Annonce
Livsstil

Sanne bruger hjemmebageri som terapi: Der falder ro over mig, når jeg bager

Der er en skam, at duften fra Sanne Rahbek Jensens hjemmebag ikke kan gengives på billedet. Her tager hun de nybagte kringler ud af den brugte industriovn, som hun har investeret i. Foto: Morten Stricker
53-årige Sanne Rahbek Jensen, der bor ude på landet ved Ryde, bager til andre end sig selv. Ude ved landevejen har hun en lille vejbod som et kagehus, hvor hun sælger hjemmebag på frost.

Ryde: - Jeg har en hjerne, der kører på fuld damp hele tiden - med de mest irrelevante ting. Der falder ro over mig, når jeg bager, for så er det nemlig det, jeg skal koncentrere mig om.

Sådan har 53-årige Susanne Rahbek Jensen det med at bage.

For omkring 11 år siden blev hun førtidspensionist efter at have arbejdet som pædagog, men var gået ned med flaget på grund af depressioner, der påvirkede evnerne til at koncentrere sig.

Sanne følte det som en hård dom. At der stod »kasseret« i panden på hende, og at der ikke længere var brug for hende. Og det havde hun svært ved at acceptere.

Men i dag er hun kommet videre.

- Selv om jeg ikke kan passe et arbejde, kan jeg godt fungere og have et godt liv, fordi jeg har fået den ro i min tilværelse, fortæller Sanne, der bor sammen med sin hund og sine katte ude på landet på Ryde Møllevej i nærheden af Ryde.

Hun bruger altså hjemmebageriet som en slags terapi, og hun har også taget sin bagning et step op i forhold til de fleste andre:

Ude ved landevejen har hun nemlig indrettet en lille, rød træhytte som et kagehus, hvor hun sælger brød og kager fra en fryser.

I det lille hus nede ved vejen har Sanne Rahbek Jensen stillet en fryser op, og den fylder hun op med hjemmebag, som folk kan komme og købe. Foto: Morten Stricker

- Jeg har fået lov af Fødevarestyrelsen til at sælge bagværk på frost, fortæller Sanne, der har hængt tilladelsen op i det lille hus, så kunderne kan se, at hun har papirerne i orden.

- Når jeg bager, føler jeg, at der stadig er noget, jeg kan, selvom jeg ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet længere, fortæller Sanne, der også får små glæder ind i hverdagen, når hun finder sedler fra kunderne i sin pengekasse.

"Tak for dejligt brød - hilsen fra os i Viborg", og "Det smager som det, min bedstemor lavede" kan der stå på de små, håndskrevne hilsener.

- De gør mig da glad og pavestolt, fortæller hjemmebageren.


Når jeg bager, føler jeg, at der stadig er noget, jeg kan, selvom jeg ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet længere.

Sanne Rahbek Jensen, førtidspensionist


Annonce

Har købt brugt industriovn

Sanne var ellers ikke en ørn i et køkken med mel, æg og sukker.

- Hvis man smed en af mine boller i vandet til ænderne, blev de til dykænder, griner hun.

Men for seks til syv år siden sagde hendes mand, Preben, som hun kaldte Basse, at hun skulle finde en hobby, der kunne give hende glæde i hverdagen året rundt.

Han foreslog hende at begynde at bage. Han kontaktede sin søster, der er tidligere bager, og hun "tog sin kærligt af mig", som Sanne udtrykker det, og lærte hende et par bagerfif eller to.

Og så var det, at hun begyndte at bage så meget hjemmebag, at hun kunne sælge af det.

- Når man er gået på pension, er det ikke den helt store økonomi at rutte med, fortæller Sanne, der må tjene lidt ved siden af sin pension, og pengene i kagekassen kunne også give til en biografbillet, når udgifterne til købmandsregningen var trukket fra.

Efterhånden fik Sanne lagt så meget til side, at hun fik råd til at købe en brugt industriovn og fik en af sine gode venner, der er smed, til at bygge et stålbord til hende i et rum for sig selv, så bage-aktiviteterne kunne rykke ud af det private køkken.

De mest googlede kager

DR har undersøgt, hvilke kager danskerne bager i vinterferien ved at se nærmere på googlesøgninger i februar de seneste år.

Her er DRs bud på de syv mest populære kager:

1. Fastelavnsboller

2. Pandekager

3. Banankage

4. Chokoladekage

5. Vandbakkelser

6. Kanelsnegle

7. Gulerodskage

Kagebageriet har været sat på pause, fordi Sanne i august 2019 mistede sin mand.

Han døde pludseligt af en aggressiv hjernetumor.

- Vi fik 19 år sammen, inden han døde alt for ung i en alder af 55, konstaterer Sanne, som fik en fantastisk hjælp af venner og naboer til det praktiske.

- Sådan er det i vores lille samfund: Man hjælper hinanden, fortæller hun.

Opskriften på de hjemmebagte lækkerier holder Sanne Rahbek Jensen for sig selv. Foto: Morten Stricker

I november 2019 vendte hun tilbage til bageriet og begyndte at bage julesmåkager til kagehuset. Med genoptagelse af hjemmebageriet har hun fundet tilbage til sin måde at skabe ro i hovedet på.

Opskriften på de kringler og marcipanhorn, som Sanne efterhånden er blevet kendt for, er ikke sådan at lokke ud af hende.

- Nej, de er hemmelige, og dem vil jeg ikke af med, konstaterer hjemmebageren fra Ryde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce