Annonce
Holstebro

Seks nye modeller for feriepasning i spil - blandt andet: Betal for dit sfo-barn, hvis det skal passes i de fem lukkeuger

Beslutningen om enten at beholde den nuværende feriepasning, hvor det er de samme sfo'er, børnehaver og vuggestuer, der holder åbent i ferieperioder, eller om man hellere skulle indføre en turnus-ordning eller udvide antallet af feriepasningssteder, træffes torsdag i børn- og familieudvalget. Foto: Johan Gadegaard
Politikerne beslutter torsdag, om der skal ændres på feriepasningen i vuggestuer, børnehaver og sfo'er. Scenarierne går fra brugerbetaling i lukkeuger til ferieåbent overalt.

Holstebro: Kunne man forestille sig, at forældre skal op med pengepungen, hvis de skal have passet deres børn i sfo i de fem lukkeruger?

Ja, det er en af seks modeller, som kan blive hverdag for forældre i Holstebro Kommune allerede fra sommeren 2021. Det afgør børne- og familieudvalget torsdag i næste uge.

- Jeg ved ikke, om der kommer en ændring, og om det bliver store eller små ændringer. Lige meget, hvad vi gør, vil der være fordele og ulemper, men fordelene skal være større end de ulemper, der kommer, siger udvalgsformand Torben Gudiksen (R).

Politikere kan vælge enten at bibeholde den nuværende feriepasning, hvor det er de samme skoler/institutioner, der holder åbent i ferieperioder, eller de kan indføre en turnus-ordning eller udvide antallet af feriepasningssteder. De seks modeller varierer fra de nuværende otte feriepasningssteder og helt op til 25, hvis alle forældre skal sikres lokal pasning i egen institution.

Annonce

Hvad udløser en voksen?

Fra forældre har der især lydt kritik af det uretfærdige i, at det er de samme forældre, der hvert år skal have deres børn passet i en fremmed institution, ligesom det har været fremført som et problem, at forældre i byen skulle aflevere børn uden for Ringvejen i lukkeuger.

En af de fædre, der tidligere har udtalt sig om feriepasning i Dagbladet, håber, at politikerne ikke bare tager stilling til, hvor feriebørnene skal passes - men også af hvem. Han oplever, at det svinger meget, hvor mange pædagoger, den enkelte institution sender med de børn, der feriepasses et fremmed sted.

- At man kan sende et et-årigt barn alene afsted er mig ubegribeligt. Kom med et tal, som er ens i hele kommunen, så vi forældre har noget at forholde os til. Hvad skal der til, for at mit barn passes af en pædagog eller medhjælper, han kender. Er det tre børn, fem børn, otte børn eller en hel stue fra institutionen, spørger Mikkel Bach Kristensen, der er far til to år gamle Viktor.

I sommer blev Viktors forældre, der bor i Hornshøjparken og får drengen passet i Børnehuset Lægaarden, tilbudt feriepasning i Mejrup. De holdt ham hjemme, fordi der ingen kendte voksne fulgte med.

- Jeg er ikke ligeglad med, hvor jeg skal køre hen med Viktor, men for mig er det allervigtigste, om der følger en voksen med, som han kender, når han skal feriepasses et andet sted. Men hvad udløser en pædagog eller medhjælper fra egen institution? Er det tre børn, fem børn, otte børn eller en hel stue?, spørger Mikkel Kristensen. Han efterlyser et måltal, så det er ens i hele kommunen. Arkivfoto: Morten Stricker

- Her i julen skulle vi så have været helt ud i Trekanten. Jeg kan ikke forstå, at om sommeren skal vi køre et sted hen og så et andet om vinteren. Det er helt sort. Der er ingen linje i det her, kritiserer Mikkel Bach Kristensen.

Sagen kort

Det var bestyrelsen for Midtbyens Børnehus, der i efteråret 2017, efter en række artikler i Dagbladet, rettede henvendelse til Holstebro Kommune for at få ændret feriepasningen, så det ikke altid er de samme institutioner, der feriepasser, men at der indføres en turnus-ordning.

For godt et år siden nedsatte børn- og familieudvalget et arbejdsudvalg, som nu har præsenteret seks modeller og for hver af dem beskrevet fordele og ulemper for børn, forældre, personale, ledere og kommunens økonomi.

Udvalget valgte at udskyde beslutningen på sit møde i december for at kunne drøfte sagen i deres respektive politiske grupper. Udvalget forventes at træffe en beslutning torsdag i næste uge - og en eventuel ændring vil gælde fra sommerferien 2021.

Holstebro Kommune ligger blandt de kommuner, der har flest lukkedage. Ifølge Socialministeriets kortlægning fra 2017 havde seks kommuner ingen lukkedage på almindelige hverdage i deres daginstitutioner, seks kommuner havde mellem 20 og 22 lukkedage, mens hovedparten havde mellem én og ni lukkedage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce