Annonce
Struer

Sejlende kulturarv gæster Struer

Skoleskibet Marilyn Anne fra Struer er ét af blot tre skibe, der har været med i Limfjorden Rundt i alle årene. Der er åbent skib, når Marilyn Anne anløber hjemhavnen onsdag den 12. september. Foto: Allan Damgaard

Limfjorden Rundt finder sted i næste uge for 31. gang. Skoleskibet Marilyn Anne fra Struer har været med i alle årene, og for skipper Toke Aagaard er sejladsen en glimrende måde at få vist skibet frem på og samtidig en god anledning til at møde kolleger. Det er onsdag den 12. september, at de 72 deltagende træskibe anløber havn i Struer.

Struer: - Vi er jo nærmest selvskrevet til at være med, og vi gør det rigtig gerne. Det giver god mening for os at deltage i sådan en sejlads, siger Toke Aagaard, der er skipper på skoleskibet Marilyn Anne, der er hjemmehørende i Struer Havn og ejet af Struer, Holstebro og Herning Kommuner.

Der er tale om træskibssejladsen Limfjorden Rundt, der finder sted i næste uge for 31. gang. Og alle 31 gange med Marilyn Anne som deltager. Marilyn Anne er i år det eneste skib hjemmehørende i Struer Havn, der deltager i sejladsen.

- Vi hører hjemme i den del af Limfjorden, hvor sejladsen finder sted, så vi skal selvfølgelig være med. Der er kun tre skibe, der har været med i alle årene, siger Toke Aagaard, der også selv har stor erfaring med Limfjorden Rundt. Han blev ansat på Marilyn Anne i 2001 og har været skipper siden 2015.

Kapsejladsen Limfjorden Rundt bliver skudt i gang tirsdag den 11. september i Løgstør, og lørdag den 15. september tilbagelægges den sidste etape fra Fur til Skive, hvor afslutningen finder sted.

Der deltager 72 skibe i årets udgave, hvilket er rekord. De flotte træskibe anløber Struer Havn onsdag den 12. september i løbet af eftermiddagen, og der vil være forskellige aktiviteter på havnen. Dagen efter sætter skibene kurs mod Nykøbing Mors.

For Toke Aagaard er Limfjorden Rundt en god anledning til at møde kolleger i branchen.

Kolleger og konkurrenter

- Vi er både kolleger og konkurrenter - i hvert fald os, der er erhvervsskibe og befinder os i charterbranchen. Vi er både et skoleskib og sejler med gæster. Det er altid rart at mødes med ligesindene og få en god snak om de ting, der rører sig i branchen. Det er en god sparring, og vi befinder os i en fælles kamp, hvor vi forsøger at få acceptable forhold for den sejlende kulturarv, som de gamle træskibe kan betegnes som, siger Toke Aagaard.

De kæmper blandt andet for momsfritagelse.

- Gamle, bevaringsværdige bygninger har nogle lempelige regler - f.eks. med momsfritagelse. Selv om vores skibe også er bevaringsværdige, så har vi ikke samme gode vilkår. Det kæmper vi for at få, siger Toke Aagaard.

Den tre-mastede skonnert Marilyn Anne - der er 29 meter lang og har en mastehøjde på 25,5 meter - fylder 100 år i 2019.

Der er også masser af socialt samvær i Limfjorden Rundt. Sejlerne mødes til fællesspisning om aftnen med mulighed for at få godt gang i netværket.

Annonce

Kan komme om bord

- Samtidig holder vi også åbent skib i alle de havne, vi anløber. Vi tilstræber at holde åbent skib i et par timer hver dag. Jeg synes, vi har en forpligtelse til at lade folk komme om bord og ikke kun betragte os fra kajkanten. Vi vil gerne vise vores skib frem og fortælle om det, vi arbejder med - særligt vores funktion som skoleskib, siger Toke Aagaard.

Der er i øjeblikket 14 elever om bord på Marilyn Anne - her får de en alternativ skolegang.

Limfjorden Rundt er også en kapsejlads. Det gælder altså om at komme først i havn.

- Det er lidt forskelligt, hvor meget de enkelte skibe går op i konkurrencen. Det vigtigste er sikkerheden, men selvfølgelig vil vi gerne komme først, og for eleverne er det rart at få vist deres evner for at sejle, siger Toke Aagaard.

Der kåres en vinder inden for hver klasse - skibene er inddelt efter størrelse, og Marilyn Anne er det næststørste skib i sejladsen. Marilyn Anne vandt sin klasse i 2015.

Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Leder

Lægevagten trænger til et sundhedstjek

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce