær. Bryd rutinerne i soveværelset og afprøv forskelligt legetøj eller stillinger. Dyrk forspillet og brug tiden sammen. Stress og fortravlet hverdag dræber lysten. Og hvis det stadig er svært, søg hjælp.

Annonce

Gode råd til at få lysten tilbage

1 Når du opdager, at lysten bliver et problem, så tal med din partner om det.

2 Vær tro mod din lyst og ulyst. Hvis du mærker lyst, så giv den en chance. Hvis du mærker ulyst, så forhold dig til den, tal med din partner om det og søg hjælp.

3 Mærk din behov, ønsker og længsler og prioriter dem.

4 Byg lysten op i løbet af dagen, da det frigiver lysthormoner i hjernen og hjælper sexlysten på vej.

5 Rør ved hinanden. Når I rører hinanden udløses hormonet oxytocin. Det gælder både, når I holder i hånden, krammer og sidder ved siden af hinanden.

6 Dyrk nærværet og undgå sociale medier og elektronik for en stund.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce