x
Annonce
Holstebro

Sender millioner til voldsramte kvinder i coronatiden

Coronakrisen giver mere tid sammen - og udsætter dermed voldsramte kvinder for endnu mere vold end før. Arkivfoto: Simon Læssøe
Corona-krisen trækker hårdt på de voldsramte kvinder, der oplever mere intens vold, når de ikke kan komme dagligt ud - i form af at gå på arbejde eller på uddannelse. Nu sender regeringen og flere partier to millioner kroner akut afsted til Holstebro Krisecenter.

Holstebro: For mange par og familier giver coronakrisen mulighed for at være tættere på hinanden i hverdagen. Men for kvinder, som lever med en voldelig mand, er coronatiden lig med vold i højere grad end før.

Hos organisationen Lev Uden Vold, der rådgiver voldsramte kvinder, er der sket en fordobling i antallet af henvendelser. Ligeledes oplever man på Holstebro Krisecenter et voksende problem.

- Lige nu har jeg fire kvinder, som jeg ved har spurgt om en fast plads, men der potentielt mange flere, siger krisecenterleder Karin Houmann.

Men nu er der hjælp på vej. Sociale- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har sammen med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet netop landet en aftale, der fremrykker 11 millioner kroner på finanslovsaftalen, så der nu kan blive oprettet 55 midlertidige pladser på landets krisecentre.

- Coronakrisen gør sårbare mennesker endnu mere sårbare. Det ser vi med hjemløse, udsatte børn, mennesker med handicap og altså også voldsudsatte kvinder. Det er altafgørende, at vi hele tiden reagerer, når situationen udvikler sig, så vi trods coronaepidemien griber de mennesker, der har det sværest, siger Astrid Krag (S) i en pressemeddelse.

Annonce

Et tørt sted

To millioner kroner af dem lander i Holstebro - svarende til ti pladser. Og spørger man Karin Houmann lander pengene på et tørt sted:

- Vi er rigtig taknemmelige for det. For flere af pladserne har vi brug for nu. Og det er generelt godt at være foran i den her tid, for det er gået hurtigt, siger hun.

Men kan I overhovedet finde plads til ti ekstra på et i forvejen begrænset krisecenter?

- Ja. Vi har et sted i kikkerten, hvor det vil være muligt at oprette, siger krisecenterlederen.

Hun fortæller, at problemet med vold i hjemmet vokser sig større under coronakrisen, fordi kvinderne tvinges til at gå op og ned ad de voldelige mænd i en større del af dagen:

- Førhen var der måske mulighed for at gå på arbejde eller uddannelse, men som det er lige nu, er kvinden ikke bare i fængsel i volden - hun er også tvunget til at være sammen med ham i 24 timer. Det bliver intenst, siger hun.

Krisecenterlederen mangler nu at få de sidste aftaler i hus med kommunen. Hun regner med at pladserne kan stå klar inden for få dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce