Annonce
Struer

Schweizere vil sælge stilhed fra Lydens By

"Ava" betyder "lyd" på farsi, så AVAtronics var et oplagt firmanavn, fortæller iranskfødte Jeyran Hezaveh om sit nye firma med base i Schweiz. For tiden deltager hun og de to medstiftere i en camp for vækstvirksomheder hos Sound Hub Denmark i Struer. Foto: Anders Trærup

Schweiziske AVAtronics er specialister i aktiv støjreduktion. Gennem Sound Hub Denmark arbejder de på stilhed "Made in Denmark" i Struer - Lydens By.

STRUER: Spædbørn er en Guds gave; åh, så nuttede - især når de sover.

Men når du sidder i flyet, og hele kabinen i en times tid har lagt ører til "WAAA...! WAAA...! WAAA...! " fra et barn med kolik eller tænder på vej, så stivner smilet. Schweiziske AVAtronics har en løsning: Aktiv støjdæmpning.

- Menneskets øre kan normalt opfange lyde fra 20 hertz til 20 kilohertz. De hidtil bedste løsninger til aktiv støjdæmpning kan dæmpe lyd op til én kilohertz, men vi har udviklet en ny software-algoritme, som kan dæmpe støj helt op til fire kilohertz. Det vil for eksempel kunne lukke lyden af barnegråd ude, når du sidder i flyet, fortæller administrerende direktør for AVAtronics Jeyran Hezaveh.

Den aktive elektroniske støjdæmpning er allerede populær på markedet for kvalitetshovedtelefoner, for eksempel Bose og B&O's Beoplay, men støjdæmpningen kan også give en markant bedre lyd i mobiltelefonen, lyd fra udstyr til telefonmøder eller lyd i bilen, uanset om du vil høre musik eller tale i håndfri telefon.

Annonce

Aktiv støjdæmpning

Svingninger i luft kan opfanges af øret som lyd.I aktiv støjdæmpning, genererer man støj-svingninger i modfase, så støjen undertrykkes for øret.

Udfordringen er, at aktiv støjdæmpning skal optage lyden med en mikrofon, danne en modfase-lyd og sende "anti-lyden" ud igen stort set øjeblikkeligt for at virke. Det kræver enorm computerkraft, og derfor virker støjdæmpningen bedst på de langsomste lydbølger - altså de lave frekvenser.

Markedet for hovedtelefoner med aktiv støjdæmpning blomstrer. El-Giganten har for eksempel 80 produkter at vælge imellem fra 800 kroner og til B&O Beoplay H9i til 3699 kroner.

Danmark er lydens hotspot

AVAtronics var i slutningen af januar i "Lydens By", Struer, som led i et vækstforløb hos Sound Hub Denmark; SoundTech Accelerace Program udviklet i samarbejde med Færchfonden, Vækstfonden og det københavnske kontorfællesskab og væksthus Symbion.

- Danmark og Østrig er kendt i hele verden for at arbejde med lyd på højt teknologisk niveau; Danmark blandt andet takket være Bang & Olufsen, og Østrig for opførelse og indspilning af klassisk musik. Men vi havde aldrig set noget som Sound Hub Denmark før, så vi sagde "ja", da Accelerace kontaktede os og inviterede os med i programmet for startup-virksomheder, siger Jeyran Hezaveh.

Hun har et ønske om, at AVAtronics skal få en mere permanent plads i det nye audio-iværksættermiljø i Struer.

Leder efter investorer

Der vil ikke blive tale om egentlig fremstilling af produkter, for firmaet udvikler software og lever af at sælge licenser til eksempelvis hovedtelefon-producenter. Men der kunne sagtens blive job til en håndfuld højtuddannede it- og lyd-specialister.

- Sound Hub Denmark er et inspirerende miljø med nogle rigtige gode faciliteter til test. Men jeg kan ikke svare på, hvor hurtigt vi kan etablere en afdeling her. Foreløbig har vi brug for medinvestorer, som vil hjælpe os på vej, siger Jeyran Hezaveh, som er en af de tre stiftere bag AVAtronics.

Hun anslår, at firmaet har brug for cirka en million euro for at kunne realisere vækstplanerne. Til gengæld vil investorerne blive tilbudt en ejerandel i virksomheden.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce