Annonce
Holstebro

Video: Lystfiskere i kamp mod sortlistede krebs - fanger tusindvis på en weekend

3875 signalkrebs fangede Kasper Thomsen og Nikolaj Lodahl i løbet af weekenden i Karup Å. Den nordamerikanske krebs er uønsket, fordi den truer den europæiske flodkrebs og samtidig ødelægger brinkerne i åen, når den graver dybe huller ind i brinken. Privatfoto: Kasper Thomsen.
Uønskede signalkrebs ødelægger brinkerne i Karup Å, påpeger Kasper Thomsen, som sidste weekend fangede 3875 signalkrebs i åen sammen med en kammerat.

Herrup/Hagebro: Det vrimler med titusindvis af signalkrebs i Karup Å, og det er skidt, for den nordamerikanske krebs er sortlistet, da den truer eksistensen for den europæiske flodkrebs.

I weekenden fiskede Kasper Thomsen efter signalkrebs sammen med Nikolaj Lodahl nær Hagebro.

- Der er forfærdelig mange. Fra fredag klokken 18 til søndag eftermiddag fangede vi cirka 3875 signalkrebs, siger Kasper Thomsen, der er cykelmekaniker hos Fri Bike i Holstebro og bor i Herning.

Det er tre år siden, at han kastede sig ind i kampen mod signalkrebs.

- Det er spændende at fange signalkrebs. Jeg elsker naturen og fanger ofte gedder. Og så er det skræmmende at se, hvor mange signalkrebs, der er i åen, siger Kasper Thomsen.

Signalkrebsen truer ikke blot flodkrebsen men ødelægger også åbrinkerne.

- De borer huller op til en meter ind i brinkerne, og det fører til at brinkerne skrider sammen og især i svingene. Og sand strømmer med ud i åen, konstaterer han.

Signalkrebsene fanger de især i ruser. Den vildeste ruse indeholdt 94 signalkrebs efter at have stået i blot tre timer.

- Det er ret vildt. Men vi er hele tiden i området, når vi har sat ruser ud. Vi sover i telt og holder øje med dem, siger han.

De har en dispensation fra fiskeristyrelsen, så de må bruge ruser hele året til fangst af signalkrebs. Til gengæld skal de indberette, hvor mange de fanger.

Annonce

Indført men truer andre

Signalkrebsen kan spises, og den blev hentet til Sverige og Finland for at supplere den europæiske flodkrebs, som er en meget populær sommerspise i Sverige.

I 1970'erne blev den hentet til Danmark til opdræt, men slap ud i naturen, hvor den for alvor truer flodkrebsen i mange vandløb.

- Jeg har fanget langt over 10.000 signalkrebs, men jeg har aldrig set flodkrebs i Karup Å, siger Kasper Thomsen om situationen.

De fisker på en privat strækning på godt én kilometer nær Hagebro.

- Jeg ringede rundt, og formanden for lodsejeforeningen i området var meget interesseret i, at vi kom og fiskede krebs op, fortæller han.

- Og alle lystfiskere, som vi møder, er glade for det arbejde, som vi udfører, tilføjer han.

De fanger så mange, at de på ingen måde kan spise sig igennem.

De fleste forærer de til Herning Reptilpark, hvor krebsene bliver til foder for varaner og andre krybdyr.

- Vi må godt sælge til restauranter med CVR-nummer. Men vi må ikke sælge til private, på grund af risiko for, at de slipper løs og breder sig, fortæller han.

Mens der er massevis signalkrebs i Karup Å, så er Storåen stort set gået fri. Dog fandt Miljøstyrelsen sidste år signalkrebs i et mindre tilløb til Råsted Lilleå, så der nu er fare for, at den breder sig til hele Storåsystemet.

- Vi kan ikke gøre andet end at holde øje med udviklingen, siger Torben Mølgaard, miljøchef i Holstebro Kommune.

Mens der er pligt til at bekæmpe signalkrebs, er myndighederne usikre på, hvad der nytter. En tidligere undersøgelse har sat spørgsmål ved, om det blot fører til, at de mindre krebs får det lettere, når de store bliver fanget.

- Den undersøgelse tror jeg ikke helt på. Det må nødvendigvis gøre en forskel, når vi fanger de store krebs, inden de lægger æg, siger Kasper Thomsen, som deler sine erfaringer i en gruppen "Signalkrebsens fjender" på Facebook.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce