Annonce
Lemvig

Samme antal nyfødte som året før

I 2018 blev der født ni babyer flere end Lemvig Kommunes prognoser havde spået. Arkivfoto: Morten Pape

Der blev født ni flere i Lemvig Kommune i 2018 end kommunens prognoser havde forudset

Lemvig: Der har været godt gang i bleskift og babymad i Lemvig i det forgangne år.

168 børn har set dagens lys i kommunen i 2018, og dermed rammer fødselstallet næsten præcis samme antal som i 2017. Dengang kom 169 børn til verden i kommunen. Det viser en opgørelse, Lemvig Kommune har lavet for avisen.

Dermed ser det for alvor ud til, at antallet af nyfødte er ved at stabilisere sig efter flere år med nedgang. Bunden blev nået i 2014, hvor der kun kom 138 børn til verden. Siden har tallet været stigende op til niveauet for de seneste to år.

Med 168 børn i 2018 kom der lidt flere nyfødte til verden end Lemvig Kommune selv havde forudsagt i deres prognose. De havde forventet 159 nyfødte i det forgangne år.

Der var en klar overvægt af nyfødte drenge i det forgangne år. 91 drenge kom til verden, og de blev suppleret af 77 piger.

Lemvig Kommune har ligget meget tæt på de reelle tal i deres forudsigelser af antallet af nyfødte i det forgangne år. I sydområdet, der tæller Bøvling, Møborg og Flynder, har man endda ramt helt i plet. Her havde kommunen spået, at der ville komme 26 børn til verden, og det viste sig at holde stik.

I Lemvig By, vestområdet med Ramme, Lomborg og Klinkby, samt nordområdet med Harboøre og Thyborøn lå man en anelse over forventningen. I nordområdet er der med 30 børn blevet født fire flere end forventet, mens der både i Lemvig og vestområdet er kommet tre børn flere til end forventet. I Lemvig By kom i alt 60 børn til verden, mens 31 nye verdensborgere så dagens lys i vestområdet.

Kun i østområdet med Nørre Nissum, Fabjerg og Gudum er der født færre børn end forventet. Her kom 21 babyer til verden, mens kommunen havde forudsagt, at 22 børn ville se dagens lys.

Det var især i de tre varme sommermåneder i 2018, at der for alvor var gang i fødslerne i kommunen. Maj blev måneden med flest nyfødte. Her kom 19 børn til verden, skarpt forfulgt af juli, hvor der blev født 18 børn. Lige efter kom juni samt oktober, hvor der i begge måneder blev født 17 børn.

Til gengæld lå fødselstallet helt i bund i august, hvor der kun var ni nyfødte, mens der i marts kom ti børn til verden.

Annonce

Fakta

Så mange børn blev der født i de enkelte distrikter i Lemvig Kommune i 2018:Lemvig 60 (østbyen 27, vestbyen 33)

Østområdet (Nørre Nissum, Fabjerg, Gudum) 21

Vestområdet (Klinkby, Lomborg, Ramme) 31

Nordområdet (Harboøre, Thyborøn) 30

Sydområdet (Bøvling, Flynder, Møborg) 26

I alt 168

Kilde: Lemvig Kommune

Fakta

Sådan fordelte fødselstallene sig i Lemvig måned for måned i 2018:Januar 14

Februar 13

Marts 10

April 12

Maj 19

Juni 17

Juli 18

August 9

September 13

Oktober 17

November 14

December 12

Kilde: Lemvig Kommune

Fakta

Fødselstallet i Lemvig var nedadgående frem til 2014, inden der igen var fremgang.Så mange nyfødte har der været i Lemvig Kommune siden 2006:

2006: 208

2007: 219

2008: 201

2009: 183

2010: 187

2011: 173

2012: 162

2013: 152

2014: 138

2015: 147

2016: 153

2017: 169

2018: 168

Kilde: Lemvig Kommune og avisens arkiv

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce