Annonce
Navne

Scleroseramt: Så længe jeg kan, vil jeg gerne være med til at hjælpe

Knud Erik Aagaard Kristensen er sammen med familiemedlemmer og gode venner klar til at gå fra dør til dør søndag for at samle ind til Scleroseforeningen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Det er ikke mindst Knud Erik Aagaard Kristensens fortjeneste, at mange husstande i Mejrup-området får besøg under søndagens sclerose-indsamling
Annonce

Mejrup: Konen, sønnen, svigerdatteren, flere børnebørn og en flok venner er med på indsamlingsholdet, når Knud Erik Aagaard Kristensen, 73, søndag har organiseret den lokale del af Scleroseforeningens landsindsamling.

- Vi bliver 18, og det er det hidtil største antal, men der er også rigtig mange husstande i Mejrup, og det gælder om at besøge så mange som muligt, smiler han - mens indsamlingsbøsser og informationsmateriale fylder godt op på spisebordet.

Målet er naturligvis at samle mange penge ind.

- Det er indsamlede midler og arv, der er afgørende for, at der kan forskes i sclerose-sygdommen, fortæller han.

Annonce

Mange midler samlet ind

Han har selv i årenes løb ydet en meget stor indsats for at samle penge ind. Blandt andet som indpisker i Rap om kap-lotteriet, som scleroseforeningen organiserer sammen med Lions Holstebro. Men også med en række andre indtægtsgivende aktiviteter. Det blev sidste år hædret med scleroseforeningens frivillighedspris.


Det er meget vigtigt at holde sig i form. Derfor skal man blive ved med at træne, så længe man kan


Han er selv meget påvirket af sygdommen, der heldigvis i hans tilfælde er progressiv og udvikler sig langsomt.

- Og så længe jeg kan, vil jeg gerne være med. For at gøre noget for dem, der ikke kan. For det er jo desværre det, sygdommen på sigt betyder, fortæller han.

Annonce

Langvarigt forløb

Knud Erik Aagaard Kristensen fik i maj 1998 det første tegn på, at eller andet var galt med kroppen. Da han deltog i indvielsesløbet for Storebæltsbroen i juni fik han problemer med sin højre fod, der begyndte "at droppe", som han forklarer det.

Duer var en af Knud Erik Aagaard Kristensens hobbyer som barn, og nu har han taget fritidsinteressen op igen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Han gennemgik de følgende år flere undersøgelser og scanninger. Men det var først fire år senere, at den korrekte diagnose blev stillet. En prøve af væsken fra rygmarven beviste, at det var sclerose.

- Det betød, at jeg måtte lukke min køreskole. Min læge rådede mig fra at foretage store investeringer, da man jo ikke kunne vide, hvordan sygdommen ville udvikle sig, fortæller Knud Erik Aagaard Kristensen.

Årets scleroseindsamling

Søndag den 13. september 2020 fra klokken 10 til 16 går flere tusinde frivillige indsamlere fra dør-til-dør med indsamlingsbøtter og beder om støtte til forskning i sclerose.

Du kan også møde foreningens indsamlere foran supermarkeder, på gågader og andre offentlige steder.

Man kan melde sig som indsamler og vælg en indsamlingsrute lige her: www.sammenmodsclerose.dk.

Mere end 16.000 danskere lever med sclerose, og hvert år får cirka 650 nye danskere stillet diagnosen.

Sclerose er en kronisk sygdom, som angriber nerverne i hjernen og rygmarven, og langt de fleste får diagnosen, når de er mellem 20 og 40 år.

For nogle er sygdommen pludselig og aggressiv, for andre udvikler den sig langsomt og gradvist.

Sclerose kan ikke helbredes, men forskningen gør hver dag fremskridt, og derfor gør hver en krone, der kommer ind i forbindelse med Scleroseindsamlingen, en kæmpe forskel.

Ved sidste års indsamling kom der omkring 100.000 kroner ind fra Holstebro-området ud over, hvad der blev indbetalt via MobilePay.

De følgende fire år bevarede han dog sin tilknytning til branchen ved at hjælpe sine to sønner og en kollega. Og kastede sig over frivilligt arbejde. Han har blandt andet været formand for scleroseforeningens lokalafdeling, været med i Mejrup Menighedsråd, Holstebro Handicapråd, Frivillighedsrådet og sekretær i den lokale løbeklub.

Annonce

I god form

Knud Erik Aagaard Kristensen har altid sat pris på at løbe og haft et helt særligt forhold til Fjordløbet i Ringkøbing, som han gennemførte 40 gange. Han har gennemført fem maratonløb og mange halvmaratonløb.

Nu er det slut med at løbe, men motion fylder stadigvæk meget i hans tilværelse. Og han er overbevist om, at hans gode form har betydet meget for hans tackling af sygdommen.

- Det er meget vigtigt at holde sig i form. Derfor skal man blive ved med at træne, så længe man kan, slår han fast.

Og at det virker, har han bevis for. For at styrke gangfunktionen er han med i et projekt ledet af en fysioterapi-studerende. Gruppen går en timelang tur i Vestre Plantage mandag og torsdag, blandt andet på den stejle Djævlebakke.

- Forleden gik jeg 2,6 kilometer. Det længste i lang tid. Det beviser, at det virker, smiler han.

Projektet afsluttes 3. oktober, hvor deltagerne i fællesskab skal bestige Himmelbjerget.

Annonce

Aktiv

Knud Erik Aagaard Kristensen er også aktiv med gang sammen med Skovmotionisterne i Vestre Plantage og gør meget andet for at holde kroppen ved lige. Herunder træning i varmtvandsbassin, laserbehandling og massage og deltager i den såkaldte SMART-træning, der vedligeholder og styrker koordinationsevnen.

Desuden bruger han et par timer om dagen på at passe sine raceduer.

- Det var en hobby, jeg havde som dreng. Nu har jeg taget hobbyen op igen og har omkring 30 duer, som jeg tager med på udstilling, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Se, hvilken herlig grund...

Annonce