Annonce
Erhverv

Saudisk oliekæmpe får prismærke på 12.750 milliarder kroner

Marwa Rashad/Reuters
Oliegiganten Aramcos aktier er steget med ti procent i forhold til prisen inden onsdagens børsdebut.

Saudi-Arabiens værdifulde olieselskab Aramco har onsdag morgen klokken 8.30 dansk tid officielt gjort debut på børsen.

Aramco bliver som ventet verdens mest værdifulde børsnoterede selskab og overgår Apple.

Oliegigantens ejere kan glæde sig over en imponerende åbning på børsen. Aktierne steg således med ti procent i forhold til børsprospektet.

Ti procent er det maksimale, som aktier kan stige eller falde på den saudiarabiske børs. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Frem mod selskabets børsdebut lød prisen på aktierne på 32 saudiarabiske riyal - svarende til 57,88 kroner.

Ved åbningen onsdag morgen lød prisen på aktierne dog på 35,2 saudiarabiske riyal - svarende til 63,67 kroner.

Selskabets samlede vurdering er dermed 1,88 billioner dollar. Det svarer til cirka 12,75 billioner kroner eller 12.750 milliarder kroner.

Det er stadig et stykke fra en værdi på to billioner dollar, hvilket den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, har drømt om.

Det er dog samtidig en markant stigning fra vurderingen i forbindelse med børsprospektet. Den lød på 1,71 billioner dollar.

En af de helt store udfordringer forud for børsnoteringen var netop, at kronprinsen fastholdt, at selskabet er to billioner dollar værd.

Den 34-årige kronprins håber nu på gennem salg af Aramco-aktierne at kunne investere milliarder af dollar i en række industrier uden for olieindustrien. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det skal begrænse Saudi-Arabiens afhængighed af olieeksport.

Det er blot 1,5 procent af Aramcos aktier, der nu kan handles på børsen.

Aramco overgår it-selskabet Apple som verdens mest værdifulde selskab.

Apple har hidtil toppet listen med en værdi på 1,19 billioner dollar. På de næste pladser følger Microsoft (1,15 billioner dollar), Alphabet (927 milliarder dollar), Amazon (862 milliarder dollar) og Facebook (573 milliarder dollar). Det viser tal fra Bloomberg.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Herrer

Skjern snupper bagspiller i TTH

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce