x
Annonce
Struer

Samler pant til ny købmand: - Det er vores måde at bidrage til lokalsamfundet på

Mads og Anne Sofie Skovgaard har boet i Bjerregårdsparken i Hjerm siden 2014 - og det vil de gerne blive ved med. Foto: Stine Kjærside
Mads og Anne Sofie Skovgaard fra Hjerm opfordrer i denne uge alle deres medborgere i byen til at aflevere deres pant i deres garage. På søndag vil de pante alle flaskerne, og beløbet går til den nye købmand som donation

Struer: En familie på to forældre og to børn samt en hund kommer gående ned ad stien bag Bjerregårdsparken i Hjerm. Et af de mindste børn, en dreng, er tydeligvis vant til at fortsætte ned ad stien, men denne gang guider mor og far ham op til husene ved siden af, helt specifikt til nummer 110, hvor Mads og Anne sofie skovgaard bor med deres egne to drenge. De skal ikke ind og have kaffe, og der er ikke planlagt en legeaftale. Mor og far stiller derimod en stor, gennemsigtig plasticsæk fyldt med plasticflasker, og går videre på deres færd.

Anne Sofie Skovgaard når lige at stikke hovedet ud og råbe "Tak!" inden familien er væk igen.

Annonce

Det bliver til noget. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Støtten og opbakningen i byen er så stor.

Anne Sofie Skovgaard om købmandsprojektet i Hjerm

Træls med lukning

Normalt bliver folk sjældent glade for, at andre stiller skrald i form af tomme flasker foran deres carport. Men i lige præcis denne uge opfordrer Anne Sofie Skovgaard og hendes mand, Mads Skovgaard, ligefrem til det. De håber, at der kan komme nok ind til, at de kan indlevere en god pose penge til det nye købmandsprojekt, hvor en styregruppe bag lige nu arbejder på at få indsamlet penge til projektet i form af anparter.

Hjerm mistede sin købmand i december måned, da ejeren bag den og flere andre købmænd i Holstebro/Struer-området gik konkurs, og siden da har byen måtte undvære. Det er ikke kun besværligt for især de ældre borgere, men kan også ende med at have stor indflydelse på lokalsamfundet i form af færre nye tilflyttere og nedadgående huspriser. Mads og Anne Sofie Skovgaard har allerede købt to anparter á 2500 kroner hver til deres to sønner, Konrad på to og Sylvester på tre.

- De kommer jo også til at bruge købmanden, når de bliver lidt ældre, og vi vil gerne vise dem, at man skal støtte op om gode initiativer og på den måde inkludere dem, siger Anne Sofie Skovgaard.

Familien ville gerne købe flere anparter, for selvom de ikke lagde alle deres indkøb hos den nu forgangne købmand, så kom de der ofte, og de ser vigtigheden i at et lille lokalsamfund har indkøbsmuligheder.

- Det var træls, da den lukkede, det var det, siger Mads Skovgaard.

Men som børnefamilie med småbørn, et hus, et sommerhus og to biler er der nok af andre udgifter, og der må prioriteres rimelig stramt. Derfor forsøger parret nu at samle lidt ekstra ind til projektet som en donation ved at indsamle tommer flasker. Dem vil de pante hos Rema 1000 i Ellebæk i Holstebro, der er blevet gjort opmærksom på, at der den førstkommende søndag nok bliver lidt travlt ved flaskeautomaten.

Vigtigt med tillid

Det startede egentlig som en joke. Anne Sofie Skovgaard arbejder på Cheminova, hvilket gør at hun sidder en del i sin bil hver dag, og det har medført at hun, med egne ord, har "en del" pant liggende i bilen.

- En dag sagde Mads, at jeg kunne finansiere købmanden selv med al den pant, griner Anne Sofie Skovgaard.

Helt så meget var der dog ikke, men startskuddet til idéen var gjort. Så 1. marts lagde de et opslag ud på Hjerm-gruppens Facebookside om, at folk gerne måtte aflevere deres pant hos dem, og at de søndag ville samle det hele og pante det. Pengene skal ikke gå til flere anparter, men som et direkte bidrag til den nye købmandsbutik. Og der er allerede kommet en del.

- Og på fredag er der jo tarteletfestival, så mon ikke der kommer et par sække også lørdag, når der er blevet ryddet op efter fredagens forfester, siger Mads Skovgaard.

Anne Sofie Skovgaard stammer fra Hjerm, faktisk bor parret i hendes barndomshjem, mens Mads Skovgaard også er vant til at bo i et mindre lokalsamfund - han kommer fra Hodsager. De kunne ikke drømme om at bo i en større by som Holstebro eller Struer, slet ikke sådan noget som Aarhus eller København. De vil blive i Hjerm, også selvom projektet med en ny købmand skulle fejle. Selvom de er overbeviste om, at det ikke vil gøre netop det.

- Det bliver til noget. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Støtten og opbakningen i byen er så stor, siger Anne Sofie Skovgaard.

- Det er vigtigt for os, at der er tillid, hvor vi bor, og at vores børn kan færdes på vejene og lege frit. At man kender hinanden. Og sådan er er det i Hjerm, siger Mads Skovgaard.

Parret håber, at der kan blive samlet pant for et par tusind, måske 2500 kroner.

- Det er vores måde at bidrage til lokalsamfundet på, siger Anne Sofie Skovgaard.

Der er allerede kommet en del pant ind i parrets garage, og de håber på meget mere inden søndag, hvor det hele bliver pantet. Foto: Stine Kjærside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce