Annonce
Sport

Se billeder og video: Fysiske handicap er ikke længere en undskyldning for ikke at kunne løbe om kap

Der blev givet gas på de specialbyggede tre-hjulede løbecykler uden pedaler, da først forsigtigheden var kastet over bord. Foto: Morten Stricker
Athletikklubben Holstebro er gået sammen med Parasport Danmark om at tilbyde racerunning til børn, unge og voksne med et fysisk handicap. Tirsdag fik en gruppe udviklingshæmmede fra Uddannelsescenter Mariebjerg i Vemb en smagsprøve på, hvad sporten kan tilbyde.

Holstebro: De kiggede til at starte med lidt mistroisk på cyklerne foran dem.

Nogle tøvende, andre kategorisk afvisende. Men da de først var blevet overtalt og havde fået sat sig til rette på cyklen, eller racerunneren som den rigtigt hedder, kunne smilene ikke skjule, at det slet ikke var så dumt.

- Det er bare nogle dejlige smil, man kan se på deres ansigter, når de prøver det. Jeg står og ser nogle elever, der bliver udfordret på en god måde og glæder sig, når de finder ud af, at de godt kan finde ud af det - og synes, det er sjovt, siger ergoterapeut Tina Rasmussen.

Annonce

Eleverne, hun taler om, er fra Uddannelsescenter Mariebjerg i Vemb og er alle udviklingshæmmede. De havde tirsdag formiddag taget imod en invitation fra Athletikklubben Holstebro om at komme på besøg på Holstebro Idrætspark og prøve kræfter med racerunning, en ny para-atletik disciplin, som klubben starter et hold med 5. maj.

Det er sjovt

En af dem, der kastede sig ud i at prøve den nye sport, er 28-årige Torben Bak Erichsen.

- Det var meget sjovt, men også lidt hårdt. Jeg har haft en blodprop i benet, så det var lidt hårdt at løbe med, forklarer Torben, efter at have taget en tur hele vejen rundt om den 400 meter lange atletikbane.

Han spiller i forvejen håndbold med special olympics-holdet i TTH Holstebro. Men han er ikke afvisende overfor, at racerunning også kunne blive en aktivitet, han ville gå til - i hvert fald når det lige bliver lidt varmere, end det var tirsdag formiddag.

- Når man lige har lært, hvordan det fungerer, så kan man godt køre stærk, forklarer Torben Bak Erichsen.

Athletikklubben Holstebro har fået 124.000 kroner af Elsass Fonden til indkøb af seks nye racerunnere, så man slipper for at låne hos andre klubber, som det var tilfældet ved tirsdagens åbent hus-arrangement. Foto: Morten Stricker

Motorisk kan der være rigtig meget at hente ved at dyrke racerunning. Der findes eksempler fra andre steder i landet på, at inaktive handicappede gennem sporten har forbedret sig markant både motorisk og konditionsmæssigt.

Og derfor er ergoterapeuten fra Mariebjerg da heller ikke i tvivl om, at racerunning kan blive et værdifuldt tilbud til nogle af uddannelsescentrets elever.

- Nogen af dem, vil jeg godt kunne se for mig, vil få en masse glæde af at dyrke det, fortæller Tina Rasmussen.

Annonce

Brug for mangfoldighed

Hos atletikklubbens formand er der ingen tvivl om, at det nye tiltag på alle måder bliver en gevinst for klubmiljøet.

- Når du ser den glæde, det giver dem at ræse rundt på cyklen, så bliver du jo bare glad. Og som klub har vi godt af at få mere mangfoldighed ind. Vi ønsker at have en blandet klub, hvor der er plads til alle, og jeg tror også, det er sundt for vores nuværende medlemmer, at få para-atletikken tættere på, fortæller Poul Mejls Jensen.

Racerunning

Racerunning foregår på en trehjulet løbecykel, som giver personer med cerebral parese og andre fysiske handicappede med balance- og motoriske problemer helt nye bevægelsesmuligheder, og dermed også mulighed for at dyrke sport på lige fod med kørestolsracere og løbere.

Cyklen giver en følelse af at bevæge sig frit. Racerunneren er en meget effektiv rekvisit til at forbedre kondition, styrke og smidighed samt stimulering af nervesystem og stofskifte.

I Midt- og Vestjylland har du hidtil skullet køre langt for at dyrke racerunning. De nærmeste tilbud findes i Randers, Esbjerg og Aalborg.

Ifølge formanden er det oplagt, at Athletikklubben Holstebro tager racerunning med ind under paraplyen.

- Vi har banen og stedet til det, og personligt elsker jeg de dage, hvor der er liv på stadion, så det bliver bare fedt også at kunne byde på racerunning, siger Poul Mejls Jensen.

Eleven Kristian, der til dagligt har brug for en kørestol for at komme omkring, fik også en tur på racerunneren. Foto: Morten Stricker

Det eneste, man faktisk mangler, er egne racerunnere. Til tirsdagens åbent hus-arrangement var det med lånte cykler, men det bliver der snart lavet om på.

- Jeg har ikke engang nået at få det meldt ud til resten af klubben, men vi har lige fået en bevilling på 124.000 kroner fra Elsass Fonden til indkøb af seks nye racerunnere, som vi nu skal have købt ind. Vi håber at få ti cykler i alt, så vi har også ansøgninger ude ved andre fonde, fortæller Poul Mejls Jensen.

Tirsdagens arrangement var et lukket åbent hus for institutioner og bosteder, mens der er almindeligt åbent hus lørdag 24. april. Første træningsdag bliver onsdag 5. maj.

Athletikklubben Holstebro har i samarbejde med Parasport Danmark lavet et nyt tilbud for børn, unge og voksne med et fysisk handicap som fx. cerebral parese og andre balance- og motoriske problemer. Racerunning, der er en disciplin indenfor atletikken, hvor man løber med støtte fra en specialbygget 3-hjulet løbecykel uden pedaler. Foto: Morten Stricker


Som klub har vi godt af at få mere mangfoldighed ind. Vi ønsker at have en blandet klub, hvor der er plads til alle.

Poul Mejls Jensen, formand for Athletikklubben Holstebro.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Udvider kapacitet: To testcentre bliver til tre på mandag

Annonce