Annonce
Livsstil

Sexolog: Prøv sexsibility

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Jeg vil helst formidle alt det positive ved sex: nøgenhed, nærhed, intimitet og en følelse af være 100 procent i live. Det ligger nok til at være sexolog. Men jeg er klar over, at sexlivet langtfra altid føles sådan hjemme i dobbeltsengen. Mange klager over, at de selv eller partneren mangler lyst og fortæller, at de savner intimitet og passion. Det er ofte kvinden, der mister lysten til sex, men når jeg går par på klingen, synes mændene også, at sexlivet kunne være bedre.

Den gode nyhed er, at det kan ændres. Lysten til sex kan sagtens komme igen, og de stærke følelser af nydelse og sanselighed ligger som en ressource i os alle, fordi det er en del af vores sanselighed og følelsesliv som mennesker. Uanset, om vi er mænd eller kvinder, eller om vi er 25 år eller 70 år.

Følelsesmæssigt tilfredsstillende sex kan reelt heale gamle sår og forvandle dårligt selvværd. Jo mere vi mærker kroppen, sanser og nyder og både giver og modtager, jo lykkeligere bliver vi. Og en anden god nyhed er, at du behøver ikke at gå fra din nuværende partner eller finde en partner i morgen, hvis du er single for at få et mere skønt sexliv.

Svaret kan være sexsibility, som er en måde at opfatte sex på som en vej til intimitet, sanselighed og en følelse af kærlighed.

Sexsibility er en sammensætning af de to ord "sex" og "sensibility" (på dansk sex og sanselighed). Det er inspireret af indisk tantra, og ligesom tantra handler det om at dyrke sex med følsomhed, nærhed, tillid, lydhørhed, magt og hengivenhed. Så vi både mærker den rå drift og liderlighed og samtidig kan få plads til os selv og vores dybe, følelsesmæssige sårbarhed. For den har vi også allesammen.

Det er kombinationen af intimitet og sex, mange af os går og savner i vores erotiske liv uden måske at kunne sætte ord på det. Jeg er sikker på, at sexlysten i mange forhold ville vende tilbage, hvis vi i stedet for at jage orgasmer og finde på mere og mere spændende måder at have sex på i stedet gik dybere ned i det følelsesmæssige sammen. Det betyder ikke, at man skal tale en hel masse, måske snarere tværtimod. Men man skal tage sig tid til sex og sanselighed.

Hvornår har du sidst kigget din sexpartner i øjnene fem minutter? Det er så meget mere følsomt og sårbart end bare at gribe ud efter penis eller stimulere klitoris. Især når man har kendt hinanden i mange år. Men glem ikke, at det netop var den nysgerrighed og det at føle sig frem og gå på opdagelse i hinanden, der i sin tid gjorde dig og din partner så ellevilde med hinanden.

Det er den svenske terapeut Lorenzo Bergquist, der har fundet på begrebet sexsibility. Han har de sidste 10 år afholdt en såkaldt Sexsibility Festival i Midtsverige og uddanner coaches i en mere sanselig opfattelse af sex, end vi er vant til. Det handler især om hud-mod-hudøvelser, fokus på friktion, bevægelse og lyd, massage og om at bruge åndedrættet til at slappe af med og til at opnå samhørighed.

Hvis du har lyst til at prøve, så begynd med at kigge efter tantrisk massage på nettet eller lån et par bøger om tantra og taoisme. Mærk efter, om det vækker noget i dig og giver lyst til at prøve at gå nye veje.

Annonce

Gode råd til at opnå sexsibility

1 Begynd med at bruge 10 minutter hver dag på at vække dine sanser. Mediter, træk vejret helt ned i maven, smør din krop ind i olie eller creme på en kærlig måde, lyt til dejlig musik. Bare 10 minutter …

2 Sæt tid af til massage med din partner en gang om måneden. I kan eventuelt tage væk, få børnene afsat (hvis de er små) og tage jer tid til at vise hinanden kærlighed. Det føles akavet i starten, fordi følelserne kobles på - og det er netop den sårbarhed, I skal bygge på. Eller book en professionel tantra-massage.

3 Er du alene? Så husk, at du ikke behøver en partner for at have et tilfredsstillende sexliv. Begynd med selvnydelse, hvor du bruger tid på din krop.

Tre foredrag i efteråret

I løbet af efteråret inviterer Livsstil til tre foredrag med sexolog, socialrådgiver og parterapeut, Amalie Pedersen. De handler om samliv, kærlighed og seksualitet. Du kan deltage i enkelte eller alle tre foredrag alt efter interesse.
Torsdag 5. september klokken 19.00: Hvorfor er kærlighed så svær? Dit tilknytningsmønster betyder alt! Om tilknytningen og trygheden i dit parforhold, og om hvordan du arbejder med de mønstre, du og din partner har.
Torsdag 24. oktober klokken 19.00: Sådan bliver du god til (og glad for) at date … og nej du er ikke for gammel. Om dating-adfærd, kropssprog og ting, som du ikke skal sige under en date.
Torsdag 28. november klokken 19.00: Lyst til at have lyst. Sådan får I parforholdet til at boble af liv. Foredraget handler om vores blokeringer og hæmninger til nydelse og lyst.
Sted: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen 1, 5100 Odense.
Dato: 05.09 / 24.10 / 28.11 – Klokken 19.
Pris: Abonnenter 75 kroner.
Pris: Ikke-abonnenter 150 kroner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce