Annonce
Navne

Sandra fra Norge: Det skulle have været vores travleste tid på året

Sandra Nygaard sørger for at få masser af frisk luft hver dag - på ski naturligvis. Privatfoto
Sandra Nygaard fra Holstebro og hendes norske mand, Steffen, lever af skiturister. Men nu er alt lukket ned i Hemsedalen, hvor de bor.
Annonce

Norge: - Skicenteret er helt tomt, hoteller og hytter står tomme, skolerne og børnehaver er lukkede, og de fleste butikker har også lukket. Supermarkederne er dog stadig åbne, men har restriktioner omkring afstand, og at der maksimum må handles tre styk af samme vare per person. Der er håndsprit overalt. Men der er varer nok - antallet af udenlandske hytteturister er jo faldet til nul, så det er kun os, der handler.

Den 41-årige Sandra Nygaard fra Holstebro skulle egentlig bare have været en vintersæson i Hemsedalen og så hjem for at studere, da hun i år 2000 flyttede til Norge.

Nu - 20 år senere - er hun der stadigvæk.

Hun bor sammen med sin norske mand, Steffen, og parrets to børn, ni-årige William og syv-årige Ida, i det lille samfund, Hemsedalen, med blot 2200 indbyggere.

Men Hemsedalen tager imod i omegnen af 1.000.000 turister årligt.

- Vi lever af glade skiturister. Fra november til mai - altså halvdelen af året - står vi på ski og leger i sneen. Det er et ægte paradis for børn og voksne. Min mand har en sportsforretning, MOH Sport, i Hemsedals centrum, og jeg har de seneste 12 år haft Fjellkafeen på toppen af fjeldet i Hemsedal Skisenter, fortæller Sandra Nygaard.

Hu arbejder hovedsageligt fra september til mai, og lige nu - marts og april - skulle være årets aller travleste periode for begge ægtefæller.

Men ak.

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Men der er stadig plads til bidrag. Dog ønsker vi at undgå flere fra samme land, så det kan ske, vi må sige nej tak.

Hvis du kender nogen i udlandet, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Annonce

Fjellkafeen lukket ned

- Sidste onsdag fik vi besked om at ændre driften. Min restaurant har det, vi kalder Ikea-koncept. Folk tager selv det, de vil have, og kommer derefter til kassen og betaler. Alle kakao- og kaffemaskiner måtte slukkes, og vi måtte finde nogle maskiner, som vi kunne servere fra bag disken. Kager, vafler og alt det, som plejer at stå fremme og friste, måtte pakkes væk. Vi har 240 siddepladser inde, og af dem måtte cirka 140 stole og borde pakkes væk. Kravet var, at at ikke flere end 100-150 kunder kunne være indenfor på samme tid, og der skulle være mindst én meter mellem bordene, fortæller Sandra.

Der skulle også være dørvagter, som kontrollerede, at kravene blev overholdt.

- Torsdag arbejdede vi så under de forhold, men allerede samme eftermiddag fik vi en ny mail: Det var nu bestemt, at alt skulle lukke i mindst to uger. Vi var selvfølgelig chokerede, men kunne også godt se, at det var det eneste rigtige, erkender Sandra Nygaard.

Som arbejdsgiver skulle hun nu tage mange store beslutninger meget hurtigt. Hun har 15 ansatte, hvoraf alle nu er permitteret, inklusive hende selv. At permittere betyder at fritage arbejdstageren for arbejdspligt – og at man har ret til dagpenge i permitteringsperioden.

Annonce

Danske ansatte med tårer i øjnene

- Jeg har altid mange danske sæsonansatte, faktisk primært fra det vestjyske. I år havde jeg syv ansatte fra Danmark, som alle nu er rejst hjem. Det var bare så utrolig trist at skulle overbringe dem nyheden. Normalt er de her i seks måneder for at stå på ski, feste, arbejde, også videre, så jeg følte virkelig med dem, da de med tårer i øjnene måtte trække stikket og rejse hjem.

Resten, inklusive Sandra, står nu uden job og må bare vente på, hvad fremtiden bringer.

- Vi er alle på dagpenge. Som arbejdsgiver er loven ændret fra, at vi før selv skulle betale de første 15 dage, til at det nu kun er de første to dage. Det er utroligt vigtigt, at regeringen går ind og hjælper bedrifter på denne måde. Ligeledes fik man før 62,4 procent af sin løn i dagpenge - det er justeret op til 80 procent. De økonomiske konsekvenser har jeg slet ikke overblik over endnu, men i vores branche er der mange, som går en tung fremtid i møde, mener Sandra Nygaard.

Norge

Der er på nuværende tidspunkt (tal fra 25. marts) registreret 2566 smittede med coronavirus i Norge.

Der har været 10 dødsfald.

Kilde ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)

Annonce

Det SKAL bare gå

Eftersom skolerne er lukkede, er børnene nu hjemme, og der er dømt hjemmeskole.

- Huha! - med én i 2. klasse og én i 4. klasse har jeg fået en utrolig stor respekt for de lærere, som underviser vores børn til daglig. Heldigvis har lærerne heroppe sat masser af udetid på skoleskemaet, så vi kommer de fleste dage en tur på langrend og nyder frisk fjeldluft. Det er dejligt for børnene, men søreme også for ens eget hoved, hvor der jo naturligt nok er en masse tankemylder. Når man står på sine langrendsski, omgivet af de smukke fjeldtoppe, tilsat blå himmel og fuld sol, ja, så kan man ikke andet end tænke, at det her skal nok gå. Det SKAL det!!

I 12 år har Sandra Nygaard drevet Fjellkafeen på toppen af fjeldet i Hemsedal Skisenter. Det skulle have været årets travelste tid netop nu - men alt er lukket ned. Privatfoto
De fleste dage byder på en langrendstur med børnene, der er hjemme fra den lukkede skole. - Det er dejligt for børnene, men søreme også for ens eget hoved, hvor der jo naturligt nok er en masse tankemylder, siger Sandra. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Møde skal afgøre Lokalhistorisk Arkivs fremtid: Enten overtager de frivillige - ellers kommer Rigsarkivets makulator

Annonce