Annonce
Livsstil

Sexologen: Bedre kommunikation i parforholdet, tak!

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Som sexolog og parterapeut har jeg naturligvis en værktøjskasse fuld af smarte samtaleredskaber, som skal hjælpe de par, der kommer og søger hjælp til at få et bedre parforhold.

"Vi kan overhovedet ikke tale sammen," siger de ofte selv, og man kan meget hurtigt se hvorfor, når man ser dem i stue sammen.

Med armene over kors, nærmest vendt væk fra hinanden i kropssproget.

Som regel taler den ene af dem (kvinden) også meget mere end den anden (manden), og som regel er der også skjulte magtspil, passiv aggression, vrede og sårede følelser bag ordene og mellem linjerne. Det er ikke spor mærkeligt, at begge synes, at de har svært ved at hinanden - både i sengen og mentalt.

Jeg begynder lige med det positive først: De kan sagtens komme til at kommunikere og få et dejligt sexliv, men det kræver, at de ændrer deres måde at kommunikere på. Og nogle gange er den bedste kommunikation "ikke at tale så meget". I hvert fald ikke at tale så meget om de problemer, man har, for dem er der som regel rigelig fokus på i forvejen.

I positiv psykologi, som er en nyere psykologisk gren, som jeg er stor tilhænger af, fokuserer man på flow.

Flow betyder egentlig harmoni og fremdrift. Og det er næsten altid den følelse, begge parter længes efter i deres relation. Kunsten er derfor at kommunikere på en måde, der medfører flow i forholdet.

Det handler om at tage afsæt i positive ting og oplevelser. Der er nemlig ikke grænser for, hvilke problemer og udfordringer vi kan klare sammen, når vi har det godt og føler os trygge og ikke under angreb. Bare tænk på, når I sidst lige har haft dejlig sex eller lavet noget godt og opbyggeligt sammen. I terapi og skænderier sker der tit det modsatte - man tager udgangspunkt i problemerne og har fokus på egne og den andens fejl og mangler i stedet for på ressourcerne i relationen.

Kommunikation i parforholdet bør være positiv og kærlig og rigtig gerne uden alt for mange ord. Som min bedstemor sagde: "Hvis ikke du har noget pænt at sige, så hold det for dig selv." Det kan måske omskrives lidt til: "Hvis du har noget at sige, så sig det i hvert fald pænt."

Parterapeut og forfatter Martin Østergaard har skrevet en fin bog, "Kærlig kommunikation i parforholdet", om at tale kærligt i parforholdet. Han anbefaler blandt andet, at man skal se sin kæreste i øjnene i mindst et minut hver dag. Bliv ved at kigge i 10 sekunder, et halvt minut eller et helt. Og hvis din kæreste spørger, hvorfor du kigger, så sig: "Fordi jeg elsker dig."

Prøv dagligt at se på din kæreste og fastholde øjenkontakten. Hvis din kæreste dropper ud af øjenkontakten efter et sekund eller to, som man oftest gør, så sig kærligt: "Kig lige på mig igen."

Et andet godt råd er at vise lydhørhed over for partneren. Spørger man folk, hvad der gør allermest ondt i relationer, er det faktisk ikke vrede, men derimod tavshed og kulde.

Det ligger helt latent i os mennesker, at når vores omgivelser ikke reagerer på os, bliver vi ulykkelige og bange. En sikker vinder i parforholdet er derfor: Svar altid din partner. Om det så bare er en thumbs-up på sms, eller hvis du har en tendens til at være lidt distræt eller ikke høre ordentligt efter, så øv dig i at gentage det, der er blevet sagt, og sig for eksempel: "Det, du siger er ... Er det rigtigt forstået?"

Det at føle, at der bliver lyttet til os, er sindssygt vigtigt.

Konflikter handler i øvrigt ikke så meget om det, der bliver sagt, som om måden, det bliver sagt på. Samtaler om svære emner trives som regel bedst, hvis man er forberedt og tager det stille og roligt. Ofte vil den ene gerne tale om tingene, når personen er oprevet, hvilket sjældent fungerer. Og skulle det vise sig, at det ikke er så vigtigt dagen efter, så var det måske netop ikke vigtigt nok til at tage et skænderi over i første omgang.

Annonce

Gode råd til positiv kommunikation i parforholdet


  1. Skriv ned, hvad du elsker ved din partner, og hvad I er gode til sammen. Gem det i din telefon og læs det hver dag.
  2. Kig hinanden i øjnene eller kram hver dag.
  3. Vær lydhør. Sig, hvis du har brug for en timeout, og sig, hvornår du er "klar" til at tale igen.
  4. Undgå at angribe eller anklage. Bliv på egen banehalvdel.
  5. Lyt til din partner og tag det, han/hun siger, alvorligt (selvom du synes, det er fjollet).
Amalie Pedersen skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce