Annonce
Holstebro

Sexolog behandler impotens med chokbølger

Vibeke Colstrup, der blev færdig-uddannet som sexolog i 2011, viser her det apparat, hun bruger til at behandle mænd, der har problemer med at få deres sexliv til at fungere. Foto: Johan Gadegaard

På FysioDanmark, Holstebros nyåbnede sexologiske klinik i Sønderlandsgade, behandler Vibeke Colstrup som noget nyt rejsningsproblemer med trykbølger.

Vibeke Colstrup, der er fysioterapeut og sexolog, har godt nyt til mænd, der lider af impotens. Hendes nyåbnede sexologiske klinik tilbyder som noget nyt at behandle med chokbølger - eller shockwave, som de også kaldes - for at hjælpe mænd med rejsningsproblemer.
Chokbølger bruges normalt til at knuse nyresten og til at behandle forkalkninger og andre irritationstilstande omkring led, muskler og sener. I en mere mild form kan behandlingen give mænd med rejsningsproblemer potensen tilbage. Chokbølgerne virker på den måde, at der bliver dannet nye blodkar, når bølgerne rammer penis, og det øger blodtilførslen.
»Jeg forventer mig meget af behandlingen på mændenes vegne. For jeg kan godt forstå, at det er essentielt for mændene at have et sexliv, og at de bliver kede af det, når det ikke fungerer. Det betyder så meget for dem at være potente og det gør meget for livskvaliteten,« siger sexologen.

Forsøg i Viborg

At chokbølger kan bruges som behandling mod impotens har et forsøg på Regionshospitalet Viborg vist. Her blev 15 impotente mænd mellem 42 og 67 år behandlet med chokbølger - eller trykbølger - på penis. Efter fem chokbehandlinger fik 11 af de behandlede mænd potensen tilbage.
Berlingske citerer overlæge, dr.med. Lars Lund, som står bag forsøget i samarbejde med medicinstuderende Ditte Valsgaard Pedersen, for at kalde det for opsigtsvækkende resultater.
»At 11 ud af 15 mænd kan gennemføre samleje efter blot fem behandlinger, fortæller mig, at vi har fat i noget af det rigtige. Det her giver nyt håb for impotente mænd, som ellers ville være tvunget til at acceptere deres tilstand eller søge medicinsk behandling med de bivirkninger, det kan have. Det håndholdte trykbølge-apparat giver mulighed for meget lokal behandling, og det har altså vist sig ideelt for netop den her patientgruppe,« siger Lars Lund til avisen.
I takt med at mænd bliver ældre, oplever flere besvær med at få rejsning.
»Problemet er stigende med alderen. Som en tommelfingerregel plejer man at sige, at 50 procent af de 50-årige mænd har problemer med potensen, 60 procent af de 60-årige og så videre,« siger Vibeke Colstrup.
Hun fortæller, at chokbølgebehandlingen virker bedst på de mænd, der har lette eller moderate rejsningsproblemer.
»Jo sværere grad, jo mindre effekt,« opsummerer hun.
Hvor galt det står til med potens-problemerne, finder sexologen ud af ved at give mændene et spørgeskema, hvor de svarer på spørgsmål, der placerer dem et sted på skalaen fra meget lav til meget høj erektil dysfunktion, som det hedder i fagsproget.

To i behandling

Ved behandlingen med chokbølgeapparatet »skydes« der direkte mod svumlelegemerne og mellemkødet. Der gives normalt fem behandlinger med syv til ti dages mellemrum.
»Behandlingen må ikke bruges til mænd, der får blodfortyndende medicin eller har kræft i området,« oplyser Vibeke Colstrup, der på klinikken også får en sexologisk snak med mændene og rådgiver om livsstilen.
»Impotens hænger nemlig også sammen med kost, rygning, alkohol og motion,« forklarer sexologen.
Siden december har Vibeke Colstrup haft to mænd i behandling.
»Den ene gik ud af behandlingen, fordi han måtte have blodfortyndende medicin. Den anden fik effekt af behandlingen,« fortæller hun.
Chokbølgebehandlingen er uden for sygesikringen, og klienterne må derfor betale af egen lomme.
»Vi har en pakkeløsning med fem behandlinger, der koster 4500 kroner,« oplyser Vibeke Colstrup

I rolige omgivelser

Colstrup-klinikken lå tidligere ved Hotel Schaumburg, men er efter en fusion blevet en del af FysioDanmark Holstebro i Sønderlandsgade. Klinikken er i det nye år flyttet til Sønderlandsgade 38, hvor den ligger for sig selv.
»Her er mere ro, og klienterne kan sidde i venteværelset uden at se, hvem der ellers kommer i klinikken, og her er også mere ro til samtalerne,« fortæller den 44-årige sexolog og fysioterapuet.
Den sexologiske rådgivning og klinik tilbyder udredning og behandling af problemer med inkontinens - ufrivillig vandladning - og smerter i underlivet og bækkenet samt samtaler med enkeltpersoner og par med seksuelle vanskeligheder eller problemer i parforholdet.
Holstebro

Brændte tegn i togets borde

Forsiden netop nu
Holstebro

Kaffeladen klar igen efter dyr nedlukning

Debat

Ingen fik direkte besked om nedlukningen

Lemvig

14-årig død efter ulykke