112

Seniorførtidspension: Målgruppen slet ikke så stor, som ministeren tror

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil have kommunerne til at udbrede kendskabet til seniorførtidspensionen. Arkivfoto: Morten Stricker
I Struer er der kun bevilget en enkelt seniorførtidspension siden 2014. Jobcenter Lemvig har ifølge en fejlbehæftet statisik slet ikke modtaget en eneste ansøgning, men ordningen er lidt mere udbredt i Holstebro Kommune

Nordvestjylland: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har opfordret kommunerne til at yde en indsats for at udbrede kendskabet til en ordning, som giver mulighed for at få tildelt en seniorførtidspension.

Ordningen giver mulighed for at få tildelt en pension uden at skulle igennem et længere ressourceforløb for at få afklaret, om der ikke i det mindste skulle være saft og kraft tilbage i knoglerne til bare et par timers arbejde om ugen.

Det kræver blot, at folkepensionen er inden for rækkevidde.

Seniorførtidspensionen kan tidligst blive bevilget fem år før den generelle pensionsalder, og bagrunden skal altid være nedslidning efter mindst 20-25 år pår arbejdsmarkedet.

- Men så simpelt er det bare ikke, mener formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Grethe Hestbech (SF).

Under et udvalgsmøde i tirsdags fik udvalget en orientering fra centerchefen på Jobcenter Struer, Anette Jul Mortensen, som kunne fortælle, at Struer Kommune har fået fem ansøgninger om seniorførtidspension.

- Fire har fået afslag, og én har fået den ønskede seniorførtidspension godkendt, fortæller hun.

Fire har fået afslag, og én har fået den ønskede seniorførtidspension godkendt.

Anette Jul Mortensen, centerchef, Jobcenter Struer

Slet ikke så nemt

Anette Jul Mortensen ønsker ikke at komme ind på baggrunden for de fire afslag.

Men udvalgsformanden, Grethe Hestbech, vil gerne påpege nogle af svaghederne ved ordningen.

- For det første skal man dokumentere, at man udelukkende er nedslidt og berettiget til en seniorførtidspension på grund af sit arbejde. Hvis der støder en kronisk sygdom til, som kan have andre årsager, skal man stadigvæk igennem hele møllen og søge om førtidspension efter de generelle regler. Det er slet ikke så nemt at skelne og altså heller ikke helt så nemt at få tildelt en seniorførtidspension, som beskæftigelsesministeren lægger det frem, mener hun.

Centerchefen på Jobcenter Struer forsikrer da også, at medarbejderne er opmærksomme på reglerne for at få tildelt en seniorførtidspension.

- Målgruppen er bare slet ikke så stor, som vi havde regnet med. Vi havde en formodning om, at der ville være en del inden for murerfaget og også en del social- og sundhedshjælpere, der ville være berettiget til at få seniorførtidspension. Virkeligheden har bare vist sig at være en anden, forklarer hun.

Fejl i statistikken

I Lemvig Kommune er afdelingslederen, Elsebet Bilgrav, fra Jobcenter Lemvig først ved at gennemgå pensionssagerne.

I statistikkerne, som blev udsendt i forbindelse med beskæftigelsesministerens henvendelse til borgmestrene i samtlige 98 kommuner, er der blanke felter ud for både Struer Kommune og Lemvig Kommune.

- Vi har fået at vide, at det er fordi, vi har under tre godkendelser. Når det er mindre, kan systemet ikke registrere dem, forklarer Anette Jul Mortensen fra Jobcenter Struer.

Noget lignende kan meget vel være tilfældet i Lemvig.

- Vi ved det simpelthen ikke endnu. Men vi er ved at undersøge det, fortæller Elsebet Bilgrav.

Fem ting, du bør vide om seniorførtidspensionen

1. Hvis du har højst fem år til folkepensionsalderen og har en aktuel og langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet, har du mulighed for at søge kommunen om seniorførtidspension.

2. Din arbejdsevne skal være nedsat, så du ikke kan forsørge dig selv ved et almindeligt arbejde eller et fleksjob.

3. Kommunen kan anmode om dokumentation for din helbredstilstand, men der vil ikke blive iværksat ressourceforløb for at fremme arbejdsevnen.

4. Du skal have en aktuel og langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil sige mindst 20-25 års beskæftigelse.

5. Det beløb, du får i seniorførtidspensionen, svarer til almindelig førtidspension.

På delpension i Holstebro

I Holstebro Kommune er ordningen lidt mere udbredt.

I løbet af perioden fra 2014 til 2018 er der bevilget seniorførtidspension til 16 ansøgere fra målgruppen, mens tre har fået afslag.

- Vi bruger ordningen, og ministerens henvendelse har ikke givet anledning til at vi har sat noget ekstraordinært i værk for at udbrede kendskabet til seniorførtidspensionen, fortæller formanden for beskæftigelsesudvalget i Holstebro Kommune, Lars Stampe (S).

Lars Stampe bemærker blandt andet, at Holstebro Kommune i flere tilfælde har gjort brug af ordningen for at forlænge tilknytningen til arbejdsmarkedet i stedet for at afkorte den.

- Man må jo tjene et vist beløb ved siden af en seniorførtidspension, så det giver mulighed for at komme på nedsat tid. Den slags er der jo virkelig brug for, mener han.

- Det giver jo også arbejdspladserne mulighed for at beholde en medarbejder, som er for slidt til at fortætte på fuld kraft, siger han.

0/0
Annonce
HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Vejdirektoratet: Der er toiletter nok

Erhverv

Vejdirektoratet underkendt: Nu kommer der alligevel en ny vej til Gimsinglundvej

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Struer

Festede til klokken fem - få timer senere scorede hun et 12-tal

HB

Se alle billederne: HBs reserver skulle bruge 120 minutter på at reservere vild sæsonfinale

Holstebro

Klagenævn: Skal vente over tre år på afgørelse i vindmøllesag

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

Forældrene til ni-årig pige i voldtægtssag: - Hvis det er svært at tale om, så kan du skrive det på en seddel

Annonce