Annonce
Sport

Se video og billeder fra Havards Para-OL forsøg: Jeg gjorde hvad jeg kunne, men det er ude af mine hænder nu

Selv om det ikke lykkedes at løbe under tre timer er døren til De Paralympiske Lege ikke helt lukket endnu, da det færøske atletikforbund stadigt kan vælge at give Havard Vatnhamar en billet alligevel. Foto: Johan Gadegaard
En skade i baglåret spolerede Havard Vatnhamars drøm om at løbe de 42 kilometer på under tre timer, men den færørske fiskersøn kæmpede sig alligevel igennem sit første maratonløb. Nu er det op til Færøernes Olympiske Komité, om tiden tre timer, fire minutter og 33 sekunder er nok til en flybillet til Tokyo.

Tvis: Projektet var allerede før det blev sat i gang en smule vanvittigt.

At forsøge at kvalificere sig til De Paralympiske Lege i sit første maratonløb nogensinde, i en idrætsgren man kun har dyrket i et års tid og i en alder af 45 år. Og det var endda inden en baglårsskade sprang op efter godt 10 af de 42 kilometer og tvang Havard Vatnhamar til at løbe mere end 30 kilometer i ekstra smerte.

Men den viljestærke færing gennemførte. Ikke under tre timer som håbet, men knap fem minutter over.

Annonce

- Jeg havde håbet på at kunne gøre det under tre timer, og det er jeg også ret sikker på, jeg kunne have gjort, hvis jeg ikke var blevet skadet. De sidste 30 kilometer blev med sammenbidte tænder, fortæller Havard Vatnhamar.

Den tidligere triatlet, der som ung mistede sin højre arm i en fiskeriulykke, var da også helt tømt for kræfter, da han søndag middag passerede målstregen for sidste gang og udmattet væltede om i grøften.

- Skaden gik op efter to omgange og så begyndte det at blive svært at holde min fart og det gjorde bare rigtig, rigtig ondt. Jeg skulle virkeligt bide tænderne sammen for at holde i mål, forklarer Havard Vatnhamar.

Arven fra faren

Langs med rundstrækningen ved hundeskoven i Tvis, stod familien i corona-sikker afstand og heppede på Havard med færørske flag i hænderne.

For dem der kender ham bedst, var det som sådan ikke overraskende at den i dag 45-årige atlet, der som 14-årige rejste med familien fra Færøerne til Danmark, gjorde søndagens kvalifikationsforsøg færdigt til trods for baglårsskaden. For folk fra den lille klippeø i Nordatlanten er lavet af noget særligt, og det er Havard Vatnhamar også.

- Han har en ukuelig vilje, som han har arvet fra sin far. Han vil bare med til Para-OL, også selv om han skal skifte sportsgren for at få opfyldt drømmen. På Færøerne har vi et ordsprog der hedder, at en fisker giver aldrig op, og det gælder også for Havard, fortæller moren Alice Vatnhamar.

Ved målstregen ventede mor Alice Vatnhamar med et kram til den udmattede maraton-debutant. Foto: Johan Gadegaard

De seneste fem år har hun set med fra sidelinjen, mens sønnen har knoklet på for at komme med til De Paralympiske Lege. Først i triatlon og det seneste års tid i maraton.

Og med tiden har hun også overvundet den skeptis, der var, da hun først blev præsenteret for idéen om at sønnen ville forsøge at kvalificere sig til legene i Tokyo.

- Da mit barnebarn en dag sagde til mig, at 'far skal til Tokyo om fem år', troede vi det var for sjov. Men vi tog fejl, og han har kæmpet for det i flere år, siger Alice Vatnhamar.

Annonce

En sjælden præstation

I første omgang så det ud til, at målet om de tre timer stadig var indenfor rækkevidde trods problemerne med baglåret.

Halvvejs gennem løbet lå Havard Vatnhamar fortsat til at løbe under tre timer i de prognoser, tidtager-systemet leverede. Men på femte af de otte omgang begyndte pilen at pege den forkerte vej, og da målstregen for sjette gang blev krydset, hed prognosen nu i stedet en tid på tre timer, et minut og 43 sekunder.

Knap to minutter mere blev sat til på de sidste to omgange, men spørger man træner Søren Møberg, er der ingen grund til at være skuffet over en tid på tre timer, fire minutter og 33 sekunder.

- Der er altså ikke ret mange, der går ind og løber en tid omkring de tre timer i deres allerførste maratonløb, slet ikke når man taler om en mand på 45 år. Jeg kan ikke komme i tanke om andre debutanter oppe i den alder, som jeg har set præstere det, siger Søren Møberg.

En håndfuld rutinerede lokale maratonløbere fulgtes med Havard Vatnhamar rundt på ruten og hjalp med at holde et godt tempo. Foto: Johan Gadegaard

Søndagens kvalifikationsløb var et lukket løb, arrangeret af løbeklubben "Munkstore Runners", for at give Havard Vatnhamar chancen for at at komme til PL. Med nogle af løbeklubbens bedste løbere som meddeltagere, så de kunne hjælpe den vestjyske paraatlet med at sætte tempoet.

På grund af de nuværende corona-restriktioner blev der dog kun løbet hel- og halvmaraton, så deltagerantallet kunne holdes nede.

Annonce

Er tiden hurtig nok?

Da Havard Vatnhamar stiller op for Færøerne, der som en lille nation kan få atleter med til Tokyo på mere lempelige vilkår end normalt, er det lidt svært at sige, om søndagens tid sikrer ham den flybillet til Tokyo, han har drømt om de seneste fem år.

Løberen og hans trænere var gået ind til løbet med en forventning om, at han ville blive tilbudt en plads ved De Paralympiske Lege, med en tid under de tre timer. Nu endte tiden en håndfuld minutter over skillelinjen, og derfor er det helt op til Færøernes Olympiske Komité om der skal lande en wildcard-invitation i postkassen i Sørvad.

- Der bliver truffet en beslutning i morgen (mandag, red.) og det er lidt ude af mine hænder. Jeg håber at de siger, at det er som det skal være, forklarer Havard Vatnhamar.

Den lokale para-triatlet Havard Vatnhamar har skiftet sportsgren fra triatlon til maraton i forsøget på at kvalificere sig til De Paralympiske Lege i Tokyo til sommer. Tiden skulle han have sat i Copenhagen Maraton, men det løb er aflyst, så lokale kræfter har fået sat et privat løb op til Havard søndag i området mellem Mejdal og Tvis, hvor han - i sit første maraton nogensinde - skal forsøge at løbe under tre timer. Det lykkedes ikke, men døren er ikke lukket helt endnu, da det færøske atletikforbund kan vælge at give ham billet alligevel. Arkivfoto: Johan Gadegaard.

Uanset hvad, mener han godt han kan se sig selv i øjnene efter sit første maratonløb nogensinde.

- Som jeg sagde inden, det er ikke forberedelserne, men alderen, den er gal med. Men jeg gennemførte, og jeg synes jeg kan være tilfreds med, at jeg gennemførte med en skade i 30 kilometer. Det har jeg det okay med, siger Havard Vatnhamar.

De Paralympiske Lege finder sted i perioden fra 24. august til 5. september.


Som jeg sagde inden, det er ikke forberedelserne men alderen, den er gal med. Men jeg gennemførte og jeg synes jeg kan være tilfreds med at jeg gennemførte med en skade i 30 kilometer. Det har jeg det okay med.

Havard Vatnhamar.


Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

Annonce